Zeven bespaartips voor in de keuken

Foto: QuickColor via stock.xchng

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie bespreek ik per categorie zeven tips die je misschien nog niet wist. Vandaag: bespaartips voor in de keuken.

 

 

 

 

  • Plaats de vaatwasser niet naast de koelkast of verwarming. Door de warmte moet de koelkast harder werken en dit kan oplopen tot vijftig procent meer stroomverbruik. Als het echt niet anders kan, neem dan isolatiemateriaal tussen de apparaten.
  • Vind jij afwasblokjes ook altijd zo duur? Breek ze voor een niet al te vuile vaatwas door de helft.
  • We weten allemaal dat je beter kunt wachten tot de vaatwasser vol is om energie te besparen, maar wist je dat je ook kunt besparen door de vaatwasser op een warmwaterleiding aan te sluiten. Het scheelt opwarmen en de vaat is eerder klaar.
  • Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. Op die manier blijven ze niet alleen bacterievrij, maar je koelt je koelkast er ook mee en dat scheelt weer energie. En wacht met warm eten in de koelkast zetten. Want dan moet je koelkast juist harder werken om het gekoeld te houden en dat kost energie.
  • Neem een koelkast die past bij je gebruik. Een eenpersoonshuishouden heeft weinig aan een grote koelkast en een groot gezin kan niet uit de voeten met een klein tafelmodel. Ideaal is wanneer een koelkast ongeveer voor driekwart vol zit om zichzelf constant te blijven koelen.
  • Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast (+5 graden Celsius), diepvriezer (-18 graden Celsius) en ontdooi de vriezer geregeld. Eén centimeter ijsafzetting staat voor tien procent meer energiegebruik.
  • Wist je dat een te kleine pan op een grote pit echt onnodig veel energie kost? Vooral bij keramische fornuizen scheelt dit al vijftien kilowatt per jaar. Natuurlijk doe je ook een deksel op de pan en waar mogelijk kook je producten samen. Een ei kan best bij aardappels bijvoorbeeld.

Bronnen: rijkerleven.com, eon.nl

 

 

Over de schrijver

2 reacties op “Zeven bespaartips voor in de keuken”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020