Zo ga je avontuurlijk op vakantie in Nederland

Alsof de lente een geintje met ons uithaalt, toch? Buiten ruikt het al naar vakantie – een vleugje barbecue, vers gemaaid gras – en met die zonovergoten dagen is de zin om er op uit te gaan bijna niet te onderdrukken. Nu ook de zomervakantie voor de deur staat en het er op lijkt dat we niet en masse naar het buitenland kunnen afreizen voor een huttentocht in Oostenrijk of wildkamperen in Schotland moeten we creatief om gaan met wat we wel hebben: Nederland! Hoe vier je een beetje avontuurlijk en het liefst ook nog duurzaam vakantie in Nederland? Ik zocht het voor je uit.

Fietsvakantie

Vroeger m’n grootste nachtmerrie – met je hele hebben en houden door weer en wind van camping naar camping – maar nu hoog op m’n verlanglijstje: de fietsvakantie. Zeker met al die elektrische fietsen die tegenwoordig in menig schuur prijken een fantastische manier om ‘de achtertuin’ te verkennen.

Op de website van Nederlands Fietsland vind je alle informatie die je nodig hebt; van een paklijst tot ‘fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden’ en via het uitgebreide LF-netwerk plan je gemakkelijk je eigen fietsvakantie. In zes dagen fiets je al de Nederlandse Kustroute (570 km) van het Zeelandse Sluis naar het Groningse Bad Nieuweschans. Fietsen met de wind door je haren (soms mee, soms tegen), elke dag picknicken op het strand of in de duinen en na een lange tocht een welverdiende duik in zee. Niet verkeerd, toch?

 Lange afstandswandeling

Wandelen is niet alleen hartstikke goed voor je lijf, ook je mentale gezondheid gaat lekker op een blokje om. Niet zo gek dus dat wandelen in populariteit toeneemt. Gelukkig hoef je voor een goede wandeling niet perse richting Spanje (voor de Santiago de Compostella bijvoorbeeld). Lange afstandswandelaars kunnen ook in Nederland hun hart ophalen. Met maar liefst 23 Lange Afstand Wandelpaden (LAW’s) kun je de rest van de zomer ons land te voet doorkruisen. Een LAW is minimaal 100 kilometer lang en volg je via de wit-rode markeringen langs de routes. De bekendste is misschien wel het Pieterpad, die je van het Groningse Pieterburen naar de  Sint-Pietersberg bij Maastricht voert en 498 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes, lang is, maar voor echte natuurliefhebbers en vogelaars is het Trekvogelpad (400 kilometer) misschien nog wel mooier. Dit langste natuurpad van Nederland loopt van Bergen aan Zee naar Usselo en loopt langs verschillende vogelnatuurgebieden als de Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug en de zandverstuivingen op de Veluwe. Rugzak op de rug, tentje mee en gaan! Meer informatie over LAW’s vind je op Wandelnet.

Elektrisch volkswagenbusje

Wie heeft er niet van gedroomd? Met een oud volkswagenbusje – blote voeten op het dashboard, ramen open en op de achtergrond een jaren 60 playlist – op pad. Het duo Pjotr en Erik van evan werden ook verliefd op de iconische Volkswagen T2 campervan en zette een crowdfunding actie op om deze camperklassiekers te verduurzamen. Met hun plan – het elektrificieren  van campervans – willen ze de klassieke campervans schoner, stiller, betrouwbaarder en comfortabeler maken dan de huidige fossiele Volkswagen T2’s. Vanaf deze zomer zijn de eerste busjes klaar en moet duurzaam reizen in deze klassieker voor steeds meer mensen mogelijk worden. Je kunt de busjes straks namelijk ook huren! Op een van de vele (gratis) camperplaatsen die in Nederland te vinden zijn is het avontuur op deze manier nooit ver weg.

Heb jij nog tips? Laat je het ons dan weten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Zo ga je avontuurlijk op vakantie in Nederland”

  1. Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat de paalkampeerplekken dichtgaan en dat dat na corona ook zo zal blijven. Vanwege de overlast, rotzooi, schade.. 🙁

  2. Vanwege de coronamaatregelen zijn de 17 paalkampeerterreinen al tijdelijk gesloten, maar besloten is dat ze niet meer open gaan en worden ontmanteld.

Reacties zijn gesloten.