Zeven tips om je huis te verwarmen en daarmee te besparen

Terwijl we ons nu vooral nog druk maken om het koelen van ons huis, staat de herfst al bijna voor de deur. Dat betekent onstuimig. Een goed verwarmd huis, is dan geen overbodige luxe. HetkanWEL zette vast een aantal tips voor je op je rij, die helpen om je huis te verwarmen zonder onnodig veel energie te gebruiken.

Open haard

Een open haard is romantisch, maar wist je dat er ook veel warmte door kan verdwijnen? Sluit de afvoer af met een dik prop papier wanneer je niet stookt. En denk ook aan je buren! Een open haard in een dichtbevolkte wijk kan voor overlast zorgen bij mensen, die last hebben van hun longen.

Vloer- of muurverwarming

Vloer-of muurverwarming is een investering maar ook efficiënt en ruimtebesparend. De gevoelstemperatuur van vloer- of muurverwarming is hoger, gelijkmatiger en constant omdat een groot oppervlakte wordt verwarmd. Dit betekent dat je de thermosstaat lager kunt zetten en op die manier kunt besparen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak is een goede investering in het milieu en ook financieel interessant. Heb je geen geschikt dak, dan zijn er verschillende mogelijkheden om ze te leasen. Vind je de startinvestering, ook met subsidie, aan de hoge kant? Dan is huren een optie.

Radiatoren

Zet geen bank en hang geen gordijnen over de radiator. Dit zorgt ervoor dat de warmte blijft hangen in plaats van te verspreiden. Nog een truc om de warmte optimaal te verspreiden: hang radiatorfolie tussen de verwarming en de muur. Goedkope design radiatoren zijn volop te koop.

CV-ketel ja of nee?

Een hoge rendementscombiketel (HR-ketel) verbruikt minder gas, waardoor je flink bespaart, maar zijn ondanks dat je ze binnen een paar jaar hebt terugverdiend wel duur in aanschaf. Toch is het de vraag of je – nu we op termijn allemaal van het gas af gaan – nog een cv-ketel wilt aanschaffen. Huren is dan misschien een betere optie.

Niet onnodig stoken

Woon je klein en kun je geen grote ketel kwijt? Denk dan na over de volume van de boiler of geiser. Alles wat je meer verwarmt dan je gebruikt kost onnodig geld. Let er ook op dat je de temperatuurt niet te hoog instelt. Als het water dat uit de kraan komt te heet is en je het moet vermengen met koud water is het te warm. Dit stoken kosten natuurlijk onnodig meer.

Denk eens aan een zonneboiler

Heb je een boiler? Misschien kun je een zonneboiler overwegen. Hiermee kun je de helft van gasverbruik voor warm water besparen

Een slimme thermostaat

Neem een slimme thermostaat die anticipeert om de temperatuur in huis. Zorg er trouwens voor dat een thermostaat de omgevingsruimte goed kan waarnemen om de temperatuur goed te regelen. Hang ‘m dus niet bij een radiator of koude gang. Geen slimme thermostaat? Zet ‘m dan voordat je gaat slapen op vijftien graden. Dit heeft vooral effect wanneer je in een oud minder goed geïsoleerd huis woont.

Over de schrijver

6 reacties op “Zeven tips om je huis te verwarmen en daarmee te besparen”

  1. Wat een enorme miskleun is dit!!! De open haard? Die hoort helemaal niet thuis op de beste website van het jaar. Er is niets zo vervuilend voor ons milieu als een open haard. Alle houtgestookte installaties zoals pelletkachels,Tigchelkachels,houtvergassers en biomassa branders zijn een ramp voor het milieu en de mens. Het Kan Niet!!!!

    Beter opletten Het Kan Wel !

  2. Je bespaart veel energie als je in de ruimtes die je niet gebruikt, in de raamkozijnen de ramen van 4 a 5 cm harde isolatieplaten voorziet. Harde isolatieplaten, eventueel 'B' keuze zijn makkelijk met de hand te zagen. Wel goed pas zagen en zorg ervoor dat het vlamdovend materiaal is.
    Zelfs de koudste kamer wordt behaaglijker door de ramen 'tijdelijk' te isoleren!

  3. je bespaart energie door als je avonds naar bed gaat alle stekers uit het stopcontact te halen van alle apperaten waar de standby blijft branden

Reacties zijn uitgeschakeld.