Zeven bespaartips voor wassen en drogen

Wasmachine
Foto: Pcora Via Flickr.com

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie bespreek ik per categorie zeven tips die je misschien nog niet wist. Vandaag: bespaartips voor wassen en drogen.
 
 
 
 
 

  • Natuurlijk was je al geregeld op een lage temperatuur (wassen op 40 graden in plaats van 60 graden bespaart bijna 30 euro!), maar vergeet niet af en toe op een heet programma te wassen. Dit doodt namelijk bacteriën die er met een minder heet programma helaas niet uit gaan. Heb je een beroep waarbij je kleren erg vuil worden of alleen hygiënisch schoon krijgt met een heet programma? Kies dan voor een aansluiting op een warmwaterkraan. Volgens Milieu Centraal kun je daarmee tussen de 10 en 35 procent energie besparen.
  • Wanneer was erg vuil is kun je hem ook voorweken in een simpel sopje. Scheelt een lang wasprogramma en dus energie.
  • Een katoenprogramma wast zuiniger dan een synthetisch programma. Zeker wanneer de trommel vol zit. Een volle trommel levert je ten opzichte van een halve trommel in een gezin met twee kinderen trouwens 20 euro per jaar op.
  • Het meest zuinig is de droger de deur uit doen. Je bespaart daarmee 80 tot 110 euro op jaarbasis. Kies hebt voor een efficiënte warmtepompdroger en gebruik de droger vooral voor ‘cruciale’ wassen zoals beddengoed, handdoeken en zware katoenen kleding. In de lente kan de was lekker buiten, maar in de overige maanden kunnen sneldrogende (synthetische) stoffen natuurlijk ook prima op een droogrek.
  • Centrifugeer de was voordat je ze de droger in doet, dit bekort de droogtijd. En wist je dat je beter een paar droogsessies achter elkaar kunt doen? Een droger gebruikt minder energie wanneer hij al is opgewarmd.
  • Zijn dure merken wasmiddel echt beter? Met een kilo wasnoten zou je een jaar kunnen wassen en je hebt geen wasverzachter nodig.
  • Nieuwe apparaten zijn meestal energiezuiniger, maar let op het energielabel. Tegenwoordig zijn er zelfs wasmachines met een A+++ label. Check hier hoe je jouw oude wasmachine kunt vergelijken met een nieuw exemplaar!

Bronnen: Consumentenbond, E-ON en Milieu Centraal
 
 

Over de schrijver

1 reactie op “Zeven bespaartips voor wassen en drogen”

  1. Als je de droger gebruikt voor bijv. handdoeken ed., haal de was er tussentijdes even uit als het bijv. ± tien minuten erin gezeten heeft (moet dan warm zijn) door ze stuk voor stuk even uit te klopppen en over de deur te hangen totdat ze allemaal uitgeklopt zijn, bespoedig je het droog proces omdat de stoom die van de was afkomt sneller in de ruimte opgenomen wordt dan dat die in het droogapparaat zijn weg kan vinden. Evt. kun je dit na een kwartiertje nog eens doen,

Reacties zijn uitgeschakeld.