zero waste

Juni was Minimal Waste Maand bij hetkanWEL. De hele maand hielpen we jou en 524 anderen om de hoeveelheid afval thuis drastisch te verminderen. Hiervoor kregen we hulp van auteur en zero waste expert Emily-Jane Townley. Emily-Jane schreef het boek ‘Leven zonder afval‘ en is een waar orakel als het gaat om een zero-waste lifestyle. Op deze pagina zetten we alles over zero waste lifestyle voor je op een rij, zodat je altijd nog even terug kan kijken. 

15 tips voor een zero waste lifestyle

Voordat we verder ingaan op schoonmaken, willen we je een aantal tips geven waarmee je in je dagelijkse leven meteen aan de slag kunt.
Denk bij alles wat je doet aan de 5 R’s in deze volgorde:

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. 

Oftewel: koop geen spullen, die je niet nodig hebt en weiger verpakkingen (zoals tasjes), die aangeboden worden. Neem je eigen broodzak, groentenzak en potjes mee om afval te verminderen. Dat wat je koopt, kan je wellicht hergebruiken, zoals glazen potjes die je opnieuw kan gebruiken als voorraadpot. Recycle zoveel mogelijk door het naar de aangewezen containers te brengen. Maak van je organisch afval compost of bokashi. En kijk dan wat je over hebt aan afval. Bij Bea Johnson is dat één kilo per jaar. Dat is misschien wat ambitieus, maar minder afval zal het zeker zijn.

1. Maak je eigen schoonmaakmiddelen.
2. Maak je eigen cosmetica (hier gaan we volgende week verder op in).
3. Gebruik minder plastic. In dit blog geven we je tips.
4. Neem altijd je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt of naar de markt.
5. Neem je eigen bakjes, tassen en/of netjes mee voor al je booschappen.
6. Kies voor producten zonder, met zo min mogelijk, of duurzaam verpakkingsmateriaal.
7. Zeg nee tegen rietjes en neem altijd je hervulbare waterfles mee.
8. Laat spullen repareren die kapot gaan en vervang alleen wanneer noodzakelijk.
9. Doe geen impulsaankopen.
10. Gebruik zeep en shampoo in bar vorm in plaats van in plastic flessen.
11. Maak een weekplanning voor wat je gaat eten. Zo voorkom je restjes die in de vuilnisbak eindigen.
12. Koop losse thee in plaats van in zakjes.
13. Gebruik geen tissues, servetten of keukenrol, maar gebruik katoenen doeken en servetten.
14. Gebruik washandjes in plaats van watjes.
15. Geniet van het leven door dingen te doen in plaats van te kopen.

Boodschappenlijst voor een zero waste lifestyle

Voor zero waste schoonmaken heb je een aantal producten in huis nodig. Het beste is om ze in bulk te kopen. Dan heb je natuurlijk het minste afval. Hier zijn alvast vijf recepten voor schoonmaakmiddelen om meteen aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?

1. Baking soda

Baking soda heeft een bindende effect in deeg en dat maakt het ook geschikt om mee schoon te maken. Zo hechten vieze geurtjes zich aan het zuiveringszout, werkt het als schuurmiddel in de badkamer en kun je het gebruiken in de was. In dit artikel zetten we 40 toepassingen voor je op een rij.

2. Zout

Schoonmaken met zout werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als schoonmaken met baking soda. We zetten een 16 opties voor je op een rij.

3. Natuurazijn

Een andere krachtpatser om mee schoon te maken is natuurazijn. Natuurazijn wordt al duizenden jaren gebruikt. Het helpt om vlekken mee te verwijderen. In combinatie met baking soda kun je er je huis mee schoonmaken. We zetten 25 manieren om azijn te gebruiken, voor je op een rij.

4. Etherische oliën

Natuurazijn en baking soda ruiken niet, of niet lekker. En als je dan toch aan het schoonmaken bent, vind je een prettige geur in je schone huis misschien wel lekker. Daarom kun je aan je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen wat druppels etherische oliën toevoegen.

5. Alcohol

Alcohol zorgt voor mooie, streepvrije spiegels en ramen. Een deel water, een deel alcohol en een deel natuurazijn en klaar ben je.

Verder nog…

6. Citroen, citroensap en/of citroenzuur
7. Marseille zeep, Sunlight zeep of (vloeibare) groene zeep
8. Glycerine

Q&A over zero waste schoonmaken

Vraag 1

Is schoonmaakazijn net zo goed als natuurazijn voor het milieu?
Antwoord
Schoonmaakazijn kun je beter niet gebruiken, want het is een synthetisch product. Natuurazijn werkt prima of gebruik citroenzuur. Dat werkt ook op dezelfde manier; effectief maar wel milieuvriendelijk

Vraag 2

Kun je beter producten (zoals azijn) verpakt in plastic gebruiken (nadeel: plasticsoep), of producten verpakt in glas (zwaar om te vervoeren dus veel co2 uitstoot)?
Antwoord
Ik kies meestal voor glas in plaats van plastic. Het is dan wel zwaarder, maar wel goed te recyclen. Glas met statiegeld is de meest duurzame oplossing. Hergebruik is het allerbelangrijkste.

Vraag 3

Wat gebruiken jullie om de wc goed schoon te krijgen, zonder grijs/blauwe waas in de wc pot?
Antwoord
Ik gebruik voor de wc baking soda en citroenzuur, werkt perfect!

Vraag 4

Ik kan alleen maar Zilver Soda kopen bij mijn supermarkt in plaats van baking soda. Kan ik dit ook gebruiken? En zo ja, moet ik dan de hoeveelheden aanpassen?
Antwoord
Dat heb ik nooit gebruikt, maar dat zal vast ook prima zijn om mee schoon te maken.

Vraag 5

Werkt citroenzuur, een eetlepel opgelost in een fles water, net zo goed als natuurazijn?
Antwoord
Ja, groot fan van citroenzuur! Werkt zeker net zo goed als azijn en is er ook een vervanging van. Citroenzuur is er ook in een papieren verpakking. Je mengt dan een paar eetlepels met water en dat heeft dezelfde werking.

DIY cosmetica

De een gebruikt iets meer dan de ander, maar iedereen heeft wel iets van cosmetica in huis. Denk daarbij aan gezichtscrème, bodylotion, tandpasta, handcrème, deodorant of shampoo. Het zal je verrassen hoeveel van deze producten je zelf kunt maken met een paar simpele ingrediënten. Dat scheelt afval, geld én je weet wat je op je huid smeert. Probeer het gewoon tijdens de minimal waste maand.

Als iemand alles van DIY cosmetica weet, dan is dat Emily-Jane Townley en deelt dit in haar blog over dit onderwerp.

Recepten op een rij

DIY recepten zijn een uitkomst als je zelf aan de slag wilt gaan. En als je eenmaal de drempel over stapt, wil je echt niet meer anders. Om je te motiveren aan de slag te gaan, zetten we 9 verschillende recepten met eenvoudige ingrediënten voor je op een rij. Dan zit er altijd wel iets bij waar jij behoefte aan hebt!

Lippenbalsem
Make-up removers
Gezichtsmaskers
Handcrème
Scheerschuim
Natuurlijke bodylotion
Shampoo
Deodorant
Dagcrème

Waar kun je zero waste boodschappen doen

In de afgelopen weken verzamelden we een aantal leuke webshops waar je van alles kunt kopen voor een zero-waste-lifestyle. Klinkt misschien een beetje tegenstrijdig dat je iets moet kopen om afval te verminderen, maar je zult zien dat het absoluut resultaat heeft.

Webshops

In de webshop van Emily-Jane Townley vind je alles wat je nodig hebt voor een minimal waste lifestyle. Van netjes en zakjes tot cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Bij Waschbär vind je allerlei duurzame producten die goed van pas komen bij een minimal waste lifestyle, zoals kleding, cosmetica, schoenen, wonen en huishouden.

De webshop ZoZero is gestart met de ambitie om plastic wegwerpartikelen te verminderen en anderen daarbij te helpen. Ze verkopen alles voor een zero waste lifestyle.

Bij SMIR uit Amersfoort kun je allerlei plasticvrije en zero waste producten online kopen.

Plastic Free Amsterdam heeft een breed assortiment aan zero waste non-food producten.

Perpetual Products verkoop allerlei producten die zero waste zijn. En ze hebben alles zelf getest, dus als ze enthousiast zijn, is dat ook oprecht.

Een volledig overzicht vind je op de site van Zero Waste Nederland.

Fysieke winkels

Zoals je op de kaart van Zero Waste Nederland kunt zien, barst het in ons land van de winkels waar je zero waste kunt shoppen. Het zijn alleen wel vaak wat kleinere winkels, waar je een beetje bij in de buurt moet wonen. Toch zijn er ook een aantal supermarkten of ketens die je op meerdere plaatsen vindt en waar je heel goed terecht kunt.

De verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot levert door heel Nederland. Je vindt er een breed aanbod aan producten. Van granen, rijst en pasta tot kruiden.

Bij supermarkt Crisp vind je heerlijke producten die in het seizoen zijn en direct ingekocht worden bij makers en kwekers.

Ekoplaza kent iedereen waarschijnlijk wel. Je vindt er diverse producten die je verpakkingsvrij kunt kopen en niemand kijkt je raar aan als je je eigen verpakking meeneemt.

Bij LIDL kun je brood meenemen in je eigen stoffen zak.

Dille & Kamille heeft een breed assortiment aan huis-, tuin- en keukenspullen. In een aantal vestigingen vind je sinds deze zomer bovendien tappunten voor natuurlijk wasmiddel, wasverzachter en allesreiniger.

Inspiratie

Wij worden heel blij van de stichting Juttersgeluk. Zij maken zeepbakjes van plastic afval dat ze op het strand vinden. De bakjes zijn niet alleen duurzaam, maar ook nog eens heel erg leuk!

Onze nieuwe bloggers Bouke en Iris gingen zero waste op reis en schreven daar een blog over. Ze geven je 6 tips die je heel gemakkelijk kunt toepassen.

Wist je dat je zero waste ook kan toepassen bij het koken? Niet alleen door verspilling tegen te gaan (we gooien 1/3 van ons eten weg!), maar ook door iets lekkers te maken van ‘afval’ zoals schillen of een de broccolistronk of aquafaba (het vocht uit een blikje kikkererwten).

We stuitten op de Rotterdamse webshop Perpetual Products. Ze zijn net begonnen en bieden allemaal eerlijke en zero-waste producten aan.

En op de kaart van Zero-Waste Nederland. Hier vind je heel gemakkelijk waar je bij jou in de buurt zero waste shops kunt vinden.

Minimal Waste Maand Masterclass

Op 16 juni gaf auteur en zero-waste-expert Emily-Jane Townley een online masterclass. In een uur deelde ze in razend tempo haar kennis. Onderwerpen die aan bod kwamen waren boodschappen doen, je huis schoonmakenDIY cosmetica en composteren. Daarnaast beantwoordde ze vragen van kijkers en inspireerde ons allemaal om direct aan de slag te gaan. Het is absoluut de moeite waard om de masterclass terug te kijken. Dat kan via deze link.

Het boek ‘Leven zonder afval’

In het boek ‘Leven zonder afval’ van Emily-Jane vind je tips voor elke dag. In het boek werkt Emily in 10 stappen toe naar een ‘minimal waste lifestyle’. Aan bod komen onder andere de dagelijkse boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, het huishouden, feestjes en meer. Ze haalt haar inspiratie uit haar eigen leven en post op haar website levenzonderafval.com. Door haar praktische tips en positieve aanpak heb je binnen no time minder afval en draag je bij aan een gezonde planeet voor iedereen.

Tips van deelnemers

Tijdens de masterclass gaven de kijkers elkaar hele interessante tips, waaronder de volgende influencers die leuk zijn om te volgen.

Influencers om te volgen
– Natuurlijk Emily-Jane met haar website Leven zonder afval
– Green Evelien uit België heeft als missie om je te inspireren duurzamer te leven. Dat doet ze met leuke informatie en door duurzame producten te verkopen in haar webshop.
– Moniquevandervloed.nl heeft vooral heel veel leuke zero waste-recepten
– Monica van Aromalifestyle.nl vertelt je alles over etherische oliën en aromatherapie.

Wist je dat…

…er een zero-waste alternatief is voor wattenstaafjes in hele leuke kleuren…
…je brood in een stoffen zak twee weken in de vriezer kunt bewaren….
…IKEA glazen bewaarbakjes verkoopt die in de oven en de vriezer kunnen….
…glycerine te koop is in een dierlijke en plantaardige variant, opletten dus…
…citroenzuur net zo goed schoonmaakt als natuurazijn en in een papieren verpakking komt…
…tandenborstels van 100% bamboe gewoon composteren…
…dat een minimal waste-lifestyle veel gemakkelijker is dan je denkt….

De Minimal Waste Maand is een initiatief van hetkanWEL en uitgeverij Becht.