Zo houd jij fruitvliegjes op afstand

Ze doen over het algemeen geen vlieg kwaad, maar ze vliegen wel in de weg en het is geen smakelijk gezicht. Met de komst van de zomer zijn fruitvliegjes haast niet weg te denken uit de keuken. Maar met deze natuurlijke tips verban je de beestjes gemakkelijk uit jouw rijk gevulde fruitmand.

Een papieren kegel

Maak van papier een kegel of trechter en plaats de dunne kant in een beker of potje met fruit of een alcoholische drank, zoals wijn of bier. Zorg ervoor dat de hoeken van de beker of pot goed zijn afgedekt om te voorkomen dat de vliegjes kunnen ontsnappen.

Schaaltje met…

Vul een schaaltje of potje met azijn, rode wijn of bier. Bedek het met plastic en prik er een paar kleine gaatjes in. De vliegjes vliegen naar binnen, maar kunnen geen weg meer naar buiten vinden.

Azijn en afwasmiddel

Het klinkt als een slechte combinatie, maar tegen fruitvliegjes werkt het perfect. Doe een paar druppels afwasmiddel in een kommetje met azijn. De vliegjes zinken naar de bodem nadat ze landen in het mengsel.

Lekker mengen

Men neme twee koppen melk, 100 gram suiker en 50 gram gemalen peper. Laat het mengsel 10 minuten sudderen in een pan en giet het in een diep bord. Voilá!

Wijnruit

Leg een bosje van dit kruid naast je fruitschaal of bij een open raam. Fruitvliegjes hebben een hekel aan de geur. Vlinders houden daarentegen wel van wijnruit, maar die mogen best op bezoek komen, toch?

Bakkersgist

Vul een wespenvanger met bakkersgist en leng het aan met water.

Lang leve basilicum

Het ruikt heerlijk, maar fruitvliegjes vinden van niet. Zet een basilicumplantje in de keuken of pluk een paar blaadjes uit de tuin en leg het op een schoteltje.

Sterke geuren

Fruitvliegjes houden niet van sterke geuren, zoals knoflook en kruidnagel. Je kunt een bolletje knoflook of schoteltje met kruidnagels gewoon in de fruitschaal leggen.

Goed wassen

Was net gekocht fruit eerst goed af onder stromend water voordat je het in de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen rijpen.
Naast het bestrijden van fruitvliegjes, kun je ook voorkomen dat je überhaupt bezoek krijgt van de kleine beestjes.
– Bedek je fruitschaal met een net.
– Houd het aanrecht schoon. De geur van rottend eten en drinken trekt fruitvliegjes aan.
– Gebruik een vuilnisbak met deksel en maak het regelmatig schoon.
– Reinig zo nu en dan de afvoer om te voorkomen dat het een broedplaats wordt.
– Dek de gootsteen af om te voorkomen dat het snel bevuild raakt.
– Een vochtige theedoek is de ideale broedplaats voor fruitvliegjes. Verschoon de hand- en theedoeken dus regelmatig.
– Fruitvliegjes komen op lege flessen wijn of bier af. Spoel de flessen eerst met heet water af voordat je ze apart zet om weg te brengen.
Bron: Libelle

Over de schrijver

8 reacties op “Zo houd jij fruitvliegjes op afstand”

  1. Ik woon in een centraal-wonenproject waarin we per vijf huishoudens een GFT-kliko delen. Ik woon op de eerste etage en loop niet met ieder appelklokhuis naar de container, maar verzamel het groenafval van de dag in een flinke soepkom. Natuurlijk trekt die op het aanrecht veel fruitvliegjes aan; sinds ik de kom in de koelkast heb staan, heb ik hier echter veel minder last van! Geen fruitvliegjesmoord, maar ook geen fruitvliegjesoverlast – ideaal!

  2. De tegestanders leven zeker in een stadsappartement op de 10e etage. Als je op het platteland woont kun je niks eten of drinken of er zittenfruitvliegjes in of op.
    Ze gaan dan weliswaar vanzelf dood, maar ik vind ze niet lekker, dus ik ben blij met de adviezen.

  3. Last van fruitvliegjes? Lekker laten vliegen en anders je fruit tijdig opeten. In plaats van alles maar weer dood te maken. Dit soort berichten passen niet op deze positieve site. Dus lekker weglaten voortaan.

Reacties zijn uitgeschakeld.