Zelf inmaken is veel lekkerder en gezonder

Bron: Flickr, TED_KANAKUBO
Bron: Flickr, TED_KANAKUBO

Inmaken was vroeger dé manier om al het goede in de tuin voor de winter te bewaren, en intussen voer de gezondheid er wel bij want het licht zure milieu van ons spijsverteringsstelsel komt overeen met dat vanj gefermenteerde groente en fruit; Wat zuurkool of augurk bij je warme maaltijd maakt die fris. Zoetzure bietjes, zilveruitjes en andere zuurwaren uit de supermarkt zijn ingelegd met azijn en suiker, want dat gaat sneller. Ouderwets fermenteren levert echter een veel zachter smakelijker resultaat op dat ook beter is voor je maag. Moeilijk is het niet: Lees hieronder hoe dat gaat.
Melkzuurbacteriën (Lactobacillus) houden hun ziekteverwekkende verre neefjes en nichtjes buiten de deur. Tenminste, als je de fermentatie hygiënisch doet, met schone potten en goed luchtdicht afgesloten. De potten die je ervoor gebruikt kook je eerst uit of haal je door de vaatwasser.
Het zuurstofloze milieu dat bij fermentatie hoort, houdt echte rottingsbacteriën weg. Lactobacteriën verwerken voedsel in friszure probiotica die ongeopend bijna onbeperkt bewaard kan worden: (Na opening is de houdbaarheid vergelijkbaar met gewone conserven: tot een paar dagen in de koelkast) Lactobacillen zetten suikers om in melkzuur zoals in yoghurt en zuurkool. In deze tijd van pasteurisatie en voorgekookte maaltijden kan het eng lijken, je eten met opzet te laten bederven. Maar begin en denk dan aan ‘bloei’ in plaats van bederf. Probiotica zijn een weldaad voor maag en darmen.
Hoe maak je het?
Zelf fermenteren, lijkt op zelf yoghurt maken. De eenvoudigste manier is door er eerst zout aan toe te voegen. Pekelen dus. Doe het dan gelijk goed en voeg Keltisch zeezout toe (via webwinkels te koop) Keltisch zout wordt al vele eeuwen via natuurlijke filtering over open zoutbekkens gewonnen uit zeewater in Bretagne. Het zout is grijzig van kleur omdat het zeer vele mineralen bevat, eigenlijk alle waar wij als mensen behoefte aan hebben en die in de loop van eeuwen langzaam uit onze bodem zijn verdwenen. Hierdoor vind je ze ook weinig meer in wat op die bodem groeit, zelfs niet in biologische groente. Wie zijn fermentatie dus begint met Keltisch zout, verrijkt zijn voedsel enorm.
Vocht met olie
Strooi het Keltische zout rijkelijk over je gesneden of geraspte groenten, of fruit. Gebruik alleen stevige groente en fruit zoals komkommer, bloemkool, bieten, appel. Met bladgroenten lukt het niet, die veranderen in pulp. Proef af en toe of het niet te zout wordt. Het is voedsel wat je maakt, geen antivries! Stop de inmaak in een steriele glazen pot. Wacht af of de groentes genoeg vocht vormen om alles onder water te zetten. Vul anders aan met water en extra zout. Schud luchtbellen eruit en giet een laagje olijfolie er bovenop. Deksel dicht, drie dagen wegzetten op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
Bron: De Groene Vrouw, Huffingtonpost
I
Lees ook
30 miljoen vrouwen kiezen voor 100% plantaardige en biologische cosmetica
Vijf ander bieren voor plezier en gezondheid
Vijf lekkere manieren om meer probiotica binnen te krijgen
 
 

Over de schrijver