Wordt dit de eerste slimme, groene en zelfvoorzienende stad?

Groene daken, stadsparken, meer bomen, groene bushokjes… Langzaam maar zeker vergroenen onze steden. Stapje voor stapje. Maar wat als je helemaal opnieuw zou kunnen beginnen? Stefano Boeri architecten uit Italië heeft daar wel een idee over. Het bureau heeft een zelfvoorzienende stad ‘voor het nieuwe millennium’ ontworpen. De stad, Smart Forrest City – Cancun, moet in Mexico komen en ziet er fantastisch uit. Vind ik in ieder geval.

Ruimte voor de natuur

De stad moet ruimte gaan bieden aan 130.000 inwoners, maar in plaats van heel veel asfalt en beton geeft de stad heel veel ruimte terug aan de natuur. Ruimte die bij een conventionele stad verloren zou gaan. Zo komen er parken, worden alle daken en heel veel gevels groen en worden ook de privé tuinen groen (dus geen dicht betegelde grijze vlakken). Er wordt heel veel groen aangeplant, de verhouding komt uit op 2,3 boom per inwoner en dan tel ik de struiken en andere beplanting nog niet eens mee.

Een zelfvoorzienende stad

Het ‘slimme’ van de stad zit ‘m in de kennis en het onderzoek dat het wil aantrekken. Er komt ruimte voor universiteiten en bedrijven die zich bezighouden met technologische ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en het milieu. Maar ook in de manier waarop de stad functioneert is slim. Dankzij de samenwerking met het Duitse bureau Transsolar, wordt de stad volledig zelfvoorzienend. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding en energie. De stad wordt omgeven door een ring van zonnepanelen en velden voor landbouw. Het moet een voorbeeld van circulaire economie worden. Vooral het watermanagement gaat het verschil maken met een groot opvang reservoir gekoppeld aan een distributiesysteem voor de stad en de landbouw en water parken om overstroming tegen te gaan.

OV netwerk van elektrische voertuigen

Voor transport kunnen bewoners en bezoekers rekenen op een gedeeltelijk geautomatiseerd netwerk van elektrische voertuigen. Eigen vervoersmiddelen kun je aan de rand van de stad achterlaten. De stad is zo ontworpen dat inwoners alles wat ze nodig hebben op loop- of fietsafstand kunnen vinden. Door deze opzet wordt gezond bewegen gestimuleerd en het (onnodig) gebruik van voertuigen ontmoedigd. Alles om te komen tot een slimme, groene en gezonde stad van de toekomst.
Zou jij in zo’n stad willen wonen?
Foto: Stefano Boeri Architetti 

Over de schrijver