Zelf je auto verhuren neemt een vlucht in grote steden

En nu hopen dat je buren hun Ferrari delen… Foto: Ed Callow, Flickr

Sinds een jaar kun je in Nederland je eigen auto verhuren. Bedrijven als Snappcar en Wheels4All zorgen voor de verzekeringen en al het gedoe eromheen. Je eigen auto verhuren is nuttig, want auto’s staan gemiddeld 23 uur per dag stil, en ook dan blijven de kosten voor verzekeringen, wegenbelasting en afschrijving door tikken. Snappcar meldde in een persbericht vanwege zijn 1-jarige bestaan dat er veel interesse is voor auto delen. Het bedrijf verwacht flinke groei komende jaren. Ook zocht het uit waarom mensen eigenlijk hun auto verhuren.
Lees ook
Gratis offertes voor zonnepanelen, van installateurs uit jouw regio
Een volle tank voor 4 euro
Palestijnse chauffeur bouwt elektrische auto voor €800
Snappcar zegt al 6.000 leden te hebben. Deze zitten vooral in de grote steden. De top 10 van wijken met de meeste klanten zijn te vinden in Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Groningen.
Snappcar vroeg aan zijn klanten waarom zij hun eigen auto verhuren. Verreweg de belangrijkste reden was geld verdienen. Maar ook gaven de klanten aan dat het sociale aspect en een lagere belasting voor het milieu belangrijk voor hen waren.
Pascal Ontijd, mede-oprichter van Snappcar, verwacht sterke groei. “We zien een duidelijk shift van autobezit naar autogebruik. De beste reclame voor autodelen maken de mensen zelf: ze steken elkaar aan. Zodra autodelen eenmaal is geïntroduceerd in een wijk of buurt, zien we het aantal inschrijvingen explosief toenemen.”
Wheels4All is een ander bedrijf waar je als particulier auto’s kunt verhuren. Greenwheels is het grootste bedrijf dat autodelen stimuleert, maar bij dit bedrijf kunnen klanten niet hun eigen auto verhuren.
Bron: Snappcar

Over de schrijver