Deze zeven vriendinnen kochten samen een huis, voor als ze oud zijn

Stel je voor dat je later met je beste vriendinnen en/of vrienden in één huis oud kunt worden. Dat zou toch echt een droom zijn. Zeven vriendinnen van in de dertig uit China leek dit een goed plan en zij kochten samen een huis voor later. Het werd zo mooi, dat ze bijna niet kunnen wachten tot het zo ver is.

De Yep

In Nederland worden we gemiddeld steeds gezonder en rijker oud. Trouw verzon een mooie naam voor deze groep mensen ‘yeps’ (young elderly person). Dit zijn mensen tussen de 65 en 80 jaar, die actief zijn en nog niet afhankelijk van zorg. De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) spreekt voor deze groep zelfs van de derde levensfase; tussen volwassenheid en echte ouderdom in. Op dit moment is dit 14 procent van de gehele bevolking. In 2040 is het al 26 procent. Dat bekent dat de zorg ook anders moet, want ook al zijn deze mensen nog heel actief; er komt een moment dat ze wel (meer) zorg nodig hebben.

Zelf zorg inkopen

Om goede zorg voor ouderen beter te organiseren, zijn er allerlei instanties actief, maar mensen nemen ook steeds vaker het heft in eigen handen. Ze willen hun eigen zorg organiseren maar hebben daarbij wel het een en ander nodig. Volgens onderzoek moet je denken aan een passende woning waar je lang kunt blijven wonen, een sociaal netwerk en geld. Vaak vinden mensen ook bijzondere woonvormen. Het Polderhofje is bijvoorbeeld een dorpje voor senioren. Ouderen hebben daar hun eigen woning, maar alle zorg is beschikbaar.  Ook in de Knarrenhof staan de huizen rondom een gezamenlijke tuin en staat nabuurschap centraal.

Met vriendinnen samen oud worden

In China kocht een groep van zeven vriendinnen een groot huis om later samen te gaan wonen. Ze zijn nu dertig en verwachten dat ze rond hun zestigste er zullen intrekken. Dan zijn de kinderen uit huis, stoppen ze met werken en kunnen ze van het leven genieten. Het was iets waar ze al langer grappen over maakten, maar toen ze in de provincie Guangdong een huis zagen dat al hun verwachtingen overtrof, werd het serieus.

Renovatie en nieuwe hobby’s

Ze kochten het huis en renoveerden het volledig, zodat het geschikt was om op oudere leeftijd in te wonen. Het huis bevat een gezamenlijke ruimte en een aparte slaapkamer voor elke vriendin. In de komende jaren zullen ze zich – naast hun werk en gezin- vast richten op verschillende vaardigheden en nieuwe hobby’s, zoals tuinieren, muziek maken en thee verbouwen. Hiermee kunnen ze later hun eigen eten verbouwen en zichzelf goed vermaken. Zo blijven ze, als de kinderen uit huis zijn, ook na hun pensioen actief en gelukkig.

Wat denk jij? Zo’n luxe huis is voor de meeste van ons onbetaalbaar, maar het idee is prachtig. Ik vraag me alleen af waar hun partners in dit verhaal passen. Zou jij later met een groep vrienden en/of vriendinnen oud willen worden? Laat het ons weten!

Over de schrijver

10 reacties op “Deze zeven vriendinnen kochten samen een huis, voor als ze oud zijn”

  1. Ik zou dolgraag met anderen een wwon/zorgcomplex opzetten in Duitsland. Waar woningen leegstaan en dus veel betaalbaarder zijn. En ook de zorg meer betaalbaar is. Ik behoor inderdaad tot de YEPS. Wooneenheden met voldoende ruimte om zelfstandig te wonen en gezamenlijke ruimtes en mogelijkheden te creëren.

  2. Al in 1992 hebben we met 5 (studie)vriendinnen bedacht om met ons 5en een landhuis te betrekken. Om alles te kunnen bekostigen hadden we het volgende bedacht (let op jaar van bedenksel!): ieder mocht eigen lat-relatie hebben, dus geen wonende mannen in huis. Minnaars waren welkom en wel tegen gebruik van een strippenkaart. Voor blijven logeren betaalt minnaar 1 strip, als ook voor ontbijt enz. Dit was ons inkomstenplan voor het onderhoud van het huis. En zo zouden we zelfvoorzienend zijn.
    Al met al was natuurlijk het “onderhoudsplan” een grap. Verbaasd waren we toen bleek dat er mannen voor in de rij stonden!! Toen een man verteld werd, dat hij geen strippenkaart kreeg (je moet tenslotte kieskeurig blijven 😉 onstond er enige reuring op het feestje ….

  3. Mooi idee. Wel erg ver vooruit gedacht , er kunnen onverwachte en onvoorziene dingen gebeuren.ziekte, financieel, hoe vang je dat op? En wil/kan ieder dat opvangen?

    1. Voor een bijzondere woon, werk, en zorg voor elkaar community zoek ik mede organisatoren en bewoners. Dit plan heet Community het Warme Nest, omdat het doel is dat er een extended family gevormd wordt. Ouderen en jongerenbij elkaar wonen, in kleine huisjes en aanleun woningen. Er is nog veel meer over te vertellen, het plan bestaat al een paar jaar. Wachtend op gelijkgestemden die de schouders hieronder willen zetten. Voor belangstelling graag reageren!

  4. Ik heb het hier met vrienden ook over gehad. Het klinkt heel goed. Er zitten echter wel een paar addertjes onder het gras. Het gaat uit van gezamenlijkheid, maar wat je wordt niet allemaal tegelijk in dezelfde mate zorgbehoevend. En wat als 1 van je vrienden dement raakt? Daar heb je dan allemaal mee te maken. Wil je dat wel? En als er iemand dood gaat. Moet dan een vreemde dat plekje innemen omdat het anders te duur wordt? Best zaken om goed over na te denken.

Reacties zijn uitgeschakeld.