Het was een spannend weekend, het eerste weekend van maart. Bouke en Iris gingen hun zelfgebouwde tiny house verplaatsen van de werkplaats in Utrecht naar de standplaats in Apeldoorn. Harder dan 65 kilometer per uur kon niet, want dan ging het huisje bewegen, maar de verhuizing verliep soepel. De komende vijf jaar mogen ze hier met nog 9 andere tiny houses staan. “We genieten ervan om na al die maanden klussen eindelijk in ons huisje te wonen,” zegt Iris.
Het begon allemaal tijdens hun wereldreis van zeven maanden. Toen realiseerden ze zich dat carrière maken en geld verdienen niet het belangrijkste was. Ze wilden meer tijd en ruimte vrijmaken voor dingen die hen echt inspireerden en besloten hun appartement in Utrecht op te zeggen en zelf een tiny house te bouwen. “Als je het graag wilt en het is jouw droom, moet je gewoon beginnen,” zegt Bouke. En dat is dan ook precies wat hij deed bij thuiskomst. Nu (een jaar later) is hun tiny house af, zijn ze naar Apeldoorn verhuisd, getrouwd en is Iris zwanger. “Nu wordt het dubbel spannend,” lacht Iris. “Kijken hoe het is om samen op zo’n klein oppervlak te wonen en ik wil graag thuis bevallen als dat kan, in het tiny house.”
De laatste loodjes
Ze kijken er naar uit om, na al die maanden klussen, van hun nieuwe huis te kunnen genieten. “De laatste loodjes wegen echt het zwaarst bij zo’n project,” zegt Bouke. “In het begin maak je balkenframes en zie je hele wanden verschijnen, maar op een gegeven moment blijft er een waslijst over van kleine dingen die af moeten. En als je dan een hele middag in de meterkast staat te prutsen, zie je aan de buitenkant geen verschil. Dat kan soms wat frustrerend zijn.”
Ze hebben het huis helemaal zelf ontworpen en gebouwd. “We hebben wel veel hulp gehad van vrienden en familie. Door corona waren mensen wat flexibeler in hun werktijd, dat hielp ons enorm. De valkuil is dat je wilt door rammen, meters maken, maar uiteindelijk moet je ook super veel uitzoeken. Zeker als je zoveel mogelijk met tweedehands materialen wilt werken. Ik ben minimaal de helft van mijn tijd met research bezig geweest, zodat ik mijn klusdagen zo efficiënt mogelijk kon gebruiken,” vertelt Bouke.
Binnen een jaar een zelfgebouwd tiny house
Uiteindelijk is het allemaal heel snel gegaan. “Bouke is op 4 maart jarig. Vorig jaar, toen we nog op reis waren, heb ik hem een workshop ‘bouw je eigen tiny house’ cadeau gegeven. Dat was het moment dat hij begon met schetsen. Nu zijn we op 5 maart, exact een jaar later, met huis en al naar Apeldoorn verhuisd,” vertelt Iris. “We zijn in mei teruggekomen van onze reis, in juli heb ik die workshop gedaan, in augustus heb ik de bouwtent opgezet en ben ik de bouwplaats gaan inrichten en in september ben ik echt gaan bouwen,” vult Bouke aan.
“Bij het ontwerpen hadden we al bedacht dat we twee slaapplekken wilden. We slapen zelf op de vide en daaronder is een multifunctionele ruimte. Met een Japanse futon is het een logeerkamer en de rest van de tijd is het een woonkamer. We hebben dikke Japanse tatami-matten van gevlochten gras op de vloer neergelegd en leven voornamelijk op de grond. Dat hebben we in Japan ontdekt tijdens onze reis en vinden we heerlijk.”
Opruimen, zero waste en tiny houses
Bouke had zijn baan al opgezegd om fulltime aan hun tiny house te kunnen werken. Inmiddels heeft ook Iris haar baan opgezegd en wil ze aan de slag als zelfstandig opruimcoach. Daarnaast wil ze zero waste workshops geven. “Ik geef al zero waste wandeltours door Utrecht en Leidsche Rijn, maar dat doe ik nu in mijn vrije tijd. Ik wil daar graag meer mee doen en kijken hoe dat bevalt.” Nu het huis af is, wil ook Bouke als zelfstandige door. “Ik wil andere mensen graag helpen met het ontwerpen en bouwen van hun tiny house en het aanvragen van vergunningen, afhankelijk van waar mensen behoefte aan hebben. Ik wil ook graag gemeentes ondersteunen en adviseren bij het creëeren van tiny house plekken en het opzetten van tiny house gemeenschappen.”
De grote droom
“We zien alles als eerste stap in de richting van onze grote droom: een tiny house community, met een voedselbos en gelijkgestemden uit verschillende generaties, waar je ook een tiny house kan huren om te kijken of deze woonvorm wat voor jou is,” vertelt het stel. “Apeldoorn is een tijdelijke woonplek, maar uiteindelijk zouden we terug willen naar de regio Utrecht.” Bouke en Iris wonen volledig off grid met hun zelfgebouwde tiny house. Ze wekken hun eigen elektriciteit op met zonnepanelen en filteren het regenwater. Wel hebben ze nog een gastankje om op te koken, omdat elektrisch koken met zonnepanelen in de winter niet haalbaar is.
Benieuwd hoe het zelfgebouwde tiny house van Bouke & Iris er verder uitziet? Ze geven de lezers van hetkanWEL graag een digitale tour tijdens deze Anders Wonen maand.
Meld je hier aan voor deze Insta Live sessie op woensdag 7 april om 17.00 uur. Vanavond geeft Marjolein in het Klein een online masterclass over het wonen in een tiny house. Ook daar kan je je nog voor inschrijven: klik dan hier. Wil je niks missen van de Anders Wonen maand bij hetkanWEL? Schrijf je dan in voor de speciale nieuwsbrief, die elke donderdag in je inbox komt en vanzelf stopt.
De avonturen van Bouke & Iris kan je volgen via hun website: Het Bewuste Stel.