Sinterklaas gaat dit jaar voor zero-waste! Tips voor betaalbare cadeaus

Sinterklaas is weer in het land en dat is het startschot voor de zoektocht naar leuke en betaalbare cadeaus, maar natuurlijk zero-waste. Dit jaar helpen we je om de zoektocht wat gemakkelijker te maken. We geven je tips voor originele, duurzame en verpakkingsvrije cadeaus, die je met een goed gevoel online kunt bestellen. Zo eindigt Sinterklaasavond met blije gezichten en niet met bergen afval. 

Weelderige oesterzwammen uit je eigen keuken

Ben je dol op oesterzwammen? Wist je dat oesterzwammen ontzettend goed groeien op koffieprut uit je percolator, snelfiltermaling, senseopads of espressomachine? Met de Growkit van Rotterzwam kweek je ze zelf, gewoon in de keuken. En het mooie is dat je de Growkit elke keer weer opnieuw kunt gebruiken. Je hoeft er niets bij te kopen en je hoeft niets weg te gooien. De Growkit zelf is gemaakt van gerecycled karton en restpartijen plastic emmers, die anders vernietigd zouden worden. Duurzaam, lekker en leuk.
Cadeaus Sinterklaas
Rotterzwam – Growkit (14.50 euro)

Naakte cosmetica

Er is geen vrouw die je er niet blij mee maakt: cosmeticaproducten. Je kunt er nooit genoeg van hebben, zolang het maar duurzaam is natuurlijk. De verpakkingsvrije cosmeticawinkel Lush is daarom perfect voor iedere bewuste consument. Lush staat voor ‘vers en groen’ en that says it all. Er is voor ieder wat wils, zoals maskers, shampoo, make-up, zeep, crème. De producten zijn conserveringsmiddelen, plantaardig, niet getest op dieren, handgemaakt en waar mogelijk niet verpakt. Als het niet anders kan, gebruiken ze potjes van gerecycled materiaal, die je gewoon weer kunt inleveren als ze leeg zijn.
Cadeaus Voor Sinterklaas
Lush (voor elk budget iets te vinden)

Coffee to go

Op elke straathoek vind je tegenwoordig wel een speciale koffiebar. Het is heerlijk om ‘s ochtends even snel een lekkere kop koffie te halen, maar die bekers, gerecycled of niet, veroorzaken een heleboel afval. Neem daarom gewoon je eigen koffiebeker mee als je koffie haalt. De Ecoffee Cup van bamboe is een aanrader. De cup is gemaakt van bamboe-, mais- en andere natuurlijk vezels, de deksel en de hoes zijn van siliconen. Je stopt hem na gebruik gewoon in de afwasmachine en de volgende dag, neem je hem weer mee.
Cadeaus Voor Sinterklaas
Ecoffee cup – Stein & Holz (12,95 euro bij Ecomondo.nl)

Help de vogels de winter door

Voor dierenvrienden en vogelliefhebbers hebben we het ideale cadeau gevonden: de Bird Feeder – Born in Sweden. De Bird Feeder is een bol van gerecyclede kunststof, die aan beide kanten een opening heeft. Door de bol loopt een handige houder, waar de vogels lekker op kunnen zitten om te eten. Je bevestigt de bol met een zuignap aan het raam, waardoor je de vogels goed kunt zien. Het materiaal is sterk en daardoor jaar na jaar te gebruiken. Wel af en toe even schoonmaken!
Cadeaus Voor Sinterklaas
De Bird Feeder – Born in Sweden (14,95 euro)

Notitieboekjes van gerecycled steen

De notitieboekjes van Karst Stonepaper zijn niet van papier, maar van steen. De boekjes worden gemaakt van gerecycled afval uit mijnen en zijn niet alleen heel erg mooi, maar ook ontzettend duurzaam. Het perfecte cadeau voor iedereen. Bij de productie komt geen druppel water te pas en de boekjes zijn 100% recyclebaar. De CO2 uitstoot van dit boekje is zestig procent lager dan bij boekjes van gewoon papier. Een absolute aanrader.
Cadeaus Voor Sinterklaas
Stone paper notebook (25,95 euro)

Goedkope en praktische cadeaus voor een zero-waste lifestyle

Ben je op zoek naar kleine cadeautjes die leuk en praktisch zijn? Denk dan bijvoorbeeld aan een bamboe tandenborstel. Een tandenborstel is misschien niet glamorous, maar wel heel praktisch. Als je daarnaast bedenkt hoeveel plastic deze tandenborstels besparen, koop je ze met een gerust hart voor je hele familie. Of wat dacht je van hulp bij afvalvrij winkelen? Bijvoorbeeld een netje van biokatoen, dat je gebruikt om je groente en fruit in te stoppen. Planten doen het ook altijd heel goed. Als je ze goed verzorgt, heb je er jarenlang plezier van. En ze verhogen de luchtkwaliteit in je huis.
Of je nou veel of weinig geld wilt uitgeven, iets bijzonders wilt geven, of liever iets praktisch, Sinterklaas vieren kan met veel plezier en zero-waste.
Lees ook:
Kwam Sinterklaas aan in de eerste plastic-vrije stad van Nederland.

Over de schrijver

3 reacties op “Sinterklaas gaat dit jaar voor zero-waste! Tips voor betaalbare cadeaus”

  1. Leuke ideeën! Ook afvalvrij is de Sinterklaasquiz. Je kunt voor 7,49 een quiz kopen via QuizQuest.nl. De quiz bevat leuke vragen over de tradities, historie en gebruiken rondom de goedheiligman en zijn Pieten. Garantie op een gezellig avondje zonder afval!

  2. Pingback: Cadeaus inpakken zonder inpakpapier is gemakkelijker dan je denkt

  3. “Er is geen vrouw die je er niet mee blij maakt: cosmeticaproducten”. Nou, mij maak je er niet blij mee. Beetjes sexistisch, hetkanwel, dat kan beter!

Reacties zijn uitgeschakeld.