Zo ga jij diervriendelijk op reis

Diervriendelijk Op Reis
Je ziet de foto’s veelvuldig voorbijkomen op sociale media: vakantiekiekjes van bijvoorbeeld een ritje op een olifant of in het water met een dolfijn. Het is ongetwijfeld een mooie foto en zo’n toeristische attractie maakt de vakantie misschien helemaal af, maar voor de dieren is het een stuk minder plezierig. Reiswebsite TripAdvisor heeft daarom besloten om geen tickets meer te verkopen voor toeristische attracties waarbij wilde dieren of bedreigde diersoorten betrokken zijn.
Maar dat niet alleen. TripAdvisor lanceert ook een educatief platform waarop toeristen worden ingelicht over het dierenleed dat schuilgaat achter vermaak met wilde dieren. De reiswebsite hoopt met dit platform dat toeristen eerder een weloverwegen keuze maken over een bezoek aan een dierenattractie.
TripAdvisor heeft voorafgaand aan het besluit zes maanden onderzoek gedaan en overleg gehad met dierenwelzijnsorganisaties zoals PETA en Global Wildlife Conservation. In mei 2016 uitte dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection kritiek op TripAdvisor. Ze beschuldigden de reiswebsite ervan dat zij zouden profiteren van dierenexploitatie- en misbruik. Meer dan 250.000 mensen tekenden een petitie.

Diervriendelijk op reis

Maar natuurlijk kun je ook op vakantie en van wilde dieren genieten zonder dat zij daar last van hebben. hetkanWel heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij diervriendelijk op reis kan.
1. Beleef wilde dieren in het wild
In natuurgebieden en -parken, zowel op het land als in het water, maak je dieren mee in hun natuurlijke omgeving. Kies voor een verantwoorde reisorganisatie die de dieren respecteert door bijvoorbeeld voldoende gepaste afstand te houden en de dieren niet op te jagen.
2. Bezoek een verantwoorde dierenopvang
Mijd bijvoorbeeld olifantenkampen waar ritjes en shows worden aangeboden, maar bezoek een opvang. In kampen worden de dieren van jongs af aan afgericht om toeristen te vermaken. Vaak is de verzorging en huisvesting ondermaats en staan de olifanten permanent aan de ketting.
3. Laat van je horen
Als je tijdens je vakantie getuige bent van dierenmishandeling, leg dan de datum en de tijd van het voorval vast. Als het veilig is om dat te doen, maak dan ook foto’s of een video als bewijs. Je kunt je zorgen bijvoorbeeld melden aan het hotel waar je verblijft, bij je lokale reisagent, de plaatselijke VVV en indien mogelijk ook bij een plaatselijke dierenbeschermingsorganisatie.
4. Let goed op wat je eet
Achter exotische lokale gerechten kan veel dierenleed schuilen, denk bijvoorbeeld aan hondenvlees waarbij de honden tijden hun korte leven alleen pijn en stress kennen.
5. Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs
Hiermee ondersteun je de lokale bevolking en natuur. Kies bijvoorbeeld niet voor een souvenir van koraal of een tas van krokodillenleer.
6. Bezoek of help mee bij een natuurbeschermingsproject
Plant bijvoorbeeld een boom voor het behoud van de leefomgeving van olifanten en orang-oetans.
7. Betaal niet voor dierenshows of -gevechten
Denk bijvoorbeeld aan stierengevechten, hanengevechten en hondengevecht. Bezoek ook geen shows waar dieren kunstjes vertonen.

Over de schrijver