Zelf vis en groente kweken met aquaponics in je achtertuin

Ibc Small Voorbeeld
Geen Abc Maar Een Ibc. Bron: Mediamatic

Op een paar vierkante meter kun je vissen houden, voeren en met hun mestwater een flinke bundel groente telen. Er is geen grond nodig en daarom is een betegelde tuin achter huis een geschikte plek. De planten schieten geen wortels in de grond maar in substraat materiaal en terwijl zij de lucht in groeien wordt het water gezuiverd en stroomt het terug naar de vis.

Het kan in allerlei vormen of maten, bijvoorbeeld een badkuip met twintig baarsen en vijf bakken met kroppen sla, spinazie, lente-uitjes, boontjes, tomaatjes. De meeste bovengrondse groenten doen het goed en groeien snel. Uit eigen watermoestuin groenten oogsten, verser eten dan dit bestaat niet. De hoofdfunctie van de vissen is dat ze poepen, maar met regelmatig voeren en goede verzorging kunnen ze ook uitgroeien tot hapklaar formaat.

Aquaponics begin je met een IBC

Ibc Voorbeeld
Bron: Ibc Of Aquaponics

De nederige IBC (Intermediate Bulk Container) is een industriële verpakking voor vloeistoffen maar is ook een hoeksteen geworden voor aquaponics. Want eenmaal toe aan hergebruik zijn ze goedkoop en multifunctioneel inzetbaar als duplo blok om mee uit te bouwen. Hier is een hele handleiding (the ibc of aquaponics) over geschreven met voorbeelden van hoe anderen deze kubieke meters gebruiken. Maar het kan ook kleiner met een oud aquarium, een badkuip of regenton. Het belangrijkste is dat het waterdicht is.

Lees ook: De vele voordelen van aquaponics voor een circulaire economie

Aquaponics leren door af te kijken

Op Youtube staat het lesmateriaal, het is een kwestie van zelf zoeken en op je eigen manier leren doen.  Met afkijken, wat creativiteit en handigheid kan elke doe-het-zelver thuis aan de slag. Zie hier een aantal leuke videobeelden uit Nederland:

Tips om mee te beginnen

 1. Reken voor elke kilo vis tien kilo groente.
 2. Gebruik 1 pomp en laat zwaartekracht de rest doen.
 3. Bouw je systeem zo dat je overal makkelijk bij kan en het ook weer uit elkaar kan halen.
 4. Geef de vissen een rustige omgeving en voer ze regelmatig kleine beetjes.
 5. Zorg voor goede beluchting van het water want zuurstof geeft leven.
 6. Water is zwaar. Met het substraat, bacteriën en planten wordt je systeem nog veel zwaarder: bevestig dus alles stevig.
 7. Je aquaponics systeem zal een keer enorm overstromen. Geen nood: De wederopbouw brengt verbeteringen.

Een laatste tip, of eigenlijk nog veel meer tips zijn te vinden op het volgende forum (Backyard Aquaponics) dat ten grondslag staat aan de eerste online aquaponics community opgericht in 2006. Aquaponics is dus vrij nieuw maar de combinatie groente en vis bestaat al veel langer bijvoorbeeld toen de Azteken tuinierden op water.

[adrotate banner=”34″]

6 gedachten over “Zelf vis en groente kweken met aquaponics in je achtertuin”

 1. Aquaponics, ziet er interessant uit, maar hoe ga je om met vorst? Mijn tuinkas is niet verwarmd…..

  Alvast bedankt voor de reactie.

  Dirk.

 2. Ik ben begonnen met Aquaponics,verschillende manieren aan het uit proberen,wat vissen en de ruimte betreft bepaal je zelf,zoals er ook met varkens enz. word omgegaan,met enige tegenslag heb ik de indruk dat de plantjes en de vis het goed doen,heb na een viswedstrijd de Europese meervallen gekregen,die nu 22 stuks in een bak van 1 kubike meter zwemmen,eten visvoer en kattevoer,als ze te groot worden gaan ze in een zwembad,plantjes op steenwol doen het bij mij niet zo goed .direct op de hydrokorel in een potje zaaien deze weer in een pvc pijp zetten doen het goed,nu wil ik potjes op tempex drijvend op water zetten wie heeft hier ervaring mee,of kan mij verwijzen naar een duidelijke Hollandse website

 3. Ik vind het geen visvriendelijk systeem. Veel vissen in een kleine bak!!! Daarnaast ontgaat mij het voordeel van het hele systeem tov tuinieren in aarde. Misschien kan iemand mij dat uitleggen.

  1. Hoi Astri,
   ik ben me juist hierover aan het informeren;
   zelf woon ik in Spanje in een gebied, dat steeds minder water tot beschikking krijgt voor teelt van groenten/fruit. het is dus zaak voor mij om me voor te bereiden, anders biologisch te tuinieren om zelfvoorziend te blijven.

   Het voordeel van aquaponics wat ik zie – en waar ik nu serieus naar kijk, is: weinig waterverbruik, planten groeien sneller, je kunt eetbare vis kweken (je hebt een punt; niet te veel vissen dunkt me beter); en nooit meer onkruid wieden (als het hier regent, spruit/schiet het de grond uit);
   je kan het systeem zo plaatsen dat het staande te verzorgen is en het net zo groot maken naar je behoefte. Bovendien is het een duurzame manier; je ”mest” wordt duurzaam geproduceerd, minder afvalstoffen, kortom, als bio-boerin zijn dat allemaal argumenten die ervoor spreken.
   Jana

  2. Hoi Astri, je gebruikt minder m2 oppervlakte en je verbruikt liters minder water om je planten water te geven. Planten worden groter, geven grotere oogst en je hebt minder onkruid, dus je bent ook nog eens minder tijd enenergie kwijt. Daarnaast kweek je groenten EN vis,je maaltijd heb je al half in de pocket.

Reacties zijn gesloten.