Zien we straks Tiny Houses in elke gemeente?

Foto: Marjolein In Het Klein
Foto: Marjolein In Het Klein
Klein wonen is opeens heel groot in de media. Zijn Tiny Houses een tijdelijke trend of zien we de opkomst van een blijvende beweging?
De afgelopen tijd kwam je ze overal tegen: Tiny Houses. Van Volkskrant Magazine tot het AD, van EenVandaag tot RTL. Ook op social media worden deze kleine huisjes graag gezien en gedeeld. Waar de Tiny House Movement in de VS al langer bekend en groter is, staat deze in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar wat houdt de beweging precies in? Waarom is het zo razend populair? Is het een trend die zal overwaaien of eentje die alleen maar meer harten zal winnen?
“Ik denk dat de beweging gaat doorzetten.” zegt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland en Marjolein in het Klein. “De ontwikkeling zal natuurlijk anders gaan dan in de VS. We gaan onze eigen stijl voor Tiny Houses ontwikkelen. Juist die typisch Nederlandse ontwerpen zijn zo interessant.”
Tiny Houses: duurzaam wonen op 24 m2 (of 48m2)
Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten: van minimalistische wooncontainers tot klassieke huisjes met rode puntdaken. Soms zijn ze op een fundering gebouwd, maar vaak op een trailer. Een Tiny House is niet groter dan 24m2, een Small House niet groter dan 48m2. De materialen worden duurzaam gekozen. Doordat er weinig ruimte is wordt elke vierkante meter optimaal benut. Ruimte voor veel spullen is er niet, waardoor bewoners heel bewust moeten kiezen wat zij wél of niet willen houden. De kosten voor een klein huisje zijn relatief laag: tussen de 25.000 en 40.000 euro. Door energie-opwekkende en milieubewuste oplossingen te verwerken in het ontwerp blijft niet alleen je ecolo-gische voetafdruk beperkt, maar hou je ook maandelijkse kosten laag. Dit levert meer vrijheid op, omdat je waarschijnlijk minder uren hoeft te werken om in je onderhoud te voorzien. Al deze eigenschappen maken het kleiner wonen razend populair. Maar wat zijn de opties in Nederland?
Woonpioniers kiezen voor Tiny Houses
Op dit moment wordt er in vijftien gemeenten in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Tiny Houses toe te staan. “Het zou mooi zijn als de wetgeving zo wordt aangepast dat particulieren of bedrijven een deel van hun grond kunnen verhuren aan een Tiny House bewoner”, stelt Marjolein Jonker. “Daarnaast moet het mogelijk worden voor mensen om een eigen stukje grond te kopen en daar een Tiny House op te zetten, op fundering. Daar is ook veel vraag naar!”
:
– “De wet zou moeten worden aangepast zodat grond verhuurd kan worden aan .”
– “We wachten niet op de overheid, we met een plan en een achterban.”

Over de schrijver

2 gedachten over “Zien we straks Tiny Houses in elke gemeente?”

  1. Pop up houses zijn misschien groter qua oppervlakte maar kostprijs energie neutraal veel interressanter verwegege bouw materialen dan tiny houses.Pop houses benaderen voor kleinere oppervlakten is veel interressanter

Reacties zijn gesloten.