Zelf een energiecoöperatie starten

Het duurzame consumentenplatform Nudge zet regelmatig nudgers in het zonnetje die zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Vandaag: Tom Verloop, initiatiefnemer van WatTpiekT Assen. Hij is een van de deelnemers aan het project Buurten met Energie. Samen met partner Greenchoice ondersteunt Nudge in dit project nudgers die een eigen lokale duurzame energiecoöperatie willen oprichten.

“De wereld schreeuwt om zelfopgewekte duurzame energie en toch kunnen veel Nederlanders hieraan niet meewerken. Zo onlogisch en zo oneerlijk! Dus toen ik begin september bij Nudge aanschoof voor een voorlichting over Buurten met Energie, dacht ik: hoe zorg ik ervoor dat iedereen kan meedoen? Dus ook huurders die geen eigen dak hebben voor zonnepanelen.

Zelf Energiecoöperatie Starten? Tom Verloop Deed Het. Foto: Ebbie &Amp; Ivy
Zelf Energiecoöperatie Starten? Tom Verloop Deed Het. Foto: Ebbie & Ivy
Als architect ben ik niet bezig architectuur met een grote A te ontwerpen. Ik ga liever voor de B van Bewoners. Hoewel ik voor alle bewoners ontwerp, is sociale woningbouw mijn passie. En daarom vind ik het zo jammer dat lokaal energie opwekken veelal aan woningeigenaren wordt gekoppeld. Want een krapper budget betekent toch niet dat je minder idealen hebt?

Met WatTpiekT Assen gaan we dat veranderen. Het idee is om binnen de wijk grote gebouwen te lokaliseren (bijvoorbeeld verzorgingshuizen) waarop zonnepanelen mogen worden geplaatst. Gebouwen waar omheen de wijkbewoners zich goed kunnen organiseren en waarmee ze zich verbonden kunnen gaan voelen. Zo vervalt het probleem van ‘geen eigen dak hebben’ en krijgt iedereen in de wijk de kans mee te doen in de coöperatie.

Vervolgens willen we woningcorporaties vragen om zonnepanelen van huurders voor te financieren en te verreken in de huur. Want huurders zijn vaak niet honkvast genoeg om de panelen terug te verdienen (vijftien tot twintig jaar). Zo profiteert de huurder van de winst uit de energiecorporatie en het 7.5 cent belastingvoordeel van het Nationaal Energieakkoord. En kan de woningcorporatie op een duurzame manier zinvol investeren in het verhogen van het energielabel van de woning. Als de huurder vertrekt, worden de zonnepanelen overgeschreven naar de nieuwe huurder op dat adres.

Samen met drie mede initiatiefnemers ben ik druk bezig de coöperatie met dit unieke huurdersconcept op te starten. En vanaf deze plek wil ik heel Assen oproepen mee te denken en vooral mee te doen met het lokaal opwekken van duurzame energie. Laten we in het noorden het heft in eigen hand nemen en met onze coöperatie laten zien hoe je gelijkwaardig, sociaal betrokken en duurzaam met elkaar aan de slag kan gaan!”

Ben jij al fan van Nudge? Steun Nudge, consumentenplatform voor een duurzame samenleving

Tekst en foto’s door Ebbie & Ivy

Over de schrijver

3 reacties op “Zelf een energiecoöperatie starten”

 1. Beste Tamso,

  Dit verschilt per situatie, in een collectief project zijn de kosten per zonnepaneel ongeveer € 350,-. De opbrengst in eerste jaar zit rond € 31,- tot € 34,- in eerste jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3000/3500 kw per jaar, dus tussen 10 en 15 panelen dekt de electriciteitsgebruik voor een groot gedeelte

 2. Hallo.
  Het lijkt me een goed plan om dit voor te leggen aan de woningcorperatie waarvan ik de woning huur.
  Hoe bereken je nu uit wat de opbrengsten zijn uit die zonnepanelen,minus wat je zelf ongeveer verbruikt.

 3. Beste Ton Verloot en WaT

  Wij hebben een concept ontwikkeld waarbij wij initiatiefnemers van projecten voor gezamenlijke opgewekte hernieuwbare
  energie ondersteunen.De wijkenergiecoöperatie is een uitwerking van de regeling verlaagd
  tarief bij collectieve opwek die voortkomt uit het energieakkoord ook wel postcoderoos coöperatie genoemd.

  De ondersteuning bestaat uit de volgende stappen:
  Stap 1 Informatie verstrekken aan de initiatiefnemers, dit kunnen
  zijn,lokale energiecoöperatie's of buurtgebonden projecten,offerte's opvragen en opstellen van een
  financieringsoverzicht.
  Stap 2 Uitnodigingen verzorgen + info boekje, presentatie van dit model op voorlichtingsbijeenkomst.
  Stap 3 Uitgebreide uitleg aan bestuur van coöperatie, opstellen en passeren van
  oprichtingsakte bij de notaris, verzorgen ledenovereenkomst en certificaten,gebruikers overeenkomst dak, begeleiden 1e
  ledenvergadering, aanvraag WOZ object bij netwerkbeheerder, GVO verklaring aanvragen en afspraken maken met energiebedrijf.
  Graag wil ik dit initiatief ondersteunen

Reacties zijn uitgeschakeld.