Zelfvoorzienend leven 2.0: Cursus paddenstoelen kweken

Cursus zelf paddenstoelen kweken. Foto: still uit vimeo video
Zakken waar paddestoelen uit gaan groeien. Foto: still uit vimeo video
Iedereen kan wel een krop sla laten groeien in tuin of balkon. Maar voor zelfvoorzienend leven 2.0 komt wat meer kijken. Paddenstoelen kweken is bijvoorbeeld nog een stuk bewerkelijker. Maar alles is te leren.
Gelukkig kun je nu workshops volgen bij Rotterzam. Dit sympathieke initiatief uit Rotterdam kweekt paddenstoelen die groeien op koffieprut en stro. Rotterzwam haalt de koffieprut met een bakfiets zelf op bij cafés. De prut zou anders verdwijnen in de afvalbak, maar nu wordt uit afval nieuw eten gemaakt. De paddenstoelen worden gekweekt in het leegstaande zwembad Tropicana, dat nu dus ook voor een nieuwe doel wordt hergebruikt.
In de workshop ga je aan de slag met het maken van substraat van koffieprut en stro. Hier wordt dan het mycelium, de schimmel die uiteindelijk de eetbare zwammen gaat maken, op geënt. Aan het eind van de workshop weet je niet alleen hoe paddenstoelen kweken werkt, je krijgt ook twee zwamzakken mee waar de paddenstoelen in gaan groeien.
De luie paddenstoel liefhebber kan ook aan z’n trekken komen: je kunt (vanzelfsprekend) bij Rotterzam paddenstoelen kopen, maar ook boomstammetjes aanschaffen waar Shitakes aan groeien.
Meer weten? Wij interviewden Mark Slegers over zijn initiatief Rotterzam.
Lees ook: Zoveel land kost het om zelfvoorzienend te leven
Deze video laat zien hoe de workshop in z’n werk gaat:

Lees ook
Vitamines en superfood
Zo kom je aan voldoende vitamine D in de winter
Top 4 gezonde paddenstoelen

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020