Een plastic dieet begint met de 5 R’en van zero waste goeroe Bea Johnson

Je zou kunnen zeggen, dat de zero waste beweging is begonnen bij Bea Johnson. Deze Française woont met haar gezin in Californië, blogt op haar site Zero Waste Home over het verminderen van plastic en afval en schreef in 2013 het boek Zero Waste Home met als ondertitel: de ultieme gids om je leven te vereenvoudigen door je afval te verminderen. In die tijd verscheen ze meerdere malen op de buis met een glazen pot van één liter waarin ze al haar afval van een heel jaar had verzameld. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander produceert bijna 500 kilo afval per jaar. Dat past bij lange na niet in één glazen pot, dus hoe pakt Bea dat aan? Dat doet ze met behulp van de vijf R’en: refuse, reduce, reuse, recycle en rot (in die volgorde).

De 5 R’en van Bea Johnson

  • Refuse: weiger alles wat je niet nodig hebt. Denk daarbij aan plastic tassen, rietjes, roerstaafjes, wegwerpbekers, maar ook aan producten die in plastic verpakkingen zitten. Dat kan nog een hele uitdaging zijn, maar het kan wel door bijvoorbeeld je eigen katoenen zakjes mee te nemen voor brood, groenten en noten. En je eigen bakjes voor producten als olijven. Of door bijvoorbeeld een shampoobar te gebruiken in plaats van een fles shampoo.
  • Reduce: verminder wat je nodig hebt. Waarom zou je tien pollepels in huis hebben als je er hooguit één tegelijk gebruikt? Bea Johnson woonde tijdelijk een jaar met haar man in een appartement toen ze zich realiseerde dat ze 80% van hun spullen, die in de opslag lagen, niet had gemist. Opruimen en ontspullen dus. Ook vertelt ze dat ze als gevolg van marketing vaak meer producten in huis had dan nodig was, bijvoorbeeld voor het schoonmaken. Waarom zou je een hele kast vol verschillende flessen schoonmaakmiddel hebben als je eigenlijk met één of twee flessen ook vooruit kan? Hetzelfde geldt vaak voor cosmetica.
  • Reuse: vervang alle wegwerpproducten voor een herbruikbaar alternatief. Denk daarbij aan waterflesjes, koffiebekers, papieren servetten, zakdoekjes, luiers, wattenschijfjes, maar ook bijvoorbeeld aan tampons, die je tegenwoordig kunt vervangen door een herbruikbare menstruatiecup of speciaal, absorberend ondergoed.
  • Recycle: alleen als je niet kan weigeren, verminderen of hergebruiken grijp je naar de optie van recyclen. Iets waar Nederlanders tamelijk goed in zijn als je het vergelijkt met de rest van Europa. We scheiden 58% van ons afval. Toch wordt van al het plastic afval momenteel slechts 9% gerecycled en dat resulteert bijna altijd in kwalitatief slechtere producten, stelt de Plastic Soup Foundation. Vandaar dat het slechts optie 4 is, als opties 1 t/m 3 dus niet mogelijk zijn.
  • Rot: tot slot komen we op rotten. Wat Bea Johnson hiermee bedoelt, is het composteren van je groen afval. Daarbij willen wij nog opmerken, dat je ook je groen afval kan minimaliseren door minder voedsel te verspillen. Koop geen fruit en groenten die je niet op tijd op krijgt, bewaar het op de juiste manier en gebruik het hele product, want waarom zou je de stronk van de broccoli of je aardappelschillen composteren als je het ook kunt eten?

Bea Johnson

Gezonder en goedkoper

Bea Johnson zegt dat haar zero waste-levensstijl niet alleen beter is voor het milieu, maar ook gezonder is voor haar en haar gezin. Ze koopt veel minder bewerkte producten (omdat die veelal in verpakkingen zitten) en krijgt daardoor minder troep binnen. Daarbij is het ook nog eens beter voor haar portemonnee. Zo berekende haar man dat ze 40% minder uitgeven sinds ze voor een levensstijl met minder afval hebben gekozen. Zero Waste lijkt altijd ingewikkeld: met je potten en zakjes naar de winkel gaan, maar volgens Bea heeft het haar leven juist versimpeld en houdt ze tijd over. Elisah Pals van Zero Waste Nederland zei vorige week in een interview met hetkanWEL ook al dat ze niet meer tijd kwijt is met het doen van zero waste boodschappen dan ‘normaal’. Ze gaat nu gewoon één keer per week naar de markt, waar ze daarvoor één keer per week naar de supermarkt ging.

Doe jij deze maand mee met ons Plastic Dieet?

  • Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, zodat je niks mist van alle content over zero waste en plastic minderen. Deze stop automatisch eind mei.
  • We hebben een besloten Facebook groep aangemaakt, waar we wekelijks een opdracht delen voor ons plastic dieet en waar je tips en ervaringen kan uitwisselen met andere deelnemers. Via deze link kan je toegang vragen en meedoen.
  • Elisah Pals van Zero Waste Nederland geeft dinsdag 11 mei om 20.00 uur een online masterclass bij hetkanWEL. Hier vind je meer informatie en kan je je inschrijven.
  • Maak kans op een tegoedbon van 25 euro van Dille & Kamille door deze enquete in te vullen over jouw plastic gewoonten.
  • We hebben alle informatie over de maand op deze pagina nog eens op een rij gezet.

Het Plastic Dieet wordt mede mogelijk gemaakt door Dille & Kamille en Zero Waste Nederland

Welke onderwerpen zou jij behandeld willen zien in deze maand? En welke vragen heb je voor de workshop van Elisah Pals? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Foto 1: Zerowastehome.com (met toestemming van Bea Johnson gebruikt)

Foto 2: Jacqui J. Sze (met toestemming van Bea Johnson gebruikt)

Over de schrijver