Zelfstroom: “Wij zijn uniek met onze huurservice en opbrengstgarantie voor zonnepanelen”

Bram Leijten Van Zelfstroom. Foto: Zelfstroom
Bram Leijten Van Zelfstroom. Foto: Zelfstroom
Bram Leijten besloot enkele jaren geleden tot een radicale overstap. Hij had succesvol carrière gemaakt in de automobielindustrie, maar kreeg er een steeds slechter gevoel over dat hij indirect fossiele brandstoffen verkocht. Hij stortte zich in de duurzame energie en begon Zelfstroom, een bedrijf dat klanten die zonnepanelen op hun dak willen volkomen ontzorgt. Zelfstroom levert onder meer een service waarbij klanten zonnepanelen kunnen huren. Het bedrijf wil de Apple van de duurzame energiemarkt zijn; alle onderdelen van het systeem – van zonnepanelen en omvormer tot de installatie en garantie – zijn van één merk en van de beste kwaliteit.

Wij interviewden deze duurzame ondernemer over zijn bedrijf.

Wil je ook 65% besparen op je energierekening? Check hier hoe je met Zelfstroom kunt besparen met zonnepanelen én gas en groene stroom tegen kostprijs (advertentie).

Wat was het moment dat je op het idee voor Zelfstroom kwam?

Toen ik met een aantal bevriende relaties een “benen op tafel”-sessie had. Ik was een klein jaar op weg in de zonnestroommarkt en verbaasde me erover dat er zo weinig gebeurde.

Ik zag de malaise in de zonnestroomindustrie. In feite wordt er nu alleen gestreden om wie de diepste zakken heeft en het spelletje van de laagste prijs het langste volhoudt. De marges worden steeds kleiner, terwijl er nog zoveel waarde toe te voegen is aan de markt. Er wordt totaal niet ingespeeld op de werkelijke behoefte van een grote groep potentiële klanten.

Wij bieden een totaaloplossing waarbij alle onderdelen van een zonnestroominstallatie op elkaar afgestemd zijn en van kwaliteitsfabrikanten afkomstig zijn. En we bieden een totaaloplossing door ook de overige groene stroom en gas tegen kostprijs te leveren.

Welk probleem lost Zelfstroom op?

Consumenten verdwalen op internet. Er is zoveel tegenstrijdige informatie. Dat weerhoudt mensen om over te stappen. Daar komt nog bij dat je een groot bedrag moet investeren en dat het 8 à 9 jaar duurt voordat je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend.

Een huizenbezitter woont gemiddeld 7 jaar in dezelfde woning. Stel je voor, iemand woont al 3 jaar in zijn huis, die denkt: “Als ik wil verhuizen wat moet ik dan mijn zonnepanelen?”

Anderen denken: “Ik zie de prijzen voor zonnepanelen zo hard dalen, ik wacht nog even.” Kortom, mensen hebben allemaal redenen om een aankoop uit te stellen.

Wij hebben ons geconcentreerd op het wegnemen van alle barrières die er zijn. Allereerst halen we de complexiteit weg. We zorgen voor één elektriciteitsrekening. Wist je dat het bij energiemaatschappijen soms heel lang duurt voordat zij het voorschotbedrag verlagen omdat jij zonnepanelen hebt geïnstalleerd? Bij ons krijg je één energierekening en zie je meteen vanaf de eerste maand wat je voordeel en dus je besparing is

We bieden verder een huurmogelijkheid. Daarmee betaal je de huurpenningen met de opbrengst van het systeem. En in veel gevallen zie je dat klanten ook veel minder gaan betalen. En als je na een tijdje wel genoeg geld hebt, kun je zonnepanelen die je huurt overkopen.

We hebben verder een inruilmogelijkheid, net als bij auto’s. Je kunt na 5 jaar je panelen inruilen als er betere zonnepanelen zijn. Zo is het altijd gegarandeerd goedkoper om nu in te stappen dan om te wachten.

Wij denken dat dit concept qua flexibiliteit, investering en gemak aansluit bij de behoeften van een groter publiek.

Als Zelfstroom zo’n goed concept heeft, waarom doen niet alle grote energiebedrijven dit?

Omdat die in een spagaat zitten. Zij verdienen hun geld aan het energieverbruik van consumenten.

De grote energiemaatschappijen vertellen in reclames wel hoe ze met je mee willen denken over energiebesparing. Maar als je in de directiekamer komt, dan hoor je gemopper over de lage gasopbrengst vanwege de warme winter.

Wij verdienen ons geld met de zonnestroomsystemen zelf. De overige energie die wij leveren, bieden wij aan tegen kostprijs. Zo komen wij nooit in een spagaat.

Als de zon niet schijnt, waar komt dan de stroom die jullie leveren vandaan?

Wij hebben heel bewust gekozen voor 100% Hollandse wind uit windparken. Als je zonnepanelen op een bepaald moment niet genoeg stroom leveren, krijg je dat uit je stopcontact. Het stroom, het gas en het vastrecht rekenen wij tegen kostprijs.

Wanneer is huren geschikter dan kopen?

Dat hangt af van de persoonlijke voorkeur van mensen. Het heeft puur te maken met de vraag of iemand ineens wil investeren ja of nee. Ook aan de huur verdienen wij niets. Als iemand 3 jaar heeft gehuurd, en zijn panelen wil overkopen dan betaalt hij alleen de rest van de ‘schuld’. De huur is niets anders dan een faciliteit. We zijn daar transparant over.

We vragen een huurtarief van 4% van de investering. Ook vragen we een eenmalige bijdrage in de installatiekosten van €50 per paneel.

Zwarte Zonnepanelen Van Zelfstroom. Foto: Zelfstroom
Zwarte Zonnepanelen Van Autarco. Foto: Zelfstroom
Welk deel van de opbrengsten is voor de huurder, welk deel voor de zelfstroom?

100% voor de huurder.

Waar verdienen jullie je geld dan mee?

Alleen met de installatie.

Wat gebeurt er als een afnemer van Zelfstroom gaat verhuizen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Het meest rendabel is als je het zonnesysteem kan laten liggen op je oude huis. Een zonnepaneelsysteem geeft je woning aantoonbaar meer waarde. De nieuwe bewoner neemt het systeem dan over.

Je kunt het ook meeverhuizen naar je nieuwe woning. Dan hoef je alleen verhuiskosten te betalen. Dat is €50 per paneel. Dat is niet kostendekkend voor ons, maar soms moet je wat bijleggen om de totale propositie aantrekkelijk te maken.

Als je de zonnepanelen niet mee kunt nemen en de nieuwe bewoner wil de zonnepanelen niet overnemen, dan stopt de overeenkomst en betaal je een demontagevergoeding van €150 per paneel.

Heb je ervaring met het verhuizen van zonnepanelen?

Een van onze investeerders is New Energy Systems uit Schimmert, een groot duurzaam installatiebedrijf, een van de top 10 spelers in Nederland. Zij hebben veel ervaring met het installeren van zonnepanelen, het hele systeem. Maar heel eerlijk gezegd: tot nu toe is er nog niet zoveel te demonteren geweest. De zonnepanelenmarkt is pas sinds 5 jaar echt aan een opmars bezig.

Wat houdt de gegarandeerde opbrengst in?

De opbrengst van het zonnestroomsysteem wordt gegarandeerd door Autarco, het merk waar wij mee werken. Omdat alle onderdelen in het systeem van Autarco komen, weten we precies hoeveel de installatie oplevert. Op basis van een berekening met instralingsgegevens etc. geven ze een opbrengstgarantie van 10 jaar. Deze garantie bestaat uit twee delen van 5 jaar. De zon schijnt namelijk niet ieder jaar evenveel. Als je in vijf jaar tijd een lagere opbrengst had dan vooraf gegarandeerd, dan wordt het verschil uitbetaald door Autarco.

En als de opbrengst hoger is?

Dan is het voordeel voor de klant.

Hoeveel zonnepanelen kun je als consument aanschaffen?

Dat hangt van de klant af. We verkopen vanaf 6 panelen, we verhuren ze vanaf 8 panelen.

Zelfstroom ontzorgt de consument. Betekent dit dat je als klant ook meer betaalt voor je zonnepanelen?

Dat hangt ervan af. Er zijn op dit moment veel faillissementen bij installateurs en fabrikanten. Er zijn dus veel restvoorraden aan zonnepanelen in de omloop. Die zijn goedkoop en daar kan een installateur mee stunten. Maar goedkoop is vaak duurkoop. Als er iets mis is met je panelen is de fabrikant al verdwenen.

Als het dus gaat om de Solardump om de hoek dan zijn wij in sommige gevallen duurder, goede installatiebedrijven zijn net zo duur of duurder dan wij.

Waarom zou je als consument voor Zelfstroom kiezen?

Wij zijn uniek in de opbrengstgarantie, de verhuisservice en de inruilservice. Bovendien leveren wij stroom en gas tegen kostprijs. Daarin zijn wij goedkoper dan de allergoedkoopste. Ook geven wij 10 jaar volledige garantie op het hele systeem, inclusief alle werkzaamheden. De consument kan heel gemakkelijk meteen op onze website de bespaarscan doen en zien dat je met Zelfstroom direct op je energierekening bespaart.

Als je bij ons huurt, dan is de huurprijs 10 jaar lang vast. Deze wordt niet geïndexeerd. Je hebt dus geen last van stijgende stroomprijzen. Onder aan de streep is er dus naast het financiële voordeel, ook nog een zekerheid en flexibiliteit. Maar ook een stukje onafhankelijkheid is een veelgehoord argument.

Met welke merken zonnepanelen werken jullie?

Wij werken met Autarco, een bedrijf dat is opgericht door een Nederlander en Australiër in Shanghai. Het bedrijf levert alle onderdelen van een zonnestroominstallatie, dus inclusief zonnepanelen, omvormer en andere onderdelen.

Zij maken een eigen selectie van de beste fabrieken in China en Japan. Daarom kunnen zij een hele hoge, constante kwaliteit leveren tegen een scherpe prijs.

Ik ben zelf ook naar China gegaan en heb de fabrieken daar bezocht. Ik was erg positief verrast. Ik heb veel autofabrieken van binnen gezien, vooral in Duitsland. Ik weet precies wat voor kwaliteitseisen er daar gehanteerd worden. In deze Chinese fabrieken hanteren ze een vergelijkbaar niveau. Er is sprake van een hoge mate van automatisering, een goede kwaliteitscontrole, en ook  een hoge kwaliteit van werken. Een van de fabrieken die ik bezocht was zelfs helemaal zelfvoorzienend. Op het terrein liepen eigen kippen, en werd graan en rijst voor het personeel verbouwd.

Foto: ZelfstroomDuurzaamheid is voor Zelfstroom dus echt meer dan alleen maar zonnepanelen of Hollandse windstroom. Het gaat erom dat iedereen in de keten, inclusief de klant, hetzelfde belang heeft. Wij zijn uiterst zorgvuldig in onze leveranciersselectie, werken uitsluitend met goed opgeleide monteurs en volgens de hoogste veiligheidsnormen. Alles van A tot Zon moet gewoon goed en eerlijk zijn. Want ook dat is duurzaamheid.

Wat wil je bereiken met Zelfstroom?

We zien dat veel consumenten het vertrouwen verliezen in grote bedrijven en systemen. Er is een grote trek naar lokaal en zelfstandig dingen oplossen. We zien een enorme toename in zelfvoorziening in brede zin en consumenten die elkaar direct helpen met financieren, verzekeren, autodelen, woning verhuur enzovoort. Wij willen consumenten op weg helpen naar volledige zelfvoorziening in hun energiebehoefte. De eerste stap is zelf stroom opwekken, maar er volgt meer. Die energietransitie moet versnellen. Dat kunnen wij niet alleen. Wij hopen dat we andere energiebedrijven inspireren om ook dit pad te volgen. Omdat het wèl kan!

Wil je ook 65% besparen op je energierekening? Check hier hoe je met Zelfstroom kunt besparen met zonnepanelen én gas en groene stroom tegen kostprijs (advertentie).

Over de schrijver

4 reacties op “Zelfstroom: “Wij zijn uniek met onze huurservice en opbrengstgarantie voor zonnepanelen””

  1. Pingback: Bram Leijten (Zelfstroom): "We kunnen nagenoeg zonder aardgas" - hetkanWel.nl

  2. Pingback: Opmerkelijke samenwerking Arke en Zelfstroom voor mensen met zin in zon - hetkanWel.nl

  3. Pingback: Zelfstroom geeft eerste zonnepaneel gratis weg » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.