Zo gebruiken we zonne-energie in de toekomst: 5 voorbeelden

Zonnepanelen bestaan al lang niet meer alleen maar uit grote panelen, die op daken van huizen en bedrijven worden gemonteerd. De ontwikkelingen gaan snel en de innovaties dus ook. Over de hele wereld wordt hard gewerkt om zonne-energie goedkoper, toegankelijker en praktisch inzetbaar te maken. Er zijn opties te over, zo blijkt als je even rondneust in de wereld van de zonne-energie.

Zonnepannen

We schreven er al eerder over: zonnepannen zijn het esthetische alternatief voor zonnepanelen. De zonne-energie wordt niet opgewekt door grote panelen, die óp het dak worden gemonteerd, maar door de dakpannen zelf. Wel zo praktisch. Ook in de wereld van de zonnepannen zijn er volop ontwikkelingen gaande. Zo presenteerde het Nederlandse bedrijf AERsprire eerder deze week zonnepanelen, die dakpannen volledig vervangen. Het vlakke paneel is dus feitelijk de dakpan. Omdat de panelen frameloos zijn, ontstaat er geen vocht- en vuilophoping. Dankzij het unieke ophangsysteem kan de lucht vrij achterlangs stromen waardoor de warmte goed afgevoerd kan worden.

Zonnecarports

Een carport is bedoeld om je auto te beschermen tegen het felle zonlicht, zodat je niet meteen wegfikt als je na een paar uurtjes parkeren je auto weer instapt. In Nederland staan ze vooral bij huizen, maar in het buitenland zijn hele parkeerplaatsen gevuld met die dingen. En hoe zonde is het om dat dak niet te gebruiken? De nieuwste ontwikkeling op het gebied van zonne-energie is dan ook de zonnecarport. Vaak wordt de zonnecarport gebruikt in combinatie met het opvangen van regenwater (voor hergebruik), oplaadstations voor electrische auto’s en de opslag van energie.

Zonneparken

In Spanje en Duistsland zijn met behulp van subsidie zonneparken gebouwd. Grote stukken land worden dan vol gebouwd met duizenden vierkante meters aan zonnepanelen, die in rijen staan opgesteld. Via een trackerssysteem kunnen de panelen meedraaien met de zon, zodat de lichtinval steeds optimaal is. Met deze parken gebruik je natuurlijk wel kostbare grond, maar ze wekken wel meer dan één MWp (megawattpiek) aan energie op. Ook in Nederland wordt gebouwd aan dit soort zonneparken.

Zonneweg

Hoewel er discussie is over de toekomstbestendigheid van de zonneweg wordt er over de hele wereld volop gebouwd. Frankrijk haalde in 2016 het wereldnieuws toen ze claimde de eerste te zijn met het aanleggen van een zonneweg. Het ging om ee stuk weg van één kilometer lang in Normandië. In 2014 had Nederland toen al een zonnefietspad aangelegd van 73 meter, bij Krommenie. En vorige maand is BAM begonnen met het aanleggen van zogenaamde zonnematten bij de provinciale weg N401 bij Kockengen in Utrecht. Deze mat is 30 meter lang. De komende tijd kijken ze wat deze zonneweg oplevert aan energie, hoeveel geluidsoverlast er veroorzaakt wordt en of weggebruikers zich anders gaan gedragen op de zonneweg.

Zonne-auto

Dit klinkt misschien nog als toekomstmuziek, maar er wordt volop gewerkt om de zonne-auto net zo gewoon te maken als de electrische auto nu al is. Het Duitse bedrijf Sono Motors krijgt nu al voorbestellingen binnen voor de Sion zonne-auto, die volgend jaar de weg op gaat. Ook het Nederlandse bedrijf Lightyear, die met de auto Lightyear One de Climate Change Innovation Award won, zegt de eerste volledige zonne-auto’s in 2020 te kunnen afleveren. Beide auto’s zitten onder de zonnepanelen, die de auto niet alleen laten rijden, maar ook de accu kunnen opladen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vattenfall.

Over de schrijver

5 gedachten over “Zo gebruiken we zonne-energie in de toekomst: 5 voorbeelden”

 1. Pingback: Dit is de auto van de toekomst - Wyke Potjer

 2. Pingback: Dit is de auto van de toekomst - hetkanWEL

 3. Pingback: De vangrail als energiebron: een Nederlandse wereldprimeur - hetkanWEL

 4. Pingback: Deze bouwmaterialen zijn beter dan beton

 5. StickitWhereTheSunDoesntShine

  Pure groene leugen bullshit.
  De vervuilende productie van zonnepanelen, met slechts een levensuur van 15 jaar en na een daarna de enorme afvalberg, omdat recycling oninteressant is, zou je eens moeten bekijken.
  De mensheid moet meerdere stappen terugdoen in het gebruik van elektriciteit, DAT is de enige oplossing, maar dat wil niemand, want iedereen is geobsedeerd door de ‘kijk eens wat ik heb’ illusie.

Reacties zijn gesloten.