Zes natuurlijke middelen om je gebit mee te verzorgen

Tandenborstel
Foto: By Oskay Via Flickr.com

Iedere dag minstens twee keer poetsen met tandpasta en een paar keer per week flossen helpt je een schoon gebit te houden. Maar wist je dat er ook natuurlijke middeltjes bestaan om je gebit te verzorgen? Toegegeven, sommigen zijn een tikkeltje bizar.

Baking soda
Baking soda wordt aan veel bleektandpasta’s toegevoegd, dus waarom valt het niet te gebruiken als product op zich? Maak een oplossing van een beetje water en baking soda en poets daar je tanden mee. Een beetje oplossen in water en als gorgeldrank gebruiken kan ook.
Aardbeien
Heb je gele tanden? In aardbeien zit een zuur dat als het ware het gele laagje op je tanden oplost. Prak een aardbei en smeer het papje op je tanden. Het eten van een aardbei en de substantie met je tong langs je tanden smeren zou hetzelfde effect hebben. Pas heel erg op met deze methode, te vaak kan het glazuur van je tanden aantasten.
Houtskool
Waarschijnlijk één van de meest bizarre middelen: je tanden poetsen met houtskool Wrijf een stukje houtskool tegen je tanden en spoel daarna met water om het zwart weg te krijgen. Geloof je het niet? In deze aflevering van Metropolis poetste een Indiase dame op leeftijd al sinds ze zich kan heugen haar tanden met houtskool.
Miswak
Je kunt met een twijgje je tanden verzorgen, maar in Islamitische landen prefereert men de Miswak, ook wel bekend onder de naam Arak. In 2003 is er uitvoerig onderzoek gedaan en werd gewoon tanden poetsen vergeleken met de miswak. Het bleek dat de miswak beter reinigde dan regulier poetsen, maar wel alleen als de gebruiker precies wist hoe het moet. Miswak zou daarnaast helpen het tandvlees te verzorgen, tandsteen verwijderen, kiespijn voorkomen en zorgen voor een frisse adem.
Kruidenspoeling
Salie heeft een antiseptische werking. Trek een thee van salieblaadjes, laat het afkoelen en spoel er je mond mee. Je kunt ook munt en tijm toevoegen voor een lekkere frisse geur.
Olie
Spoel je mond met water. Neem dan een eetlepel biologische zonnebloemolie en laat dit tien minuten door je mond gaan. Daarna weer spoelen met water. Deze methode heet oilpulling en het zou niet alleen je tanden witter maken en je tandvlees gezonder, maar ook ontgiftend werken. Werkt alleen effectief in de ochtend voor je gaat ontbijten. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.
Tenslotte, deze middelen worden niet door reguliere tandartsen aanbevolen als vervanging van tandpasta en flos. Wanneer je nieuwsgierig bent, gebruik ze met mate en naast de standaardverzorging. Gebruik zeker de bleekmethodes niet vaker dan één of twee keer per maand.
 

Over de schrijver

2 gedachten over “Zes natuurlijke middelen om je gebit mee te verzorgen”

  1. Ja een olie spoeling,werkt als een tierelier.Ik doe het al jaren,en het is goed voor je tandvlees,maar ook voor je algemene gezond zijn.Het heeft mij,heel veel goeds gebracht,het kost bijna niets,alleen je tijd.!!

Reacties zijn gesloten.