Foto: Stichting Present Amsterdam

Buitenlanders leren zingend Nederlands

Mensen uit AZC’s zijn niet zielig. Ze kunnen bijvoorbeeld zingen als de beste. Dat blijkt elke maand in Paradiso bij het programma ‚Zing Nederlands met me’, waar iedereen mee mag zingen met Hollandse Hits. Buitenlanders leren zo zingenderwijs beter Nederlands.
Volgens Britse onderzoekers gaat het leren van een andere taal sneller door liedjes te zingen. Dat geldt voor volwassenen net zo goed als voor kinderen. Maar bij ‚Zing Nederlands met Me’ gaat het niet alleen om het leren van een andere taal, maar ook om even te ontspannen en nieuwe mensen te ontmoeten.
Iedereen die Nederlands wil leren of uit volle borst wil zingen, of allebei, is van harte welkom.
Uur lang zingen in onze moerstaal
“De gezelschappen zijn heel gemengd”, zegt initiatiefnemer Babs Gons op Voor de Wereld van Morgen. „Er zijn expats, vluchtelingen, asielzoekers. Mensen die de taal leren, maar ook mensen van wie Nederlands wel de moedertaal is. Dat draagt bij aan het succes en de sfeer. Het is een sympathiek programma, dat hoor je terug van de mensen. We hebben elke keer een ander thema, daar zoek ik dan verschillende liedjes bij, zo gevarieerd mogelijk, qua stijl en qua tempo. Het loopt goed en iedereen is er enthousiast over.”
Onder begeleiding van pianist Thomas Hanenberg en voorzanger Senna Gourdou zingen de aanwezigen een uur lang liedjes in onze moerstaal, van Benny Neyman tot Kenny B. Elke maand met een ander thema.
Voor de komende editie van Zing Nederlands Met Me op zondag 18 december – al helemaal vol – werkt Paradiso bijvoorbeeld samen met het ‘Meet and Eat’ project van Stichting Present Amsterdam. Zij koppelen vluchtelingen aan Nederlandse gastgezinnen, die hun huis openstellen om samen te dineren.
De deelnemers maken zelf de show, Paradiso zorgt voor een pianist, een voorzanger, liedteksten en een drankje. Deelnemers worden begeleid door artiesten zoals Lucky Fonz, Meral Polat, Big Boy Caprice en Manoushka Zeegelaar Breeveld.
Naar een Belgisch idee
‘Zing Nederlands Met Me’ is oorspronkelijk ontwikkeld als ‘De Gelukkig Zijn Sessies’ door de Ancienne Belgique (AB), het toonaangevende concertpodium in Brussel, in samenwerking met Theater van A tot Z. In samenwerking met de Ancienne Belgique heeft Paradiso dit initiatief uitgebreid naar Amsterdam.
Wil je meer weten over ‘Zing Nederlands met Me’, kijk dan op de website of Facebookpagina
Foto: Stichting Present Amsterdam

Over de schrijver