Zelf een mangoboom kweken met een overgebleven pit

Mango is bij ons thuis de meest populaire vrucht, maar ze komen van ver en zitten vaak verpakt in plastic. Stel dat je ze een mangoboom kunt verbouwen. Dat is een leuk experiment. Gooi de pit dus niet weg, maar volg deze stappen. We wensen je groene vingers toe. En een heleboel zon deze zomer.

De kans dat je zelf ook echt je eigen mango’s gaat eten is niet zo groot. Mango’s zijn tropische vruchten en hebben hoge temperaturen nodig om tot bloei te komen. Als je een kas hebt, kan dat helpen, maar het gaat wel om het weken van een mangoboom. Daarvoor heb je een gigantische kas nodig.

Toch blijft het een leuk project om eens te proberen.

Zo kweek je je eigen mangoboom:

  1. Breek de pit open. Dit kun je doen door voorzichtig met een mes de lange kant van de pit open te werken. Binnen in het omhulsel vind je een bruinachtige, harde pit in de vorm van een tuinboon. Omdat veel mango’s onrijp worden geplukt, heeft deze pit soms niet voldoende kracht om zelf door het omhulsel heen te breken.
  2. Plant de pit in vochtige bladaarde. Het lichte ‘oog’ moet boven.
  3. Dek de pot af met plastic, zodat het goed vochtig blijft. De mango is een tropische plant die veel vocht en warmte nodig heeft.
  4.  Zet de pot op een warme plaats in de schaduw. Na een week of drie komen de eerste blaadjes tevoorschijn.
  5. Laat de plant langzamerhand aan meer zonlicht wennen. Zorg voor voldoende warmte. Een plek in de vensterbank is ideaal.
  6. Zorg dat de grond vochtig is, maar geef niet teveel water. Sommigen rapporteren dat een afwisseling van droog en nat goed is voor de plant.
  7. Omdat de plant een groot wortelstelsel maakt, moet je een grote pot gebruiken.
  8. Als het goed is, begint je plant nu vanzelf te groeien. Je kunt hem eventueel af en toe verpotten of gewoon direct al in een grote pot in een kas zetten, om hem uiteindelijk misschien wel uit te laten groeien tot een mangoboom.

Ben je ook een liefhebber van avocado’s? Check dan ook hoe je die zelf kweekt. 

Over de schrijver

21 reacties op “Zelf een mangoboom kweken met een overgebleven pit”

  1. Ik begrijp niet helemaal wat je met de oog naar boven bedoelt, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn peulen al uitgegroeid waren toen ik ze openden. Gelukkig heb ik 2 pitten… Heb je misschien progressiefoto’s? De eerste heb ik met het puntje (ik dacht dat dat het oog was) naar boven gepland en hetgeen wat eruit kwam, richtte zich direct op de grond…. Volgens mij zijn het wortels…? ik ga het bij de 2e andersom proberen.

Reacties zijn uitgeschakeld.