Zeven snelle tips om meer van linzen te gaan houden

Foto: Back to the Cutting Board via Flickr.com

 
Velen denken bij linzen aan doorgekookte drab. Niet aantrekkelijk nee. Gelukkig kun je er veel meer mee dan ze alleen als bijgerecht serveren. Een ode aan het kleine peulvruchtje.
Linzen bevatten veel eiwitten, langzame koolhydraten, vitamine B en mineralen zoals ijzer, calcium en fosfor.
In Nederland is de bruine linze het meest bekend, maar alleen die al komt in verschillende soorten van licht tot de zwarte Beluga. De rode en gele zijn vrij zoet en worden vaak in Indiase curries gebruikt. De groene (du Puy) is de meest delicate, maar heeft wel de langste bereidingstijd.
1. Kies als het even kan voor gedroogde linzen die je bij voorkeur bij de bio of specialiteitenwinkel koopt. Die hebben zoveel meer smaak. Haast? Neem dan in ieder geval linzen van goede kwaliteit uit blik en spoel ze goed uit in een vergiet.
2. Linzen hoef je in principe niet te weken, maar het komt de voedingswaarde wel ten goede en zorgt voor een betere vertering.
3. Hoe voorkom je dat je linzen papperig worden tijdens het koken? Dat lees je hier!
4. Prepareer de linzen juist als ze nog warm zijn, op die manier nemen ze de meeste smaken op.
5. Gebruik pittige smaken om de linzen ‘aan te kleden’, zoals knoflook, ui, pittige kaas zoals Parmezaan, ansjovis (wanneer je vlees eet), mosterd en verse kruiden.
6. Teveel gekookt? Geen nood. Verdeel ze in kleine porties, voeg een beetje azijn toe en vries ze in kleine bakjes in.
7. Dacht je serieus dat je alleen maar linzen als saai bijgerecht kon eten? Wat dacht je van linzenburgers, een aardse of juist fusion salade, linzenballetjes, wraps, in de taco’s, als Indiase Dal, als curry, een stevige linzensoep, een meer fijne soep, geroosterd, in de lasagne, als ‘meat’loaf, als hummus en ter garnering?

Over de schrijver