Zeven tips om je huis te isoleren en daarmee te besparen

Foto: Bryn Pinzgauer via Flickr.com

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie geef ik per categorie zeven tips die je misschien nog niet wist. Vandaag: bespaartips om je huis te isoleren.
Vooral in oude huizen valt er veel winst te behalen op het gebied van isolatie. Een gemiddeld huis dat slecht is geïsoleerd verbruikt jaarlijks 2150 m3 gas. Een goed geïsoleerd huis 700 m3. Dat scheelt dus al snel 900 euro per jaar (bron: MilieuCentraal).
 
 
 
 

  • Isoleren is een efficiënte manier om te besparen op je energierekening. Denk aan dubbelglas (HR++) of voorzetramen en gevelisolatie. De toch wel flinke investering verdien je snel terug en naast dat het beter voor het milieu is woont het ook behaaglijk in een warm huis. Wist je dat de meeste warmte trouwens via de vloer én het dak verdwijnt?
  • Tocht door kieren kun je makkelijk tegen gaan met tochtstrips of wat dacht je van zo’n rol voor de ramen of voordeur? Ook gordijnen houden tocht tegen.
  • Woon je in een huis waar de voordeur in de woonkamer uitkomt? Het is te overwegen om een tochtportaal te maken of met een gordijn en een rond gebogen roede (zoals je vaak in cafés en restaurants ziet) een mini-tochtportaal te creëren. Er gaat namelijk veel warmte verloren door de voordeur open te doen.
  • Hang een brievenbusklepje of borstel aan de binnenkant van je brievenbus om op die manier tocht te voorkomen.
  • Komt er een open trap in de woonkamer uit? Warme lucht stijgt op en kan via de bovenste etage verdwijnen. Door een deur of gordijn bij het trapgat te plaatsen voorkom je dat warmte onnodig ‘lekt’.
  • Zorg voor goede ventilatie in je huis, onderhoud de ventilatieroosters en lucht de ruimtes elke dag een kwartier door deuren of ramen open te zetten. Op die manier zorg je voor droge lucht ín huis en die is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.
  • Heb je verwarmingsbuizen? Bijvoorbeeld op zolder? Doe er isolatiehoesjes omheen zodat er niet onnodig warmte verdwijnt. Pluspunt is dat je je handen niet meer brandt.

Lees op de site van Milieu Centraal welke isolatie nodig is voor woningen die in een bepaalde periode zijn gebouwd of doe de test op Verbeteruwhuis.nl

Over de schrijver

2 reacties op “Zeven tips om je huis te isoleren en daarmee te besparen”

  1. Ik ben er het helemaal mee eens dat isoleren een heel efficiënte manier is om te besparen op de energierekening. Ik ben naar een nieuw huis verhuisd, en mijn eerste elektra rekening was te hoog. Volgende maand vervang ik mijn ramen door dubbelglas, en dan isoleer ik mijn dak. Hopelijk helpt het wel!

Reacties zijn uitgeschakeld.