Zijn tablets en laptops nuttige leermiddelen of een hype?

Schermafbeelding 2013 02 01 Om 16.52.03
Foto: Brad Flickinger, Flickr

In de Verenigde Staten wordt al een paar jaar geëxperimenteerd met laptops en tablets in het onderwijs.Op meer dan 275.000 scholen wordt een deel van het onderwijs online gegeven. Voorstanders van apparaten en internet in de klas roemen de voordelen: actueel materiaal, toegang tot oneindig veel bronnen, interactief, mogelijkheden tot differentiatie enz. Schooldirecties en -besturen zijn ook dol op online onderwijs omdat apparaten goedkoper zijn dan leraren, schrijft onderwijsjournalist Peg Tyre in Take Part. Maar maakt technologie in de klas alle hoge verwachtingen waar, vraagt Tyre zich af?
Soms wel, ontdekt ze. Als online leren begeleid wordt door deskundige docenten kan het een groot succes zijn. Een andere voorwaarde voor succes is geld. Sommige scholen beginnen enthousiast online leertrajecten met lokale softwarebedrijven. Zodra de samenwerkingsovereenkomsten eindigen, eindigt meestal ook het succes van het online leren.
Ipads in het onderwijs zijn een verhaal apart. Het gebruik van iPads en bijbehorend lesmateriaal kost schoolbesturen 500 procent meer dan het gebruik van gewone lesboeken. De leeropbrengst van iPad-onderwijs is niet 5 keer zo groot. Daarom waarschuwt Tyre voor te veel enthousiasme over apparaten in de klas.
Cost Per Student Per Class
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
 
Mag je mensen doden als het oorlog is?
Nederlandse cultuursector wordt gesloopt
Zelfs voor migranten is geen droog brood meer te verdienen in Griekenland

Over de schrijver

1 reactie op “Zijn tablets en laptops nuttige leermiddelen of een hype?”

 1. Ik vind van niet:
  . Als je weet wat voor een warboel Blackboard (digitale omgeving op veel scholen) al vaak is, niemand weet echt hoe en wat en scholen hebben nu eenmaal niet eindeloos veel geld om in het IT putje te gooien.
  . Wifi. waarschijnlijk willen ze dan alles via draadloos internet doen, terwijl Frankrijk dit juist verbiedt op scholen omdat de EU gezondheidsraad zich zorgen maakt om de straling (magnetron straling)
  . Veel IT voorzieningen zijn echt nog niet volwassen of ze discrimineren door alles alleen maar op microsoft te draaien of alles van apple via de Ipad, dat mag niet de bedoeling zijn van een openbare school.
  . De werkomstandigheden zijn verschrikkelijk ook bij apple.
  . De upgrade waanzin zal ook op scholen zijn intrede doen, ofwel iedere 2 jaar moet er een nieuwe Ipad komen. Dat is natuurlijk waanzinig milieu belastend. (Die scholen moeten verplicht de Ipads innemen en op een goede manier recyclen, een lease programma lijkt zinniger)

Reacties zijn uitgeschakeld.