HKW test: schoonmaaktabletten van Klaeny (je hoeft alleen nog water toe te voegen)

Al dansend ga ik door de keuken met een doek in de hand en de Spotify playlist ‘Cleaning Kit’ op mijn oor. Schoonmaken kán heel leuk zijn, met de juiste muziek én de zero waste schoonmaakproducten van Klaeny wordt het nog een feestje. Het hetkanWEL testpanel mocht de Starter Kit testen met daarin een alles-, badkamer- en glasreiniger. “Het is makkelijk in gebruik, je hebt alleen een fles en doek nodig om schoon te maken en geen gesleep met emmers.”  

Zero waste

Net als bij onze testers staat duurzaamheid centraal bij het Duitse bedrijf Klaeny en maken ze hun producten zo klimaatvriendelijk mogelijk. Bij het lezen van de ingrediënten herken je veel van wat je misschien wel in je keukenkastje hebt staan. Denk aan citroenzuur, baking soda en voedsel kleurstof. Met recyclebare verpakkingen en herbruikbare flessen gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen past dit goed bij de zero waste levensstijl, die onze testers belangrijk vinden.

Mooi ontwerp

Voor tester Gerda was het openen van het pakket alleen al een feestje, maar ze is dan ook een van de weinige testers die houdt van schoonmaken (hoe dat toch kan…). De vormgeving van de flessen valt bij alle testers in de smaak (3,5 op een schaal van 5), zoals Wyke het omschreef: “De flessen zijn mooi vormgegeven, het design is strak en simpel en ze zijn verrassend licht.” Eline vindt het zonde om de flessen weg te stoppen in het aanrechtkastje: “ik heb ze gewoon op mijn aanrecht staan, ik vind het mooie flessen.”

Makkelijk in gebruik

Met duidelijke instructies werd schoonmaken een fluitje van een cent (4,3): “super simpel”. Voor gebruik stop je een tablet in de fles met water. Je laat het even staan en voor je het weet is het opgelost. Naast dat het goed oplost (4,5), is het magische oplossen ook nog eens leuk om te doen samen met je kinderen volgens Eline. Niks is zo vervelend als lekkende spraykoppen maar daar heeft hier niemand last van. Zo vindt Gerda het “een fijne sprayflacon met verschillende standen.” Wyke benoemt nog een ander voordeel van een spray: “Omdat je sprayt krijg je geen last van droge handen.”

Schoonmaken

Resultaat

Qua geur komen alle drie de reinigers goed uit de test (> 4,0), zoals Eline vertelt: “Het ruikt echt heel fris. Veel (badkamer)reinigers hebben zo’n sterke geur die prikt in je luchtwegen maar deze is heel erg aangenaam.” En gelukkig lijkt het net zo lang mee te gaan als andere middelen volgens Eline: “Het gaat heel lang mee, ik heb nog steeds heel veel.” Een voordeel aan flessen is dat je geen sopje hoeft te maken of met emmers hoeft te slepen, “nadat je hebt gekookt hup even snel een doekje over je aanrecht en klaar. Echt heel makkelijk.”

De overduidelijke nummer 1 is bij alle testers is de allesreiniger van Klaeny (4,3). De badkamerreiniger (3,5) zou wat meer kalk mogen verwijderen en Wyke gebruikt toch nog steeds baking soda voor de wastafel: “dat schrobt toch beter.” Bij de glasreiniger lopen meerdere testers tegen het probleem aan dat er een blauwe waas achterblijft na gebruik (2,8). Zo ook Gerda: “Bij goed uitpoetsen met een doek verdwijnt de blauwe waas. Dan is het resultaat heel goed.” Als je de volgende dag na het poetsen van de ramen nog maar wel je armen kunt gebruiken.

Switch naar zero waste schoonmaken

Na het testen van deze zero waste schoonmaakproducten is Eline erg enthousiast: “Ik ga zeker overwegen om navullingen te bestellen. De thema’s consuminderen, hergebruik, minder verpakkingsmateriaal, etc. vinden we sowieso erg belangrijk in ons gezin. Ik zou het zeker aanraden aan familie en vrienden, het ruikt lekker en is makkelijk in gebruik.”

Ook voor Gerda is het duidelijk, zij stapt over op zero waste schoonmaken. “Wat mij eerder heeft tegengehouden is dat ik er huiverig voor was dat de resultaten minder zouden zijn dan de agressievere schoonmaakmiddelen. Nu ik dit eenmaal heb getest, ga ik over op zero waste schoonmaakmiddelen en niet meer terug naar mijn oude schoonmaakmiddelen.”

Klaeny schoonmaakproducten

Ontwerp: 3,5 van de 5 sterren

Oplossen: 4,5 van de 5 sterren

Geur: 4,2 van de 5 sterren

Allesreiniger: 4,3 van de 5 sterren

Badkamerreiniger: 3,5 van de 5 sterren

Glasreiniger: 2,8 van de 5 sterren

Vind jij het belangrijk dat je schoonmaakmiddelen zero waste zijn? Deel je tips door hieronder een reactie achter te laten.


Over de schrijver