Zelfvoorzienend wonen
Bij zo’n ambitieus plan verwacht je misschien dat er allerlei nieuwe revolutionaire bouwtechnieken voor uitgevonden moeten worden, maar dat is niet zo. Architectuur- en designbureau Yellon maakt voor dit project gebruik van wat er al is en past dit slim toe. Toch wilde de woningcorporatie van de stad Jönköping (ten oosten van Götenburg) het zekere voor het onzekere nemen. Ze lieten alles nog eens goed onderzoeken en doorrekenen. “Drie universiteiten en tal van andere specialisten vertellen ons: dit kan gewoon,” zegt Pär Löfstedt van Yellon in De Tijd.
Water, verwarming en stroom
Een grondwaterbron en gezuiverd regenwater voorzien de appartementen van water. Ook het afvalwater van de appartementen zelf wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt om de wc mee door te spoelen. Een warmtepomp en zonnecollectoren op het dak zorgen voor de verwarming. Daarnaast zijn de appartementen uiteraard super goed geïsoleerd en slim geventileerd, zodat de behaaglijke en duurzame warmte blijft waar je ‘m hebben wilt.
De zelf opgewekte stroom wordt voor een deel opgeslagen in batterijen en deels omgezet in waterstof. Op deze manier zou er altijd voldoende elektriciteit beschikbaar moeten zijn. Want op piekmomenten momenten kan de waterstof weer omgezet worden in stroom.
Proeftuin
Of waterstof de oplossing is voor het opslaan van elektriciteit moet nog blijken, het is nu eigenlijk nog te kostbaar voor toepassing op deze schaal. “Het interessantste zal zijn wat we hiervan kunnen leren’, zegt Anna Alexandersson, waterstofspecialist van het Zweedse onderzoeksinstituut Rise. “Uniek aan dit concept is dat we ook 44 identieke, ‘normale’ woningen gaan bouwen die wél aangesloten zijn op de bestaande voorzieningen. We gaan het lange tijd volgen om de verschillen in woon- en exploitatiekosten te analyseren tussen de twee.” Dit project is op veel manieren dan ook vooral een hele mooie proeftuin dat, als het er naar verwachting in 2022 staat, hopelijk gaat laten zien dat het ook anders kan.
Ik word heel blij van dit soort projecten. Niet bij de pakken neer blijven zitten ‘omdat het niet kan’ of ‘omdat het niet rendabel is’, maar samen zoeken naar creatieve oplossingen. Overheden, bedrijfsleven en burgers die samenwerken. In mijn beleving de enige manier om tot een duurzame toekomst te komen. Weet jij meer van dit soort voorbeelden of ben je er misschien wel bij betrokken? Deel het in de reacties onder dit artikel.
5 gedachten over “Zelfvoorzienend wonen in een appartement”
Fantastisch dit! Dit is m.i. dé manier: proefondervindelijk. I.p.v. eerst beleid maken of alle beren op de weg opruimen, gewoon beginnen met wat je hebt en gezond verstand, de boel meten, monitoren, er lering uit trekken en vervolg aan geven.
Ik zit hier direct voor tekenen.
Kijk ook eens bij eco dorp Boekel. Wat ze daar allemaal doen en gedaan hebben, fantastisch
http://www.ecodorpboekel.nl
Kennen jullie Evelien Matthijssen? Zij staat voor Green Evelien en ik bewonder haar om haar kennis over dit onderwerp. Ze geeft prachtige (+ leerzame) workshops/weekenden over off-grid. Van harte aanbevolen om es op haar site te kijken.
Ik vind dit een ideaal concept. Zo zou het moeten zijn.
Ik vind het geweldig dat ze dit creeeren en een bestaand vergelijkbaar project met wel de standaard aansluitingen ernaast zetten om te vergelijken. Slim bedacht. Ik zou me gelijk aanmelden bij zo n nieuwe woning.
Reacties zijn gesloten.