Zelfs PVV-kiezer wil groene energie

Kamperen op Vlieland (Clownhouse Ill, flickr)

Het kabinet vindt 14% duurzaam opgewekte energie in 2020 al een flinke prestatie. De gemiddelde Nederlander denkt daar heel anders over: ruim tweederde van onze landgenoten wil dat over tien jaar de helft van álle energie duurzaam wordt opgewekt. Dat geldt het meest voor stemmers op GroenLinks, PvdA en D66, maar het is ook de wens van 63% van de PVV-stemmers. Jazeker, Henk en Ingrid willen windmolens! Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos Synovate in opdracht van Eneco.
Nederland heeft op dit moment grote moeite om het doel van 14% duurzame energie te halen. We zijn internationaal eigenlijk een lachertje, het kolenboertje van de klas. Bij een EU-top wil niemand meer naast Mark Rutte zitten, want hij stinkt een beetje.
Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat politieke partijen nog niet echt naar de kiezers hebben geluisterd. Begrijpelijk, want de vieze lucht komt niet door de dikke kaasstolp over het Binnenhof. Maar beste Mark, Diederik, Emile, Geert, Alexander, Sybrand, Arie en Jolande, wij willen groene energie, en wel zo snel mogelijk. Sterker nog, we willen graag ons dak beschikbaar stellen om zonne-energie ook in Nederland een kans te geven, ook het dak van ons huurhuis. Er is wat ons betreft zelfs sprake van een nieuwe tweedeling: zij die wél zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, en zij die dat niet kunnen. Maar over dat sociale onrecht horen we jullie niet, Diederik en Emile!
We geven toe dat we een kleine groep dwarsliggers onder ons hebben, maar moeten we daar echt nóg langer naar luisteren. We hebben toch al lang genoeg geluisterd naar CDA-stemmers? Een deel van de christelijke kiezers staat inderdaad afhoudend tegenover hogere doelstellingen voor opwekking van duurzame energie. Maar ook daar gaat het om een ruime minderheid: slechts 14% van de CDA’ers. De rest van hen kijkt jaloers naar een stelletje Duitse boeren in Beieren die slapend rijk worden van schone energie.
En nu hoor ik u denken: makkelijk gezegd, 50% duurzame energie, maar het is niet haalbaar. Daarom zou ik willen voorstellen dat de hele club fractievoorzitters samen een weekje naar de Wadden gaat. Want daar is al in 2007 besloten om in 2020 alle energie zelf op te wekken uit hernieuwbare bronnen. Dat is ook een gezellige trip voor Mark, zit hij een keer niet alleen.
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio
Lees ook:
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie
Zo krijg je zonnepanelen op je dak
66% Nederlanders wil dat ook huurders profiteren van zonnepanelen

Over de schrijver

2 reacties op “Zelfs PVV-kiezer wil groene energie”

  1. kijk de film ""Age of stupid"" hierin ook mensen die de windmolens niet ""mooi"" vinden en zowaar de overwinning behalen dat de windmolens niet geplaatst worden….WAT een overwinning

Reacties zijn uitgeschakeld.