Zembla: fraude met duurzaam vlees

Fraude Met Duurzaam Vlees. Foto: Still Uit Youtube Video
Fraude Met Duurzaam Vlees. Foto: Still Uit Youtube Video
Volgens TV programma Zembla wordt er gefraudeerd met duurzaam vlees. VION, een grote vleesverwerker mixt regelmatig ‘gewoon’, niet duurzaam vlees door het Beter Leven vlees dat het bedrijf verkoopt aan ondermeer Albert Heijn, Plus en Unilever. De onthulling komt bovenop het eerdere onthullende nieuws dat 60% van het vlees besmet is met de poepbacterie e.coli. Blijkbaar heeft het programma een beerput, letterlijk, geopend met zijn onderzoek naar de vleesindustrie.
Over het mixen van Beter Leven vlees met niet-duurzaam vlees meldt Zembla: “Volgens de regels van het Beter Leven Kenmerk die door de Dierenbescherming zijn opgesteld moet het duurzame vlees strikt gescheiden worden gehouden van gewoon varkensvlees. Maar volgens de werknemers gebeurt dat niet. Een bron verklaard: ‘Als de vraag hoger is dan het aanbod dan wordt er mee gerommeld, dan zeggen leidinggevenden: doe er maar ander vlees bij, dat gebeurt dagelijks met allerlei soorten vlees.'”
Het TV programma interviewde ook Frank Dales, directeur Dierenbescherming. Die vindt dat VION strafrechtelijk moet worden vervolgd: “Hier wordt de wet overtreden en blijkbaar willens en wetens. Nou, dan ben je bij mij klaar. Daar hebben we een OM voor, daar hebben we rechters voor. Het kan niet zo zijn dat wat je in de winkel koopt niet is wat er op de verpakking staat.”
Bron: Zembla
‘ZEMBLA’: ‘Sjoemelen met vlees’, is donderdag 5 september 2013 te zien om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2.

Over de schrijver