Zijn we nou wel of niet goed bezig met groene stroom?

Bron: groenestroomjagraag.nl

De afgelopen jaren zijn we in hoog tempo overgestapt op groene stroom. Dat wil zeggen: al meer dan de helft van de Nederlanders neemt een groene stroomproduct af bij zijn energieleverancier. Goed bezig, dachten we, maar nu blijkt dat we daarmee eigenlijk geen groene stroom kopen maar groene stroom certificaten, die energiereuzen massaal en voor een schijntje inkopen bij waterkrachtcentrales in Noorwegen. Hierdoor wordt er per saldo helemaal niet meer groene stroom geproduceerd, terwijl de vraag er naar wel fors is gestegen. Hoe zit dat nu precies? We vroegen het aan Peer de Rijk, directeur van WISE.
Jullie beweren dat je wel groene stroom wilt, maar geen sjoemelstroom. Wat bedoelen jullie daar precies mee?
Het is onze benaming voor de certificaten die corresponderen met stroom die voornamelijk komt uit Noorse waterkracht. In Noorwegen vinden consumenten het niet belangrijk dat hun stroom groen is, daarom is er daar geen vraag naar, maar hier wel. Bovendien produceren waterkrachtcentrales daar groene stroom in grote hoeveelheden. Gevolg: de groene stroomcertificaten die daarmee corresponderen worden heel goedkoop aangeboden op de groene stroomcertificatenmarkt. Veel goedkoper dan bijvoorbeeld Nederlandse groene stroom certificaten. Dus kopen Nederlandse energiebedrijven die Noorse certificaten, terwijl Nederlandse groene stroomcertificaten, bijvoorbeeld van windmolenparken, blijven liggen.
Nederlandse producenten van groene stroom krijgen zo geen extra ruimte om te investeren in meer capaciteit. En als je de productie op Europees niveau bekijkt, komt er ook niet meer groene stroom bij, ondanks de gestegen vraag in Nederland.
Dus we zijn eigenlijk helemaal niet zo groen bezig met onze groene stroom?
Alle mensen die hebben gekozen voor groene stroom, hebben wel degelijk iets op gang gebracht. De volgende stap die we nu moeten zetten is kiezen voor groene stroomproducten die daadwerkelijk corresponderen met de plaatsing van nieuwe opwekkingscapaciteit. Je kunt dit doen door te participeren in een van de vele energiecooperaties die nu worden opgericht (zoals Winddelen, red.) Of je wordt klant bij een van de maatschappijen uit de Groene Top 3 die wij op onze website groenestroomjagraag.nl noemen, zoals Windunie of Greenchoice.
Bedrijven die vastzitten aan een groot energiecontract kunnen bijvoorbeeld Nederlandse groene stroomcertificaten kopen om zo de certificatenmarkt te corrigeren.
Jullie roepen ook op om vooral te kiezen voor Hollandse groene stroom. Zijn jullie een soort groene PVV?
Het maakt ons in principe niet uit waar de stroom wordt opgewekt, zolang die maar echt groen is. Op korte termijn kunnen we het meeste in Nederland bereiken, op Europees niveau moeten we ook zaken veranderen, maar dat is veel complexer en daarom meer lange termijnwerk.
(advertentie)
Zo kies je voordelig groene stroom
Lees ook:
Zo vind je de beste aanbieders van groene stroom
Hoge energienota? Met Winddelen heb je goedkope groene stroom

Over de schrijver

6 reacties op “Zijn we nou wel of niet goed bezig met groene stroom?”

  1. Wat maakt het uit , stroom groen of geel , hoe kom je daar ooit achter ?
    Laten we normaal denken , hoe lager het gebruik hoe hoger de prijs want de energiemaatschappijen moeten toch in vesteren en de regering moet toch ook aan zijn inkomsten komen.
    Dus zou ik mijn gebruik terug kunnen brengen naar 1 kubieke meter gas per week en 1 kilowatt electriciteit dan zal de prijs zo hoog worden dat besparen voor de consument totaal geen zin heeft.
    Hetzelfde geld voor de auto , een laag brandstof gebruik drijft alleen de prijs maar op want weer onze regering heeft de centjes nodig dus de consument betaald altijd de rekening.

Reacties zijn uitgeschakeld.