Zelf heerlijk aardbeienijs maken zonder ijsmachine

Foto: Roos van West

IJs is m’n lievelingseten. Italiaans roomijs met zo veel mogelijk stukjes erin qua noten, chocola, stukken cheesecakes en brownies; Fairly nuts van Ben & Jerry’s, of romig kwarkijs met sesam en honing, m’n favoriete ijs van Roberto in Utrecht (echt de beste ijssalon die er is)… Daar kan ik van door blijven eten. Nu is Roberto iets te ver om ‘s avonds een ijsje te halen en de Italianen hier in Den Haag vielen een beetje tegen. Tijd om het zelf te gaan doen. Kan ik meteen die ladingen suiker vervangen met stevia zodat ik dan wel zonder schuldgeval een hele bak kan leegeten… Maar hoe krijg je dat gladde ijs als je geen ijsmachine hebt? Hier is het geheim! 
De basis
De basis van roomijs bestaat uit melk en room. Uiteraard volle melk en volle room. Eventueel een eidooier erbij (die helpen om de vetdeeltjes goed te mengen en het nog romiger te maken). De melk wordt soms een beetje verhit om de suiker er makkelijker in op te lossen en smaakmakers als vanille te laten trekken. Daarna kan je alle extra ingrediënten toevoegen die je wil. En dan moet het bevriezen.
Tijdens het invriezen moet er lucht in het ijs komen. Dat maakt het lekker. Bij het vriezen ontstaan er altijd ijskristallen. Die zijn minder lekker. Ze moeten zo klein mogelijk blijven zodat je ze niet opmerkt op je tong. Hoe sneller je het mengsel invriest, hoe kleiner de ijskristaller en hoe zachter je ijs. Voor de lucht in je ijs en het snelle invriezen gebruik je de ijsmachine. Die draait het ijs terwijl het bevriest.
Zonder ijsmachine
Ik had geen ijsmachine, dus heb ik geprobeerd om tijdens het invriezen het mengsel om de 10 minuten even om te scheppen. De smaak was prima, maar die ijskristallen waren toch wel een beetje jammer. Een andere suggestie is om het ingevroren ijs voordat je het gaat eten in de blender te doen, maar ook dat leverde niet de ideale zachte structuur op.
Net op dat moment bleek dat mijn broer ook met ijs in de weer was geweest. Hij had een overschot aan rijpe aardbeien in de vriezer gedaan. En kwam toen op het lumineuze idee om de bevroren aardbeien met een staafmixer door (ongeklopte) slagroom met suiker te blenden. De slagroom wordt daardoor luchtig geklopt en de kou die de aardbeien afgeven is precies genoeg om het geheel tot een zacht ijsmengsel te maken. Geweldig! Het blijft wel iets vloeibaarder dan gewoon ijs, maar de smaak en textuur is geweldig. Hier kan je natuurlijk eindeloos op variëren met allerlei ingevroren vruchten. Alle bessen zijnsupergezond en werken ook nog kankerremmend door de salvestrolen en ellaginezuur. Verder kan je ook nog variëren door de slagroom te mengen met melk, kokosmelk of yoghurt. In plaats van suiker heb ik kristalstevia gebruikt en dat werkte prima.

IJs zonder melkproducten
Een andere ijstopper is ingevroren banaan. Als je dat blendt wordt het een superromige massa. Daar hoef je dan geeneens meer room aan toe te voegen. Aanrader van m’n broer is bevroren banaan door vers geperst sinaasappelsap blenden.
Of:  Recept bevroren banaan, chocola en kokos
De ideale ‘gezonde’ combi zou zijn als je het ijs kunt maken met kokosmelk in plaats van gewone melk. Daar ben ik nog mee aan het experimenteren (denk dat daar toch een ijsmachine voor nodig is om het geheel luchtig te krijgen), maar dit recept komt al een heel eind in de richting: aardbeienijs met kokosmelk.
hetkanWel-blogger Roos bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne doet ze een poging om als groentje de principes van permacultuur (ontwerp van duurzame ecosystemen) in de prakrijk te brengen. In de hoop dat ze uiteindelijk samen met haar partner van de opbrengst gezond kan leven. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.

Over de schrijver

5 reacties op “Zelf heerlijk aardbeienijs maken zonder ijsmachine”

  1. Niet te geloven. Nu zie ik pas dat de laatste letter een l is en geen uitroepteken. Barbel nogmaals mijn excuses voor de foute spelling van je naam en groetjes

  2. Sorry Barbe, mijn automatische spellingscontrole heeft een r achter je naam gezet. Mijn excuses, maar geniet van je zelfgemaakte ijsjes zonder troep erin. Smullen maar…. Groetjes Mariet

  3. Hoi Barber, in plaats van melk bij elke ijssoort gewoon kokosmelk toevoegen. Wel is het belangrijkste om vet toe te voegen. Bij voorbeeld Kokosolie om ijskristallen te verminderen als je geen ijsmachine gebruikt. Ik experimenteer veel met ijs maken en meestal worden ze super heerlijk.succes en groetjes. Mariet

    1. Heeeelp de link naar het recept aardbeienijs met kokosmelk werkt niet en ik ben super benieuwd naar dat recept. Ben veganist en gek op ijs !!
      Groetjes Barbel

Reacties zijn uitgeschakeld.