De herfst is een goede tijd om inheemse planten in je tuin te zetten

Dat het niet zo best gaat met insecten (70% afname in dertig jaar), dat weet iedereen vast wel. Maar wist je dat je met het neerzetten van inheemse planten enorm helpt bij herstel van de biodiversiteit? Dat zit zo: duizenden jaren hebben insecten en planten zich samen ontwikkeld. Daarom willen sommige rupsen alleen op een specifieke boom zitten. Of zijn sommige bloemen bij uitstek geschikt voor die langtongige hommel. Co-evolutie heet dat. 

Verdozing van Nederland

Die afname van insecten komt onder meer door het verlies aan leefgebied. Er is geen boom meer te bekennen in weilanden en bedrijventerreinen blijven uit de grond gestampt worden. Deze week werd er in het nieuws zelfs gesproken over de ‘verdozing van het Nederlands landschap‘. Experts eisten, dat er strengere regels zouden komen voor het bouwen van al die distributiecentra, die als paddenstoelen uit de grond schieten en waar vanuit onze online bestellingen verzonden worden. Waarvan acte.

Positieve invloed met je tuin

Op de verschraling en verdozing van het Nederlands landschap hebben jij en ik misschien niet zoveel invloed. Maar op onze tuin wel! En als we het een beetje handig aanpakken, kunnen we met al die Nederlandse tuinen samen een gigantisch natuurgebied vormen. Als in die tuinen dan ook nog inheemse planten staan, kunnen we samen voor veel nieuw leefgebied zorgen voor allerlei hommels, wilde bijen, vlinders, lieveheersbeestjes, bodemdiertjes en ga zo maar door. Dat stelt Suzanne van Straaten van Sprinklr.

Inheemse Planten

Akira Miyawaki

Sprinklr verkoopt deze herfst twee pakketten met gifvrije inheemse planten. Het pakket Tuiny Forest is samengesteld door IVN natuureducatie en is gebaseerd op de herbebossingsmethode van de Japanse professor Akira Miyawaki. Hij staat wereldwijd bekend als dé expert op het gebied van het herstel van natuurlijke vegetatie op grond, dat door de mens of door natuurrampen is aangetast. Hij weet als geen ander hoe je het moet aanpakken om een bos binnen 30 jaar weer terug te laten groeien.

Inheemse planten

In dit pakket vind je 5 bomen, 6 heesters en 14 kruiden. Die kun je lekker dicht bij elkaar op 6 vierkante meter planten. Samen zorgen deze inheemse planten voor snelle groei en voor snel bodemherstel. Je kan deze bomen en heesters trouwens prima snoeien tot elke gewenste hoogte. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je straks ineens een metershoge rimboe in je tuin hebt.

In het tweede pakket inheemse planten, Inheems Paradijs, zitten 3 heesters en 14 kruiden. Dit pakket is daarmee ook geschikt voor balkon en dakterras. De herfst is een heel goed moment om nieuwe planten in je tuin te zetten. Veel planten zijn bovengronds in slaap of afgestorven. Als de plant in de lente weer begint te groeien staat ‘ie meteen al op z’n plek. Zo voorkom je dus verhuisstress bij de plant in het voorjaar.

Heb jij nog tips voor tuinieren in de herfst? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

2 gedachten over “De herfst is een goede tijd om inheemse planten in je tuin te zetten”

Reacties zijn gesloten.