Zelfgebouwde auto rijdt 1 op 55

Odetowijnandzwart280
Misschien bent u hem al tegengekomen: Wijnand Zwart in zijn zelfgebouwde auto. Het smalle, lage gevaarte met de naam WMZ3 valt namelijk nogal op als hij met 130 kilometer per uur over de snelweg rijdt. En sinds kort mag dat ook officieel, want zijn creatie is goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
‘Ik was motorrijder in hart en nieren’, vertelt Zwart, hogeschooldocent mechanica uit Beekbergen. ‘Maar ik was aan benzine bijna net zo veel kwijt als bij een gewone auto. Ik dacht: dat moet beter kunnen.’ Dus ontwierp hij een auto die superzuinig moest zijn. Helemaal gestroomlijnd, met zo weinig mogelijk luchtweerstand en zo licht mogelijk.
Nu, zeven jaar later, is het resultaat er: een driewieler van 215 kilo (de gemiddelde auto weegt al snel 1200 kilo), die twee mensen kan vervoeren. Hij rijdt 1 op 55. ‘Ik wil laten zien dat je met bestaande materialen en onderdelen een veilige auto kunt bouwen die superzuinig is’, vertelt Zwart. ‘Er zit een benzinemotor in die uit een motorscooter komt. De rest is bouwmarktwerk.’
De WMZ3 – de initialen van Zwart, de 3 staat voor zijn derde grote project – is niet perfect, benadrukt hij. ‘Je zit achter elkaar en hoort de herrie van de motor.’ Volgens hem zijn de meeste consumenten nog niet bereid om een beetje comfort in te ruilen voor meer zuinigheid. ‘We zijn gewoon te verwend.’
Het juninummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.
Meer lezen?
Slimme groei
Elektrisch naar Parijs en terug
Het vervoer van de toekomst


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode: 3 nummers voor slechts 15 euro!

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Zelfgebouwde auto rijdt 1 op 55”

 1. Dat kan ik wel beter denk ik.
  Een verbrandingsmotor is
  a) inefficient
  b) zwaar
  ik zou gaan voor 4 x wiel met naafmotor van elk zon 10 a 20 Kw
  20 kw is 107 pk is iets meer dan een fiat panda sport.
  Grote voordeel is dat er geen energieoverdracht plaats vindt. De energie word geleverd daar waar het word gebruikt.. het wiel.
  Uitgaande van 80 kw moet daar toch wel op zn minst 5 uur mee gereden kunnen worden dus benodigde accus zijn 400 kwh
  met een energiedichtheid van ongeveer 300 Wh per kg is dit zon 1333 Kg, of 266 kg per uur rijden op vol vermogen.
  Dit is wel een boel zwaarder dan de 215 kg, maar ik denk dat het toch zuiniger zal zijn, al is dat wat lastiger berekenen. naja.. en daar komt dan nog een aluminium chassis +dak bij, in totaal zeg maar 1500 kg.

Reacties zijn gesloten.