Zeven fascinerende feiten over meditatie

Bron: Flickr, H.koppdelaney
Bron: Flickr, H.koppdelaney

Meditatie kan onze creativiteit, energieniveau, stresshantering en zelfs zakelijk succes verbeteren. Prominente kunstenaars, zakenlieden en politici mediteren zelfs tegenwoordig en zingen er de lof van. “Het maakte mijn geest sterker en flexibeler, zo ongeveer wat de sportschool doet voor mijn lijf,” aldus Hedy Kober, een neurowetenschapper die al 10 jaar mediteert en de effecten van mindfulness en meditatie bestudeert aan de Yale University. Ze begon met meditatie toen ze overspannen was, maar ontdekte gaandeweg dat het haar ook buiten haar werk voordelen opleverde.
Onderzoeken tonen aan dat meditatie vele klachten verbetert, zoals stress, angst, verslaving, depressie, eetstoornissen en cognitieve functies. Verder onderzoek suggereert dat meditatie ook bloeddruk, pijn, stress, de hormoonspiegel en zelfs de cellulaire gezondheid kan verbeteren. Maar wat doet het eigenlijk met het lichaam?
*Het maakt je hersenen flexibel. Wie zijn gewoonte dagelijks twee keer 20 minuten te mediteren volhoudt, bereikt neuroplasticiteit, dat wil zeggen het vermogen van je hersenen om de eigen structuur en functies te veranderen. En dit terwijl lange tijd wetenschappers geloofden dat na je volwassenheid je hersenen niet meer veranderen.
*Vergroot je grijze massa: een onderzoek uit 2005 onder Amerikanen die 40 minuten per dag mediteerden, liet zien dat de wanden van hun cortex (buitenkant hersenen) dikker was dan wie niet mediteert. Dit betekent dat hun hersenen minder snel verouderen. Besluitvaardigheid, aandachtsspanne en geheugenfuncties hangen samen met die dikte.
*Soms beter dan slapen. In een onderzoek uit 2006 mochten studenten kiezen of ze sliepen, mediteerden of tv keken. Hun alertheid werd getest. Mensen die hadden gemediteerd, reageerden 10% sneller dan degenen die een tukje hadden gedaan of TV hadden gekeken.
*Helpt je bloeddruk verlagen. Dokter Randy Zusman vroeg in 2008 aan patiënten die last hadden van hoge bloeddruk of zij een meditatiecursus wilden volgen. Na drie maanden had 40 tot 60 procent een duidelijk waarneembaar lagere bloeddruk en konden hun medicatie iets verminderen. Ontspanning maakt stikstofoxide vrij dat de bloedvaten verwijdt.
*Het kan je telomeren beschermen. Telomeren zijn een soort beschermkapjes aan het eind van je chromosomen. Langere telomeren betekent dat je langer zult blijven leven. Uit onderzoek in Californië blijkt dat mediteerders meer telomerase-activiteit vertonen dan anderen. Telomerase is een enzym dat telomeren beschermt.
*De pijnverlichtende effecten zijn sterker dan die van morfine. Veertig procent reductie van pijnintensiteit, en 57 procent reductie in het als onaangenaam ervaren van pijn, is het resultaat uit een onderzoek eerder dit jaar. Medicijnen laten gewoonlijk een pijnbestrijding zien van 25%. Meditatie doet de activiteit van het pijncentrum in de hersenen afnemen.
*Het kan helpen de afweer op peil te houden bij HIV patiënten. Een klein onderzoek dit jaar liet zien dat na elke meditatiesessie de witte bloedcellen zich vermeerderden. Het liet ook zien dat bij HIV patiënten die mediteerden, het aantal witte bloedcellen niet afnam, terwijl dit wel gebeurde bij patiënten die niet mediteerden. Witte bloedcellen spelen een cruciale rol in ons afweersysteem.
Bron: Huffington Post
Lees ook
Op afstand de temperatuur in huis aanpassen: gemakkelijker en beter
Mindfulness vermindert angst bij kankerpatiënten
Mindfulness helpt bij astma

Over de schrijver

2 gedachten over “Zeven fascinerende feiten over meditatie”

Reacties zijn gesloten.