Hoe Nederland minder afhankelijk kan worden van Russisch gas

Europa Is Voor Een Groot Deel Afhankelijk Van Rusland. Bron: Nrc
Europa Is Voor Een Groot Deel Afhankelijk Van Rusland. Bron: Nrc

Hoe verstandig is het dat Europa afhankelijk is van Russisch fossiele energiebronnen zoals gas en olie? Door het neerschieten van Malaysian Airlines vlucht MH17 door Russische separatisten en het annexeren van de Krim is dat opnieuw een urgente vraag geworden. Nederland is niet zo afhankelijk van Russisch gas als sommige andere Europese landen, maar heeft verder nauwe handelsbanden en veel belangen in Russisch gas. Wordt het niet eens tijd om over te stappen op groene energie?

Hoe afhankelijk is Nederland van Russisch gas

Nederland komt er gelukkig beter vanaf dan sommige Europese landen en importeert slechts 6% van haar gas uit Rusland. Daarnaast betalen we daar een relatief lage prijs voor. Daartegenover staan landen zoals Finland, Wit-Rusland en de Baltische staten die voor 100% afhankelijk zijn van Russisch gas.
Bekijk hier de volledig kaart van EU landen van de NRC. Door de afhankelijkheid van gas heeft de EU zich altijd vrij mild opgesteld tegenover Rusland.

Nederland heeft flinke belangen in gas dankzij gasrotonde

Maar Nederland ontsnapt niet aan de lange Russische energiearm. Nederland heeft veel geïnvesteerd in een aardgasnetwerk om de ‘gasrotonde’ van Europa te worden. Daarbij speelt samenwerking met Rusland een belangrijke rol Nederland wil in de toekomst in de zomer veel gas uit Rusland opslaan in oude gasvelden, om dit in de winter weer te kunnen verkopen aan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Ook nu al zit er voor miljoenen euro’s aan Russisch gas in Nederlandse grond. Deze investeringen zorgen ervoor dat Nederland een zeer innige handelsrelatie heeft opgebouwd met Rusland. Een uitstekend artikel in De Correspondent legt bloot hoe Nederland verweven is met de Russische energiebelangen. Lees hier

Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat Nederland tot nu toe zeer voorzichtig is omgegaan met Rusland, ondanks de vele provocaties door zijn bondgenoten, zoals het leggen van mijnen door de separatisten in Oekraïne.

Groene energie als oplossing voor onze afhankelijkheid van Russische energie

Nederland heeft de afgelopen 15 jaar weinig geïnvesteerd in groene energie, minder in ieder geval dan Duitsland, Denemarken en andere Europese landen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze afhankelijkheid van fossiele energie uit dubieuze landen, zoals nu maar weer eens pijnlijk duidelijk wordt.

We hebben dus een nieuw argument om meer te investeren in windparken, zonnepanelen en biogas: alleen zo zetten we Poetin buiten spel.

Bron: NRC, De Correspondent

Lees ook
Grootste power-to-gas-installatie ter wereld komt in Delfzijl
[adrotate group=”2″]
Groningers voeren actie bij NAM installaties vanwege gasbevingen

6 gedachten over “Hoe Nederland minder afhankelijk kan worden van Russisch gas”

 1. Het neerschieten van het vliegtuig door wie? Waar komt dat bewijs ineens vandaan? Is het onderzoek afgerond dan? Het kan dus wel snel, het oordelen wie schuld heeft…??? Of is dit een gevalletje copy/paste (iedereen schrijft het, dus wij ook)?

 2. Waar is het bewijs dat onomstotelijk vaststeld dat het de seperatisten waren die dit gedaan hebben?
  Het is gek makend dat zonder enig ondezoek of betrouwbaar bewijs de seperatisten, en zo de Russen de schuld krijgen.
  Ik kan ook wel roepen dat het de Oekraiense luchtmacht is geweest die met een straaljager deze777 uit de lucht hebben geschoten met hun 30 mm guns. Dit naar aanleiding van een duits artikel waarin twee oud militaire deskundigen menen te kunnen stellen aan de hand van foto’s van wrakstukken van het toestel. Maar is dit wel zo? Wat weten wij nou echt? We weten niets. Dus houdt allemaal op met op niets gefundeerde aantijgingen.
  Als wij in de psychopathische gekte van onze wereldleiders meegaan dan zitten wij deze zomer nog in een derde wereld oorlog.
  Het is nu tijd om te rouwen en het hoofd cool te houden.

 3. Pingback: Hoe Nederland minder afhankelijk kan worden van Russisch gas | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.