Net zoals vroegâh, zelf zuurkool inmaken voor de winter

Zuurkool
Zuurkool. Foto: Joe. Bron: Flickr Ncm

Fermenteren is hip, gezond en lekker! Dat konden jullie enkele weken geleden al lezen in dit artikel, maar wist jij dat het fermenteren van kool al zo oud is als de weg naar Rome? Het was één van de weinige methodes om in de winter groentes te blijven eten, vooral op schepen die lang onderweg waren. Hierdoor maakte men potten met kool die vervolgens gingen fermenteren. Op deze manier hadden ze vroeger een gereguleerde toevoer aan groentes in de winter. Saillant detail is dat juist zuurkool veel vitamine C bevat.

Aangezien de winter in aantocht is, fermenteren enorm hip aan het worden is en dit recept van vroeger niet verloren mag gaan, laat ik vandaag zien hoe je simpel thuis zuurkool kan maken! Succes.

Ingrediënten voor de zuurkool

– kool
– twee eetlepels zout

Bereidingswijze

Pak een kool of een spitskool (maakt niet uit welke) en snij deze door de helft. Verwijder de buitenste bladeren, vanwege hygiëne. Snij de kool daarna nog eens doormiddel. Verwijder vervolgens de kern van de kern. Dit is hard en bitter en hebben we niet nodig.

Snij de kool vervolgens in dunne reepjes. Doe dit in een bak en kneus dit circa 3 à 4 minuten met je handen. Voeg twee eetlepels zout toe, meng dit goed door elkaar en laat de kool 10 minuten staan.

De kool zal vocht uitstoten, wat het gewenste effect is. Stop de kool en het vocht in een schoon gemaakte pot en laat dit minustens 3 weken fermenteren. Dit betekent dat de kool gecontroleerd gaat rotten, waardoor de kool uiteindelijk zuur wordt. De kool kan niet verschimmelen door het zout gehalte van de pot. Succes met proberen!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Net zoals vroegâh, zelf zuurkool inmaken voor de winter”

  1. Pingback: Lekker en gezond: snel zelf fermenteren - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.