Zelf thuisboer worden: zo plant je groentes in je eigen huis, ook in de winter

Video Aqualibrium
Video Aqualibrium

In de winter hoef je niet te stoppen met het kweken van verse groenten. Dat geldt voor mensen met een moestuin, maar ook voor mensen zonder. Groenten kunnen namelijk ook gewoon gekweekt worden met aquaponics. Dit is een eeuwenoud systeem waarbij groentes in water groeien waarin vissen zwemmen. De vissen zorgen dat de planten voedingsstoffen krijgen. Zowel de groentes als de vissen kunnen vervolgens gegeten worden.

Aquaponics thuis
Er zijn verschillende initiatieven om op kleine schaal aquaponics thuis in te zetten. Meestal worden dan alleen de groentes gegeten en zijn de vissen voor de sier.

Twee rechtenstudenten en een expert in aquaponics hebben bijvoorbeeld de Aqualibrium ontwikkeld. Zij wilden het produceren van voedsel weer terug brengen naar de basis en maakten daarvoor modulaire units van ongeveer 1 meter 20 hoog en 60 centimeter breed. De basis is gemaakt van helder UV-bestendig kunststof. Onderin bevindt zich een zelfreinigend aquarium met zo’n 50 liter water. Het bovenste deel is een soort kas, voorzien van een 9W-ledlamp. Beide delen zitten aan elkaar vast, zodat het niet gemakkelijk omgestoten kan worden.

Eenvoudig principe
Het water uit het aquarium wordt periodiek naar boven vervoerd, naar de kas. De planten worden met het water gevoed, maar filteren het tegelijkertijd ook weer voor de vissen. Daarna wordt het gefilterde water weer naar de vissen afgevoerd. Het systeem is kant-en-klaar en kan zo in elkaar gezet worden. Het enige onderhoud dat nodig is, is het voeren van de vissen en het oogsten van de groente.

De ontwikkeling van het Aqualibrium wordt betaald via een Kickstarter campagne. Het benodigde startkapitaal is al opgehaald, maar het is nog steeds mogelijk om een eigen Aqualibrium-tuin te bestellen. De basisversie kost bijna $330, de verzendkosten ($150 voor Nederland) komen daar nog overheen. Daarna hoef je – naast de plantjes of zaadjes voor groente die je erin wilt kweken – echter geen kosten meer te maken.

Andere initiatieven
Er bestaan ook goedkopere systemen. De Aquafarm van Back to the Roots kost bijvoorbeeld 60 dollar (verzendkosten vanuit de VS zijn onbekend). Dit is in feite een veredelde vissenkom waar je bovenop groentes kunt laten groeien.

Aquaponics in Nederland
In Amsterdam kun je bij Mediamatic een cursus aquaponics volgen:

Bron: Inhabitat.com, Aqualibrium.com

Lees ook:
[adrotate group=”1″]

Waarom kiemgroentes en geweekte noten zo goed voor je zijn