Zo helpt het afschaffen van subsidies fossiele brandstof de armste mensen

467273799 Fbe07E59Df
Foto: David Dennis, Flickr

“Stel je voor dat er een manier is om de CO2 uitstoot te beperken die iedereen geld oplevert, de armen helpt en publieke gelden vrijmaakt om te besteden aan zaken zoals gezondheidszorg en onderwijs; die ook nog zichzelf terugverdient, die geen nieuwe kapitaal intensieve investeringen in nieuwe of slimme infratstructuur behoeft, alleen gebaseerd is op bestaande en bewezen technologieën en feitelijk een mogelijkheid biedt om de relaties van vertrouwen tussen honderden miljoenen burgers en hun regeringen wereldwijd te herstellen (of, in sommige gevallen, voor de eerste keer te bouwen)… Nou, die is er.”
En dat is namelijk het stopzetten van subsidies op fossiele brandstoffen. Bovenstaand citaat komt van columnist Johnny West, een consultant in de olie-industrie. Volgens West komen brandstofsubsidies in de meeste landen ten goede aan de rijkste bewoners. En er zijn minstens 15 landen ter wereld, waaronder bijvoorbeeld Egypte, waar die subsidies hoger liggen dan het budget voor onderwijs en gezondheidszorg.
West stelt voor om een “Subsidie – Dividend Wisseling” uit te voeren, waarbij de subsidies voor fossiele brandstoffen worden afgebouwd, en worden geïnvesteerd in de armste laag van de bevolking.
Als alle subsidies op fossiele brandstoffen worden afgeschaft, draagt dit bij aan een verlaging van 10% van de CO2 uitstoot in 2050. Op dit moment wordt er wereldwijd 400 miljard euro uitgegeven aan subsidies. In Nederland is dat getal 5,8 miljard.
Zijn hele pleidooi lees je op Al-Jazeera

Over de schrijver

2 gedachten over “Zo helpt het afschaffen van subsidies fossiele brandstof de armste mensen”

  1. Ook de boeren krijgen subsidie voor hun brandstof. Worden die ook gerekend bij "de rijkste bewoners"?
    Dit sprookje (en deze site) poogt ons wijs te maken, dat de noodzakelijke verandering pijnloos gaat.

Reacties zijn gesloten.