Verpakkingsloos boodschappen doen is de nieuwe norm

De kans is groot dat jij bewust nadenkt over (het recyclen van) afval. Toch zijn er nog te veel spullen die geen nieuwe bestemming krijgen en op een grote hoop belanden. Op een juiste manier omgaan met ons afval is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Gelukkig kun je zelf en samen met anderen een heleboel doen. Zero Waste Nederland helpt een handje.

Hergebruik in plaats van wegwerp als nieuwe norm

Het platform Zero Waste Nederland zet afvalvermindering in de spotlights door zero waste oplossingen bekend te maken bij overheden, organisaties en bedrijven. Op die manier moeten zero waste principes uitgroeien tot de nieuwe norm.

Geen plastic tasjes meer

Eén van de nieuwste acties van Zero Waste Nederland draait om boodschappen doen met eigen verpakkingen. Gelukkig is de tijd dat je automatisch een plastic tasje meekrijgt in de winkel voorbij. Het grote publiek is gewend geraakt aan de eigen tas. Maar we zijn er nog niet. Zero Waste Nederland heeft daarom een speciale raamsticker in het leven geroepen. Hiermee kunnen winkels, organisaties en horecazaken laten weten dat zij niet opkijken van zelf meegebrachte bakjes, bekers en broodzakken. Handig voor hen, maar ook vooral voor jou. Met deze actie wil Zero Waste Nederland het gebruik van wegwerpverpakkingen (nog meer) terugdringen. En het werkt! De eerste 1000 stickers waren binnen 24 uur op. Ook een sticker? Bestel ‘m via de website van Zero Waste Nederland.

Wat vind jij van deze actie?

Sticker

 

En dan nog dit…

In Nieuw-Zeeland zitten ze ook niet stil op het gebied van plastic afval. Een groot aantal supermarkten heeft onlangs besloten om plastic verpakkingen voor groenten te verbannen: ‘food in the nude‘, zoals ze het daar zeggen. Het schap ligt dus vol met groenten, gewoon zoals ze zijn, zonder mooie verpakking. Hartstikke goed natuurlijk, maar het mooiste is dat de verkoop van groenten door deze actie met 300 procent is gestegen. Win-win: geen plastic meer én meer groenten-eters. Misschien kunnen we met deze actie ook iets in Nederland. Hoe zullen we het noemen? Naakt boodschappen doen?

Over de schrijver

2 reacties op “Verpakkingsloos boodschappen doen is de nieuwe norm”

  1. Onstpullen, graag. Ik ben er druk mee. Alleen, waar laat je al het overbodige?
    Marktplaats, 2e hands winkel, rommelmarkt, alles zit propvol.
    De wereld zit overvol!! En de fabrieken draaien volop.
    We zullen moeten stoppen met de aanschaf van nieuwe prullen. Het voegt niets toe. Het kost geld en de producent lacht zich rot om ons, domme consumenten.

Reacties zijn uitgeschakeld.