Recept: zelf afwasmiddel maken

Zelf afwasmiddel maken is makkelijker dan je denkt. Maak eenvoudig en goedkoop je eigen afwasmiddel en geef je oude plastic fles waar afwasmiddel in zat een 2e leven. Dit afwasmiddel bevat geen chemische ingrediënten, maakt je vaat goed schoon en het is rustgevend “merkloos”.
Afwasmiddel

Recept om zelf afwasmiddel te maken:

– 500 ml kokend heet water
– 10 gram fijngeraspte zeep (Marseillezeep)
– 200 gram schoonmaaksoda
Doe de geraspte zeep in een kom en giet het hete water eroverheen. Roer het door en zodra de zeep is opgelost kan je de soda toevoegen. Ook dit roeren tot het is opgelost. Laat de afwasmiddel een nacht staan en klop het daarna los met een garde of staafmixer voor het beste resultaat. Giet de afwasmiddel in een lege fles met behulp van een trechter. Voor ieder gebruik even de fles goed schudden.
Bereidingstijd:  6 minuten + een nachtje laten staan
Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina.
Lees ook
Gevolgen van plastic voor het milieu
Blog over leven zonder afval
Maak je eigen wasverzachter & waspoeder
Recept: zo kun je zelf allesreiniger maken … in 40 seconden
[adrotate banner=”34″]

Over de schrijver

45 gedachten over “Recept: zelf afwasmiddel maken”

  1. Hallo Emily, gister het afwasmiddel gemaakt en zojuist geprobeerd: het is geweldig!!! Helemaal niet vettig en alles wordt super goed schoon – zelfs het smoezelige vaatdoekje. Ik woon in Cyprus en gebruik de traditionele olijfolie zeep (€ 0,53 per 125 gram 🙂 ). Misschien dat de mensen die klagen over vettig te veel zeep gebruiken. Ik heb eerst zelf zitten proberen met alleen zeep en dat was inderdaad een drama.
    Super bedankt voor je recept, ik ben weer een stapje verder in ecologischer leven!

  2. Pingback: Palmolievrij Challenge: Zelf schoonmaakmiddelen maken (deel 2) - Zaailingen

Reacties zijn gesloten.