Zo houd je een basilicumplant in leven

Iedereen heeft zo z’n favoriete kruiden. Bij mij is dat naast koriander vooral basilicum. Een plant, die ik trouwens maar met moeite in leven weet te houden. En daarin ben ik niet de enige, zo blijkt na een korte zoektocht over het net. Hoe komt het toch dat juist de basilicumplant zo snel verpietert? En belangrijker: hoe houden we ‘m goed, zodat de keuken de hele zomer heerlijk naar basilicum blijft ruiken?

Stabiele temperatuur

Om te beginnen, leeft een basilicumplant (net als bijvoorbeeld koriander of peterselie) maar één jaar. Daarna moet je ‘m in de lente echt opnieuw inzaaien (of kant-en-klaar kopen natuurlijk). Daarnaast is het belangrijk om te weten, dat basilicum als plant een stuk gevoeliger is dan bijvoorbeeld munt. Zo kan het heel slecht tegen temperatuurschommelingen. Dan laat het al snel z’n blaadjes hangen. Aan de andere kant: als je ‘m goed verzorgt, kan basilicum wel tot een meter hoog groeien, dus dat belooft wat.

Extra voeding

Als je basilicum niet zelf inzaait, maar kant-en-klaar koopt, doe dat dan vooral bij een tuincentrum in plaats van een supermarkt. Die zijn namelijk op een andere manier verzorgd, waardoor ze sterkere wortels hebben. Een plantje uit de supermarkt wordt ook wel een ‘plofplantje’ genoemd, omdat het net genoeg voeding heeft om het -eenmaal in onze keuken- maximaal een maand uit te houden. Daarna is het de bedoeling dat we gewoon weer een nieuwe kopen bij diezelfde supermarkt. Extra voeding kan helpen om de plant langer in leven te houden. Doe dan ongeveer eens in de twee weken.

Grotere pot met verse grond

Wat ook helpt, is om de basilicumplant meteen na aanschaf uit z’n plastic jasje te halen en met verse grond in een grotere pot te zetten. Dan heeft ie meteen wat extra ruimte om te groeien en wat extra voeding. Zorg er wel voor dat je ‘m in een pot zet met gaten onderin. Die pot kan je dan weer op een schoteltje zetten of -heel hip- in een mooi kom. Op die manier kan overtollig water wegstromen en krijg je geen schimmel op de aarde.

Watergeven van onderop

Het kommetje (of schoteltje) heeft ook een andere functie. Kruiden houden er namelijk van om hun water van onderop te krijgen. Giet dus niet -zoals je waarschijnlijk gewend bent- een plens water op de aarde, maar in het kommetje. Laat je plant dan 10 minuten in dat water staan poedelen voordat je het overgebleven water weggooit.  Je wilt de basilicum namelijk ook niet verzuipen. Je plant kan beter iets te droog zijn dan iets te nat. Als het te veel water krijgt, worden de blaadjes geel.

Hoe vaak je water moet geven, hangt er een beetje vanaf hoe warm en zonnig het is. Sommige mensen zeggen dat het één keer per dag moet, andere zeggen dat twee keer per week voldoende is. Ik zou zeggen: voel gewoon met je vinger hoe de aarde eraan toe is. Is het nog vochtig, dan is het echt niet nodig om er een nieuwe plens bij te gooien. Want, zoals we al zeiden: je plant kan beter iets te droog zijn dan iets te nat.

Genoeg daglicht

Zorg ervoor dat de basilicumplant voldoende licht krijgt, dus plaats ‘m bijvoorbeeld op de vensterbank of op het aanrecht dichtbij het raam. Maar: zet de plant niet de hele dag in de volle zon, want dan kan ie alsnog verbranden of verdorren. Zoals we al zeiden: de basilicum is een delicaat plantje en daarmee lastiger te verzorgen dan andere kruiden. Als de plant trouwens te weinig licht krijgt (want dat kan natuurlijk ook nog), worden de blaadjes bruin.

Je kan je basilicumpot in de zomer trouwens ook buiten zetten. Graag op een lichte plek, maar wel een beetje beschut tegen de felle middagzon en uit de wind. Vergeet het dan niet water te geven natuurlijk.

Van de zijkant plukken

Als je de blaadjes wil gebruiken voor je pasta, soep, salade of pesto, pluk dan vooral niet de jonge toppen. Die kunnen namelijk nog lekker doorgroeien. Ga dus voor de grotere bladen aan de zijkant. Of: knip de hele stengel tot ongeveer een centimeter boven de grond af. Het zou namelijk zonde zijn als de plant energie steekt in kaal geplukte stengels zonder blaadjes. Bovendien wordt de plant op die manier gestimuleerd om nieuwe stengels (en dus blaadjes) te laten groeien.

Basilicumplant

Heeft de plant ondanks jouw inspanningen toch dorre blaadjes gekregen? Haal die dan vooral weg. En heb je het gevoel dat je plant het niet gaat redden, maar wil je -nu het nog kan- toch de goede blaadjes redden? Vries die dan in. Dat kan heel makkelijk door de blaadjes (zonder steel!) in een bakje of zakje te doen en ze in de vriezer te leggen. Ze kleuren er iets donkerder van, maar ze blijven nog prima op smaak. Je kan er natuurlijk ook gewoon pesto van maken en die invriezen.

Als je het een beetje slim aanpakt, heb je straks een groene keuken, die heerlijk naar verse kruiden ruikt. Heb jij nog tips om een basilicumplant goed te houden? Laat het ons dan vooral weten door hieronder je reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 reacties op “Zo houd je een basilicumplant in leven”

  1. Ik heb een heel ander verhaal gehoord over basilicum nl dat in een pot wel 50 plantjes staan die ieder een plant op zich zijn. En dat klopt ook is mijn ervaring. Laat 2 setjes met bladeren komen a een stam en haal dan top eruit. Ook bij volgende takken. De onderste bladen zijn zonnepanelen die je moet laten staan. Probeer dit maar , heb nog nooit zulke lekkere en grote basilicum gezien en gehad ! Succes Ingeborg

  2. Ik heb gemerkt dat als je de blaadjes met een schaar afknipt, de steeltjes zwart worden. Beter om ze met je nagel af te plukken.

  3. Ik heb de basilicumplant in een mepal plantenbakje staan. Daar zit een waterreservoir onder en houdt de wortels droog. Bevalt prima!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020