Zo gebruiken succesvolle mensen het eerste uur van de dag

Kikker
Bron: Debsilver (Flickr.com)

Het eerste uur van de dag is heel belangrijk voor de productiviteit. Je kunt niet alleen veel gedaan krijgen, je ziet alles nog scherp en je kunt je richten op de menselijke kant van het werk. Wat kunnen we leren van succesvolle mensen als Apple-oprichter Steve Jobs, Tumblr-oprichter David Karp, motivator Chris Robbins en schrijver Brian Tracy?
Niet je e-mail checken
Als jouw werk niet vereist dat je 24 uur per dag bereikbaar bent, stop dan met het voortdurend controleren van e-mail. David Karp checkt niet voor half tien zijn e-mail: “Het lezen van e-mail thuis voelt niet goed of productief. Als er iets dringends is, zal iemand bellen of smsen.”
Wees bewust en dankbaar
Voordat we allemaal een kleine computer naast ons bed hadden, begonnen we bewuster onze dag. Tony Robbins gebruikt het eerste uur van de dag nog steeds voor bewustwording en visualisatie. Hij noemt dit zijn ‘Hour of Power’. Hij doet een lichte workout, motiveert zichzelf en is dankbaar voor alles wat hij heeft. Hij sluit af met visualiseren of hij alles wat hij wil in het leven vandaag al heeft.
Moeilijke taken eerst
Wanneer je begint met een klus waar je als een berg tegenop ziet, is de rest van de dag lang niet zo erg, aldus Brian Tracy. Hij noemt dit ‘Eat that frog’, waarin hij de vergelijking trekt dat de levende kikker de zware taak is. “Kies je kikker, schrijf het op een stuk papier en zorg dat je alvast alle benodigde materialen hebt verzameld. Als je de volgende morgen binnenkomt, kun je er direct mee aan de slag.” Wanneer de kikker uit de weg is, voel je je lichter en heb je meer energie voor je overige taken.
Vraag jezelf of je doet wat je wilt doen
Als je ontevreden bent met je werk, moet je niet laten sudderen. Steve Jobs zei hierover: “Ik kijk elke dag in de spiegel en vraag me dan af: ‘als dit de laatste dag van mijn leven is, zou ik dan willen doen wat ik vandaag ga doen?’ Als het antwoord ‘Nee’ is, weet ik dat ik iets moet veranderen.”
Klantenservice
Richt je in het eerste uur van de dag op de menselijke kant van het werk, in plaats van op de takenlijst. Oprichter van de populaire Amerikaanse website Craigslist, Craig Newman, doet het eerste uur van zijn dag klantenservice en reageert dan op vragen en klachten van gebruikers. Het houdt hem naar eigen zeggen met beide benen op de grond. Jouw versie van klantenservice zou kunnen zijn dat je contact opneemt met iemand waar je een jaar geleden mee aan een project gewerkt hebt of koffie gaat drinken met een collega die je weinig spreekt.
Bron: fastcompagny
Lees ook:
Het CPB is kampioen schijnzekerheden
Het geheim van de oudste familie
Goedkope zonnepanelen worden gebakken in de magnetron