Deze cosmeticaproducten zijn zero-waste én je kunt ze eten

Maskers, tonics, dagcrèmes of scrubcream; bijna iedereen gebruikt deze cosmeticaproducten. Helaas zitten ook de duurzame varianten nog altijd in plastic of glazen potjes. Ga je voor zero-waste, goedkoop en gifvrij? Dan kun je deze producten best zelf maken.

Ingrediënten uit je keukenkastje

Met ingrediënten uit je keukenkastje, kun je bijna alle soorten cosmeticaproducten maken. We zetten een aantal recepten voor je op een rij. Het mooie ervan is, dat je ze nog zou kunnen eten ook.

Je gezicht reinigen met oliën

Een masker werkt het beste op een schoon gezicht. Je kunt heel gemakkelijk een tonic maken met een mix van 15 ml castorolie, 25 ml olijfolie en 20 ml amandelolie. Deze mix is antibacterieel, vocht inbrengend en vol met vitaminen en mineralen. Je kunt het bewaren in een glazen potje en ’s avonds gebruiken op een nat watje.

Zoete of zoute peeling

Suiker en (grof) zout zijn goede ingrediënten om je huid mee te scrubben. Het werkt net zo goed als de kant-en-klare cosmeticaproducten die je in de winkel koopt, maar dan gegarandeerd zonder micro-plastics en andere rommel.
Een suikerpeeling maak je door 1 eetlepel suiker te mixen met 1 eetlepel argan- of amandelolie. Een eetlepel zout kun je mixen met 1 theelepel honing en een eetlepel amandelmelk.
Scrub je gezicht en de rest van je huid er heel zachtjes mee. Daarna goed afspoelen met lauw water.

Een voedend masker

Een masker is heerlijk voor je huid en gaat huidveroudering tegen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een masker van aardappel. Dit beschermt je huid tegen slechte stoffen, is vocht-inbrengend en voedend. Het voelt een beetje gek om een aardappel over je huid uit te smeren, maar het is super goedkoop en werkt echt.
Je kookt een halve aardappel even goed door. Laat het goed afkoelen en voeg er een theelepel honing en kaneel aan toe. Als het koud is, smeer het dan op je gezicht en laat het een kwartier intrekken. Daarna kun je je huid afspoelen met lauw water. Voor een optimaal resultaat, herhaal dit elke week.
Om af en toe wat variatie aan te brengen, of als je geen aardappels in huis hebt, kun je ook kiezen voor een wortel en ei masker. Je kunt een sapje maken van de wortel en dat meng je met een geklopt eiwit. Smeer het op je gezicht en laat het 15 minuten intrekken. Ook wekelijks herhalen.

Zelf crème maken

Een eigen dagcreme maken is eigenlijk veel gemakkelijker dan je denkt. Zelfs een die ook huidveroudering tegengaat. Je mixt 15 ml arganolie (anti-aging), 15 ml jojoba olie (vochtinbrengend) en 1 theelepel bijenwas in een pannetje. Laat het au bain-marie even warm worden. Vervolgens voeg je 30 ml gedestilleerd water toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen. Je kunt er daarna nog etherische olie aan toevoegen, zodat het lekker gaat ruiken. Bewaren doe je het in de ijskast.
Wil je een extra krachtige anti-rimpelcrème maken? Voeg dan nog 5 ml rozenbottelolie en 5 ml vloeibare vitamine E aan je mengsel toe.
Je kunt je gezicht en hals ook ’s avonds insmeren met lijnzaadolie. Lijnzaadolie bevat heel veel omega 3 vetzuren die je huid verzorgen, ontsmetten en veroudering tegengaan. Als je wakker wordt, hoef je het alleen maar met een nat washandje, of onder de douche af te spoelen.
Heb je zelf nog goede recepten? Deel je ze dan met ons?

Over de schrijver

8 gedachten over “Deze cosmeticaproducten zijn zero-waste én je kunt ze eten”

  1. Pingback: Olijfolie, gezond en lekker! - hetkanWEL

  2. En om ook wat te delen. Deordorant. Misschien reeds bekend bij sommigen. Voor de anderen hierbij. Even de verhoudingen uitproberen naar eigen persoon met name qua hoeveelheid Natriumbicarbonaat (bakingsoda/zuiveringszout).
    – Oud creme of gelpotje of dergelijke goed uitwassen.
    – Au bain marie situatie creeeren. Ik doe meestal gewoon heet water in wasbak tot bijna de rand van het potje die ik er dan in zet.
    – Niet ontgeurde cocosolie/vet (ïn geval dat je echt niet tegen de geur kan dan gaat het ook wel met de ontgeurde) in potje doen met vork en beetje prakken (indien reeds vloeibaar omdat het zomer is, smelt bij 24 graden volgens mij, dan gewoon erin gieten)
    – Bakingsoda eraan toevoegen en doorheen prakken met vork. Ik gebruik van arm&hammer vanwege verkrijgbaarheid en het feit dat hij mooi fijn is. Tussen de 1 op4 en 1 op ongeveer. Begin anders met 1 op 4 anders om te kijken hoe je oksels erop reageren. Sommigen krijgen verkleuring van de huis (bruin), dan volgende keer minder bakingsoda.
    – eventuele etherische oliën toevoegen. Salie is bijvoorbeeld goed of teatree voor extra werking. Of gewoon een olietje voor de lekkere geur. Kijk wel of een olie niet irriteerd zoals kaneel bijvoorbeeld en niet op de zon reageert zoals citroen bijvoorbeeld waardoor je weer verkleuring kan krijgen van de huid.
    – Verder voeg ik nog sheaboter en bijvoorbeeld olijfolie of amandelolie toe (voor verzorgende eigenschappen en om de deo smeuig te houden in de winter (cocosolie/vet wordt keihard bij lagere temperaturen).
    – ik doet het niet, wel eens gedaan maar voor mij geen voordeel, maar sommige mensen gooien er dan nog arrowroot poeder of maiszetmeel bij gezien dat het vocht nog extra zou opnemen.
    ….Als je van conventionele deodorant (met aluminium met name) afkomt dan kan het zijn dat de eerste dagen je erger gaat ruiken mogelijk omdat je klieren eindelijk weer kunnen ademen (dit is dus heel erg goed!) en afvalstoffen gaan afstoten. Zoals het hoort. Schrik hier niet van. Kies gewoon het juiste moment om met de nieuwe deo te starten. Hierna namelijk ga je merken dat je nog nooit een betere deo hebt gehad. Ik kon altijd best ruiken en was er enigzins geobsedeerd door en regelmatig kan ik zelfs de volgende morgen geen enkele zweetgeur bespeuren. Ik kan nu regelmatig tshirts een tweede keer dragen wat ik daarvoor echt niet kon.

  3. Deodorant zelf maken:
    1 deel backing soda
    1 deel Kokosolie
    1 deel maizena
    Goed door elkaar mengen
    Ik doe er zelf ook nog 1 druppel tea tree olie door

    1. Veel mensen zijn/worden allergisch voor backing soda, en op kwetsbare huid als oksels is dat ronduit vervelend.
      Gewone ontgeurde kokosolie, maizena (zelfde volume, bv koffielepel of 2 theelepels) en 2-3 druppels essentiele olie voor geurtje is genoeg. Wel elke maand nieuwe maken, alle ingredienten zijn beperkt houdbaar.

Reacties zijn gesloten.