Zelf elektriciteit opwekken met een HRe-ketel

Zo Werkt Een Hre-Ketel. Foto: Verduursaamenergieloket.nl
Zo Werkt Een Hre-Ketel. Foto: Verduursaamenergieloket.nl
De hr-ketel is in steeds meer huishoudens te vinden en terecht, want met deze ketel bespaar je op het gasverbruik en dus op de energiekosten van je huis. Maar in steeds sneller tempo worden er nieuwe technieken ontwikkeld, zo ook bij hr-ketels. De nieuwste techniek is de HRe-ketel. Deze ketel is nog veel zuiniger dan de gewone hr-ketel, omdat er naast warmte ook elektriciteit mee opgewekt wordt.

Hoe werkt de HRe-ketel?

Op het gebied van warmte-opwekking verschilt de HRe-ketel niet veel van de gewone hr-ketel. Het grote verschil zit hem natuurlijk in het feit dat er elektriciteit opgewekt wordt met de nieuwe ketel. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat een rendement van 140% binnen handbereik ligt. Daarnaast is deze ketel beter voor het milieu.

Er zijn 2 soorten HRe-ketels:

  1. Een HRe-ketel die werkt door het samentrekken en uiteenzetten van gassen die afkoelen of worden verwarmd. Bij het creëren van warmte komt er lucht en energie vrij, die wordt hergebruikt door de ketel en tot elektriciteit omgezet.
  2. Een HRe-ketel die werkt door de energie op te vangen die vrijkomt bij het samenkomen van 2 chemische stoffen. Dit zijn HRe-ketels die werken op brandstofcellen. In deze cellen komen stoffen samen die worden afgegeven door de HRe-ketel bij het creëren van warmte. De brandstofcellen vangen de elektriciteit op die vrijkomt wanneer de stoffen zich met elkaar mengen.

Wat bespaar je met de HRe-ketel?

De HRe-ketel levert geen directe gasbesparing op. Er wordt zelfs iets meer gas verbruikt met deze ketel. De echte besparing komt door het zelf opwekken van elektriciteit. Gas is relatief goedkoop vergeleken met elektriciteit. Je betaalt dus iets meer aan gas, maar een stuk minder aan elektriciteit. Voor een gemiddeld gezin in Nederland kan dit tot zo’n €500 op elektriciteitskosten schelen.

De HRe-ketel kosten liggen gemiddeld hoger dan gewone cv-ketel prijzen. Een HRe-ketel kost ongeveer €10.000. Dit is een grote investering, maar op landelijk en gemeentelijk niveau zijn er verschillende subsidies waarvoor je in aanmerking kan komen. Daarnaast is de besparing per jaar aanzienlijk, waardoor de terugverdientijd zo’n 10 jaar is. Een gemiddelde ketel gaat 15 jaar mee, dus de laatste 5 jaar zijn pure besparingen.

Nog meer besparen op elektriciteit

De HRe-ketel is een mooie mogelijkheid om te besparen op kosten voor elektriciteit, maar het investeren in zonnepanelen is dat ook. Elektriciteit wordt elk jaar duurder, dus kun je hier enorm veel mee besparen. De prijzen van zonnepanelen liggen lager dan die van een HRe-ketel. Voor 10 panelen ben je ongeveer € 4.500 kwijt. De besparing per jaar is zo’n € 600. Met het aanschaffen van deze beide mogelijkheden kom je dichtbij energieneutraal wonen.

1 gedachte over “Zelf elektriciteit opwekken met een HRe-ketel”

  1. Ik ben benieuwd waar de claim van stijgende elektriciteitsprijs vandaan komt? De verwachting van TenneT Is dat de prijs juist gaat dalen door grotere interconnectie capaciteit met Duitsland, waar de elektriciteitsprijs lager ligt.

    Hooguit zou je kunnen stellen dat de energiebelasting en ODE blijven stijgen. Of dat gunstig blijft uitvallen is ook maar de vraag, gelet op het grote verschil in energiebelasting tussen gas en elektriciteit. Elektriciteit wordt momenteel per kWh veel zwaarder belast dan gas. Het is de vraag of dat zo blijft, verschillende partijen roepen op om dit voor kleinverbruikers gelijk te trekken. Dat zou een groot deel van de €500 voordeel van een HRe ketel wegvagen. Net als een prijsstijging van gas of een prijsdaling van elektriciteit.

    Met een terugverdientijd van 12 jaar (€500 minder elektriciteit voor een investering van €8.000 extra voor een HRe ipv een gewone HR ketel) zijn dat veel variabelen. HRe zal niet het eerste wkk systeem zijn wat onrendabel wordt door ongewenste prijsontwikkelingen op gebied van gas en elektriciteit.

    Tot slot ben ik benieuwd hoe jullie energieneutraal wonen definiëren? In mijn definitie wekt een huis dan evenveel energie op als dat het gebruikt. Uit het hele stuk kan ik niet opmaken hoe een huis met HRe ketel z’n eigen gas opwekt of produceert. Energieneutraal betekent in mijn beleving zo snel mogelijk van gas af. Ook goed om te zorgen dat de gaskraan in Groningen verder dicht kan.

Reacties zijn gesloten.