Zij veranderen de mode-industrie

Met wonderschone producten, innovatieve materialen en een uitgesproken mening zijn er vrouwen die de mode-industrie veranderen. Van vervuiling en uitbuiting, naar schoon en eerlijk. En zonder concessies te doen aan hun principes. Dankzij hen weten wij nu allemaal dat mode en duurzaamheid heel goed samengaan.
Omdat het vandaag internationale vrouwendag is, staan zes van deze bijzondere vrouwen en hun modemerken vandaag centraal.

1. Stella McCartney

Mode-Industrie
De kleding van Stella McCartney is misschien niet voor iedereen (nieuw) betaalbaar, maar is wel een ware inspiratiebron voor iedereen. Het motto van Stella McCartney is: ‘we are agents of change’ en dat draagt het merk op alle mogelijke manieren uit. De producten zijn duurzaam en van innovatieve materialen. Zo ontwikkelden ze fur-free-fur, gebruikt het merk alleen biologisch katoen, gerecyclde kasjmier, nylon en polyester en werken ze op dit moment aan ‘vegan wol’ als alternatief voor gewone wol.

2. People Tree

Mode-Industrie
De oprichtster van het Brits/Japanse modemerk People Tree is Safia Minney. Tegen de fast-fashion stroom in, startte zij in 1991 het bedrijf. Als pionier met een duidelijke missie, die de boeren en de makers van de kleding centraal stelt, is People Tree 27 jaar later een begrip. De producten zijn 100% fair trade en te koop in Nederland. Safia Minney is inmiddels teruggetreden als CEO van People Tree, maar zij blijft de wereld inspireren met haar kennis en ervaring als auteur, consultant en activist.

3. studio Jux

Screenshot 20180307 211809
In 2008 richtten het duo Jitske Lundgrens en Carlien Helmink studio JUX op. Jux is een Duits woord en betekent letterlijk ‘plezier maken’ en dat past precies bij het motto van studio JUX. ‘Fashion should be fun and enjoyable for everyone; for the designers, the people working in factories and everyone wearing and using the products’. En daar is niets meer aan toe te voegen, behalve dan dat alles wat ze maken heel mooi en betaalbaar is.

4. Lisa Konno

Screenshot 20180307 211855
Lisa Konno strijdt tegen de verspilling van kleding en zet zich af tegen de huidige mode-industrie. Haar motto is ‘never lose the optimistic, fun and ever changing look that fashion can bring, but shake off the unethical ways of the industry.’ Ze experimenteert met textiel, door stoffen te recyclen, maar ontwierp ook een damescollectie voor het merk Afriek.

5. Oh My Bag

Screenshot 20180307 212132
Pauline Wesselink is de eigenaar van het tassenmerk O My Bag. Zij wilde een duurzaam tassenmerk op de markt brengen, met een positieve impact. En dat is haar gelukt, want in India vond ze een producent die de tassen veilig, schoon en voor een eerlijke prijs kon produceren. Vervolgens ontwikkelde ze uniek eco-leer, van restproducten uit de vleesindustrie. Het resultaat? Tassen die een leven lang mee gaan en je een goed gevoel geven.
Deze lijst is natuurlijk lang niet compleet. Wie vind jij dat er ontbreekt? Laat het ons weten.

Over de schrijver

1 reactie op “Zij veranderen de mode-industrie”

Reacties zijn uitgeschakeld.