Zelf je planten stekken is makkelijker dan je denkt

De leukste en goedkoopste manier om meer planten in huis te hebben is door ze zelf te stekken. Dit is ook de duurzaamste optie, want je weet op die manier zeker dat jouw plant zonder insecticide is opgegroeid. Bovendien zijn er voor het kweken van je plant geen vrachtwagens of verwarmde kassen aan te pas gekomen. Met een scherp mesje, een klein vaasje en een potje aarde kom je al een heel eind.

3 verschillende stek-methodes

Het enige wat je dan nog nodig hebt is een moederplant en de kennis hoe je daar stekjes van maakt. Ik help je in dit artikel op weg door drie verschillende stek-methodes toe te lichten op basis van drie populaire planten die jij misschien al in huis hebt staan. Zo breid je je eigen plantenfamilie uit of geef je voortaan stekjes weg als persoonlijke cadeautjes voor al je vrienden.

Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen. Ik zal een aantal verschillende manieren laten zien, zodat jij straks met vertrouwen stekjes van je plant af kunt halen.

Planten Stekken
Monstera Deliciosa Stek

Monstera stekken

De Monstera deliciosa (gatenplant) is een plant, die in het wild tegen bomen op wil klimmen. Dit soort planten hebben tegenover elk blad een luchtwortel groeien. Soms is dit alleen nog een kleine bruin knobbeltje, andere keren zijn ze al flink aan het groeien. Deze planten kun je stekken door de stengel net boven het volgende blad door te snijden en de stek met de luchtwortel onder water te laten wortelen. Neem bij een grote plant als de Monstera deliciosa een stek met één, maximaal twee bladeren. Als de wortels onder water zich goed hebben ontwikkeld, kun je je stek in de grond zetten. Laat de wortels minstens tot een centimeter of tien tot twintig groeien. Hou de aarde vochtig wanneer je je stek net hebt gepland. Als je plant na een week goed is aangeslagen, zal je snel nieuwe groei zien verschijnen!

Planten Stekken
Vetplant Bladstek

Vetplanten stekken

Veel vetplanten kun je met een enkel blaadje al stekken. Soms vallen ze heel makkelijk van de plant af, bijvoorbeeld bij een Sedum burrito, maar vaak moet je ze zelf nog van de plant af halen. Doe dat voorzichtig, zodat het blad helemaal intact blijft, een gescheurd blad zal niet gaan wortelen. De blaadjes leg je op de aarde en dan is het wachten geblazen. Zet ze op een plekje waar de zon er niet vol op schijnt, daardoor kunnen de blaadjes te veel uitdrogen. Geef alleen water als het blad wat verschrompelt of wanneer je de wortels ziet verschijnen. Een paar sprays met een plantenspuit zijn perfect. De wortels vinden zelf de weg naar de aarde en een nieuw plantje zal een tijdje later verschijnen. Leg meerdere blaadjes in één pot, om wat sneller het potje vol te krijgen.

Planten Stekken
Ficus Stek

Ficus stekken

Een stek van een Ficus kan bestaan uit een kopstek of een tussenstek. De kopstek is de top van de plant en de tussenstek alle stukken eronder. In principe kan je met een stuk stam en een enkel blad al een nieuwe plant laten groeien. Je kunt ook meerdere bladeren aan je stek laten zitten, maar maak ze niet te groot. Dan kost het de plant te veel energie om het blad mooi te houden, terwijl die energie naar het ontwikkeling van de nieuwe wortels moet gaan. Let op dat je echt een stuk van de hoofdstam gebruikt. Als je alleen een blad en de bladstengel hebt, zal er in veel gevallen niks gebeuren. En als je het zonde vindt om je plant te toppen, bedenk dan dat je er vaak een vollere plant voor terug krijgt, omdat de plant op meerdere punten opnieuw zal uitlopen. Je kunt de stek in water laten wortelen, of direct in de grond zetten. Hou in het tweede geval de grond licht vochtig, tot de wortels goed gaan groeien.

Er zijn nog veel meer manieren om planten te stekken, maar met deze tips hoop ik je alvast op weg te helpen en je het vertrouwen te geven dat ook jij in staat bent om je eigen planten te stekken!

Ben jij ook bezig met planten stekken? Laat ons je ervaringen weten door hieronder een reactie achter te laten.  Lees hier hoe je makkelijk zelf plantenvoeding kan maken.

Over de schrijver

4 reacties op “Zelf je planten stekken is makkelijker dan je denkt”

  1. You really make it seem so easy together with your presentation but I find this matter to be actually one thing that I believe I would never understand. It seems too complicated and very extensive for me. I’m taking a look ahead on your subsequent submit, I will try to get the hold of it!

Reacties zijn uitgeschakeld.