Zero waste shops: deze winkels helpen je om afval te besparen

Juni is Minimal Waste Maand bij hetkanWEL en deze week besteden we aandacht aan fysieke en online zero waste shops, die je helpen om afval te besparen. De lijst is natuurlijk niet compleet. Help je met aanvullen?

Naar de markt

Voordat we winkels voor je op een rij zetten, doen we eerst een pleidooi voor de markt. De markt is de ideale plek om zero waste boodschappen te doen. Je kunt heel gemakkelijk met je eigen verpakkingen naar de markt en ze zullen je met open armen ontvangen. Lege jampotjes voor de olijven, netjes voor groente en fruit, bijenwasdoeken voor de kaas en katoenen zakken voor je brood. Je komt er echt een heel eind. En dat is reuze handig als je geen verpakkingsvrije winkel in de buurt hebt.

Webshops

 In de webshop van Emily-Jane Townley, onze partner van deze maand, vind je alles wat je nodig hebt voor een minimal waste lifestyle. Van netjes en zakjes tot cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ook bij Waschbär vind je allerlei duurzame producten, die goed van pas komen bij een minimal waste lifestyle. Ook ZoZero en SMIR, Plastic Free Amsterdam hebben een breed assortiment aan zero waste non-food producten.

Supermarkten

De verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot levert door heel Nederland. Je vindt er een breed aanbod aan producten. Van granen, rijst en pasta tot kruiden. Ook bij supermarkt Crisp vind je heerlijke producten, die in het seizoen zijn en direct ingekocht worden bij makers en kwekers. Ook bij Ecoplaza vind je diverse producten, die je verpakkingsvrij kunt kopen en niemand kijkt je raar aan als je je eigen verpakking meeneemt. In Amsterdam vind je het kleine vegan winkeltje Little Plant Pantry, waar je alles verpakkingsvrij in bulk kan kopen of de biowinkel Delicious Food waar zero waste hoog in het vaandel staat. In Arnhem vind je Mimint in het centrum.

Huis-, tuin- en keukenspullen

Bij Dille & Kamille vind je allerlei producten die je helpen om afval te besparen. Ze hebben een breed assortiment aan huis-, tuin- en keukenspullen. Denk aan handige weckpotten of aan duurzame afwasborstels. En je kunt er losse thee kopen. In een aantal vestigingen vind je sinds deze zomer bovendien tappunten voor natuurlijk wasmiddel, wasverzachter en allesreiniger. De tappunten vind je in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Amsterdam de Pijp.

Bulkwinkels 

Op de website van het Zero Waste project vind je een hele handige lijst van Bulk Boodschappenadressen in Nederland en België. Denk daarbij aan verpakkingsvrije winkels, specialistische thee- of notenzaakjes en winkels waar je terecht kunt voor de basics, zoals keukenspullen. In Amersfoort heb je bijvoorbeeld de Nieuwe Graanschuur.Dit is een winkel met biologische producten, zo veel mogelijk uit de streek, verpakkingsarm en met zo min mogelijk verspilling. En zo vind je op deze kaart ook van alles bij jou in de buurt. Of wat dacht je van Little Plant Pantry in Amsterdam? Daar verkopen ze vegan producten in bulk, heerlijke gerechten én cadeautjes. Voor jezelf of voor een ander.
Zero Waste Nederland heeft een handige lijst met locaties waar je terecht kan met je eigen meegebrachte verpakkingen. Altijd handig om winkels bij jou in de buurt te vinden.
Deze lijst van zero waste shops is pas het begin. We gaan de komende tijd van alles op een rij zetten. Wie vind jij dat er niet mag ontbreken?

Over de schrijver

10 reacties op “Zero waste shops: deze winkels helpen je om afval te besparen”

  1. Dank jullie wel voor alle tips. We hebben één en ander verwerkt in de blog. Hopelijk blijft de lijst groeien, want dat betekent dat er steeds meer zero waste winkels bij komen in Nederland.

  2. AB-SO-LUUT mag The Little Plant Pantry in Amsterdam niet ontbreken! De enige echte vegan, bio zero wate/bulkwinkel van Amsterdam! Geopend van dinsdag t/m zondag van 12-19u op de Bosboom Toussaintstraat 45-H

  3. Bij de Lidl verkopen ze erg lekker biologisch brood. Kun je ook in zelf meegebrachte zak doen. Of een zakje van hen oneindig veel keer gebruiken. Vond ik nu vanwege corona een betere optie. Een stoffen zak moet de kassière openmaken namelijk. Hun eigen zakken niet.

  4. In oosterse winkels en toko’s kan je ook vaak verpakkingsvrij en in bulk vinden. Zelf oogsten op een tuin of rechtstreeks van de boer kopen scheelt ook. Zowel in verpakking als in prijs.

Reacties zijn uitgeschakeld.