Zeven tips voor een duurzame wintersport

Zermatt K
Foto: Femke Stroomer

De krokusjes zijn uit de grond, de zon breekt door en het koude weer lijkt langzaamaan te verdwijnen. Maar het wintersportseizoen gaat nog door tot de eerste week mei! Gemiddeld gaan per jaar 1,1 miljoen Nederlanders op wintersport. Zit jij daar tussen en ga je nog op pad, lees dan hier zeven eenvoudige tips voor een duurzame sneeuwvakantie.

1) Ga autovrij. In het dorp zelf rijdt vrijwel altijd een skibus die je elke ochtend naar de piste brengt en in de middag na je gluhwein weer thuis.
Saas-Fee, in 2002 het eerste dorp dat met het label ‘duurzaam’ de wintersportmarkt op ging, weert auto’s. Bagage vervoeren ze in Saas-Fee met elektrische karretjes. Andere autovrije dorpen zijn onder meer La Norma (Frankrijk), Zermatt (Zwitserland), Tauplitz (Oostenrijk) en Santa Caterina (Italië).
Of bezoek wintersportoorden die zijn aangesloten bij Alpine Pearls. Deze plaatsen stimuleren mensen om de auto te laten staan door alternatief vervoer te bieden. Naast elektrische karretjes kan je ook kiezen voor romantische arresleden. Als je  hier je sleutel van je auto afgeeft, krijg je ook nog eens korting op je skipas.

Karte Alpine Pearls
Alpine Pearls

2) Wat je de bergen in brengt (afval, plastic), neem je ook de bergen weer uit. Die sigarettenpeuk die je in de sneeuw drukt, lijkt wel goed weggestopt maar in de zomer liggen de peuken vervolgens in de wei waar dieren moeten grazen. Als je al moet roken in de frisse berglucht, neem een zakasbak mee.

3) Ski niet op een dun laagje sneeuw (een laagje waar de planten en struiken te zien zijn). De kanten van ski’s zijn scherp en je kunt de gevoelige vegetatie beschadigen. Denk hier ook aan wanneer je off-piste wilt gaan.

4) Kies liever een hoger gelegen, sneeuwzeker skigebied. Sneeuwkanonnen zijn mooi maar ze gebruiken veel energie en water (tussen de 3000 en 5000 liter per minuut). En ze maken ‘s nachts lawaai, wat de rust van dieren verstoort. Geplette kunstsneeuw blijft langer liggen, waardoor er meer schimmelgroei is en de bodemtemperatuur daalt. Dit schaadt de plantengroei en verstoort de fragiele ecosystemen.

5) Heb je nog nieuwe kleding nodig dit seizoen? Kijk dan eens naar merken met het MADE-BY label . Of het nieuwe Franse kledingmerk Picture Organic Clothing, met uitsluitend duurzaam geproduceerde snowboard- en skikleding. Ze maken technische kleding van gerecycled polyester, afkomstig van plastic flessen, met een waterdichte eco-coating.

6) Recycle. In heel veel bergdorpen staat een grotere variatie afvalbakken dan wij in Nederland gewend zijn. Petflessen, blik of drinkkarton kunnen apart ingeleverd worden.  Laat de chalet- of hoteleigenaar je uitleggen hoe je je afval moet scheiden.

Vllnoess
Foto: Alpine Pearls

7) Volg de tips van Respect the Mountains. Dit is een Nederlandse non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur en de leefomgeving in de bergen. Dit doen zij door de bergsporter tips te geven over hoe je op een simpele manier de negatieve impact op de bergen zo klein mogelijk kan houden.

Bronnen:Respect the Mountains, AD, WintersportEuropa

Lees ook:

eco-toerisme-5-echt-groene-hotels
Bont past de groene fashionista niet

Over de schrijver