De zusjes Nicky en Jessie begonnen in 2014 met hun blog over een zero waste lifestyle. Ze schrijven over hun persoonlijke ervaringen en geven tips en tricks om met zo weinig mogelijk (plastic) afval te leven. In september komt er een boek: Het zero waste project. Hierin laten ze zien wat je zelf kan doen om met minder afval te leven en ze vertellen over hun eigen ontdekkingstocht in dit proces. “We delen niet alleen onze successen, maar ook onze grootste mislukkingen,” vertelt Jessie.

Je doet het niet alleen voor het milieu

“Met het boek willen we laten zien dat het heel leuk is om aan een zero waste lifestyle te werken. Mensen denken al snel: wat een gedoe, we mogen niks meer, laat maar zitten! Maar wij zijn er achter gekomen dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. Sterker nog: we zijn er gelukkiger van geworden. Je doet het niet alleen voor het milieu, maar je doet het ook voor jezelf.”

07 Bulktappen Lichter Voorkeur E1523112181936

Gooi je routine om

De belangrijkste verandering, die de zusjes geholpen heeft bij het leiden van een zero waste lifestyle, is het omgooien van hun dagelijkse routine. “Vroeger bedachten we eerst wat we wilden eten en op basis daarvan maakten we ons boodschappenlijstje. Dat resulteerde erin dat je soms zes winkels af moest om alle benodigde ingrediënten te vinden. Tegenwoordig koken we met wat er op dit moment verpakkingsvrij verkrijgbaar is. Dat zijn vaak seizoensgroenten uit de nabije omgeving. Omdat de reis naar de winkel korter is, hoeven ze minder vaak ingepakt te worden om vers te blijven.”

Zero waste kost minder tijd dan je denkt

Plasticloos leven is inderdaad goed te doen, ook als je bij een ‘normale’ supermarkt je boodschappen doet. Maar een zero waste lifestyle kost vooral veel tijd, was de conclusie van hetkanWEL toen we vorig jaar een maand lang plasticloos probeerden te leven. “Het is ook wennen,” zegt Jessie. “Maar ook wij hebben allebei een fulltime baan én houden daarnaast ons blog bij én werken nu hard aan ons boek.”
“Wij zijn inmiddels zover dat we binnen 3 minuten alles kunnen ophalen wat we nodig hebben: zonder plastic en het liefst zonder verpakkingen. Dat komt, omdat we standaard dingen in huis hebben als noten, rijst, granen. Dat vul je dan heel snel aan met groente een fruit. Soms halen we afhaaleten en dan nemen we ons eigen bakje mee. Dat vonden we in het begin super eng, maar eigenlijk wordt daar altijd heel positief op gereageerd als je uitlegt waarom je het doet. Dan ontstaat er ook een gesprek over.”

05 Shampoo E1523112041662

Er waren ook mislukkingen

Inmiddels zijn de zusjes gepokt en gemazeld in hun zero waste lifestyle, maar dat is niet altijd zo geweest. In het begin was het ook veel uitproberen. “We hadden op een Amerikaans blog gelezen dat je roggemeel kan gebruiken om je haar mee te wassen. Dat hebben we toen uitgeprobeerd, maar dat werkte voor geen meter. Je moest drie kwartier onder de douche staan én je haar föhnen om het er een beetje uit te krijgen. Dan gaat het effect van zero waste natuurlijk wel een beetje verloren,” vertelt Jessie.
Ze heeft ook een tijd mee gedaan aan de ‘no poo’ trend: je haar niet wassen met shampoo. “Dat heb ik vier maanden vol gehouden, omdat ik dacht: je moet eraan wennen en je ziet zoveel toffe berichten van mensen met prachtig haar, die het nooit meer wassen. Maar ik kwam tot de conclusie dat elk haartype anders in en dat het ook nog uitmaakt waar je woont en of je veel sport. Nu was ik mijn haar met een shampoo bar: een stuk zeep.”

06 Smoothie Voorkeur E1523112117158

Tips voor de beginner

De zusjes hebben hun hele levensstijl in de afgelopen vier jaar behoorlijk aangepast. Als ze op pad gaan nemen ze altijd bestek mee, een stoffen tasje voor eventuele boodschappen, snacks voor onderweg en een ‘mason jar’ voor water en warme dranken.
“Wij zeggen altijd: begin bij je wegwerpproducten. Vijftig procent van het plastic dat ronddobbert in de oceaan bestaat uit ‘single use’ producten. Als je dus je eigen koffiebeker of waterflesje meeneemt, dan heb je al heel veel gewonnen. Vanuit daar kan je verder gaan uitbreiden. Als je nieuwe shampoo nodig hebt, kijk dan of daar een alternatief voor is. Is je make-up remover op, probeer dan of kokosolie ook werkt. Als je in de supermarkt bent, gooi dan losse appelen op de band bij de kassa in plaats van dat je ze in een zakje doet. Dus begin klein en bereidt het stap voor stap uit.”
“Het belangrijkste is, dat het voor jou goed te doen is. Wij hebben liever dat je consequent een paar kleine dingen doet dan dat je één week no waste hebt en daarna weer helemaal los gaat met plastic zakjes en verpakkingen.”
Het boek Het zero waste project van Jessie en Nicky verschijnt in september bij uitgeverij A.W. Bruna.
 
 

Over de schrijver

3 reacties op “Het zero waste project”

  1. Pingback: Vier tips voor een leuker leven met minder plastic - Wyke Potjer

  2. Pingback: Vier tips voor een leuker leven met minder plastic - hetkanWEL

  3. Veruit het meeste plastic in de oceaan komt vanuit de scheepvaart.
    Mijn tip voor als je toch een plastic tas gebruikt. Als je er twee gebruikt en dan een in de ander stopt dan heb je een redelijk stevig geheel wat je maanden lang kan gebruiken.

Reacties zijn uitgeschakeld.